Marco Rose

 RONNY HARTMANN/AFP/PROFIMEDIA
ODUŠEVIO NA MAKSIMIRU

Nijemac više ne bi trebao dvojiti! Može stisnuti ‘zlatni gumb‘ za dinamovca i reći: ‘Ja, bring ihn mit‘

Uz furioznog Ljubičića na lijevom boku, bio je definitivno najbolji Dinamov igrač
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 13. listopad 2022. 10:37

Ako je trener RB Leipziga Marco Rose doista čekao dvije utakmice Dinama s Red Bullom kako bi se do kraja uvjerio u mogućnosti Josipa Šutala, onda je u utorak navečer u Zagrebu jedino mogao pustiti mail klupskom vodstvu s tri konačne riječi: "Bring ihn mit!"

"Lako" za Uefinu nagradu "igrača utakmice", ona je bila samo dodatna mašna predstavi u kojoj je Dinamov branič pokazao zašto je toliko cijenjen i zašto ga je već u rujnu Leipzig želio platiti dvadeset i kusur milijuna eura. U Salzburgu je, doduše, imao određenih problema, što je i bilo logično s obzirom na to da se vraćao nakon ozljede, ali nakon još tjedan dana priprema 22-godišnji branič u "uzvratu" je bio definitivno najbolji Dinamov igrač, uz furioznog Ljubičića na lijevom boku. Nakon Zagreba Rose više doista ne bi smio imati nikakvih dvojbi...

image
RONALD GORSIC Cropix

Statistika kaže da je u maksimirskom dvoboju sa Salzburžanima dobio sedam od devet duela, očistio je jednu veliku priliku - Okaforu s leđa klizećim startom odnio loptu - otklonio još tri opasnosti, imao tri presječene lopte, 85 posto točnih dodavanja i, kao "garnirung", jedan uspješni dribling. Usto, bio je onaj igrač koji će iz zadnjeg reda povući i iznijeti loptu, što je uza sve odlika modernog stopera. Mi smo u to, doduše, bili uvjereni već nakon one dvije utakmice za "vatrene", kontra Danske i Francuske, ali, dakle, ako je trener Leipziga tražio potvrdu, ona je stigla u sinoćnjem Dinamovu remiju protiv austrijskog prvaka. Istina, od njegova bloka kod kontre Šeška lopta se odbila do strijelca Seiwalda, no to nije njegova pogreška, a ostalo je odradio na visokoj razini. I to uglavnom protiv igrača koji bi mu sljedeće sezone, ili već ove zime, trebao postati suigrač: Benjamina Šeška.

image

Marco Rose

KIERAN MCMANUS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Josip Šutalo je igrač koji se u Istri 1961 klesao, da bi se prošle sezone istesao do reprezentativnog formata, što je dovelo do interesa mnogih klubova, no blagotvorna suradnja s njemačkim klubom približila ga je još u rujnu Leipzigu. Za koji se i on odmah zapalio, znajući da se radi o izvrsnoj platformi za nadogradnju. Uostalom, praktički je i označen igračem koji bi domino-efektom trebao u budućnosti zamijeniti Joška Gvardiola kada ovaj za astronomski iznos prijeđe u jedan od najvećih europskih velikana. Ipak, promjena trenera stavila je posao na "stand-by", s obzirom na to da je Marco Rose zatražio vrijeme za dodatne konzultacije i evaluaciju vrijednosti Dinamova braniča. Nije rekao "ne", nego "dajte mi da ga vidim", pogotovo u susretima sa sestrinskim Salzburgom, u okvirima elitne Lige prvaka. Činjenica da je po svim analitičkim kanalima uz Seiwalda najbolje ocijenjeni igrač susreta dovoljno govori.

image
RONALD GORSIC Cropix

Šutalova versatilnost i moderni okvir koji ga izdvaja ono je što tržište itekako cijeni, a to dokazuje i već dogovorena odšteta od 20+ milijuna eura. A mirnoća koja ga krasi, nebitno susreo se s Mbappéom ili Šeškom, samo je dodatni plus. U svojevrsnoj audiciji Marco Rose mogao je komotno stisnuti "zlatni gumb" za Dinamova super talenta i Upravi reći: "Ja, bring ihn mit". Da, dovedite ga...

Linker
19. travanj 2024 23:26