Dario Špikić

 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
OPTIMIZAM DINAMOVOG ASA

‘Nisam bio razočaran pokušajem Dinama, baš suprotno! Rijeka? Nikakav scenarij iz Kupa neće se ponoviti‘

Dinamov ofenzivac optimist je uoči dolaska Rijeke na Maksimir u derbiju kola
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. siječanj 2022. 08:20

Prošlog zimskog prijelaznog roka za Dinamo je potpisao Dario Špikić (22), ali je onda još pola sezone ostao na posudbi u Gorici. Vratio se prošlog ljeta, ali nije da su mu cvjetale ruže, za Modre je ukupno odigrao samo 612 minuta, postigavši jedan pogodak... Jedanaest puta je dobio priliku u HNL-u, ali kad se zbroje minute, malo je to, tek njih 421. U Europskoj ligi dva puta je dobio priliku, nekoliko minuta protiv bečkog Rapida u Maksimiru, te nešto više od dvadesetak minuta protiv Genka, također u Zagrebu. Još je nadodao 119 minuta u Kupu iz kojeg je Dinamo ispao...

Srušili Juventus

Špikić je još od svoje osme godine bio član maksimirske nogometne škole u kojoj je prošao sve uzraste. Rođen 22. ožujka 1999. u Zagrebu, a u Dinamovoj je školi bio 11 godina. U juniorskim je danima nastupio za Plave i u UEFA Youth League, UEFA-inoj Ligi prvaka mladih, kad su ujesen 2016. u obje utakmice u skupini svladali Juventus. Špikić je bio asistent u pobjedi 1:0 u Italiji. Dio te momčadi bili su, primjerice, i Dani Olmo, Nikola Moro, Borna Sosa, Marko Đira, Neven Đurasek... Pune je dvije sezone, od ljeta 2016. do 2018. godine, nastupao za Dinamo II u Drugoj ligi. Po odlasku iz Maksimira u ljeto 2018. pristupio je Hajduku gdje je uglavnom nastupao za drugu momčad. Za udarni je sastav splitskoga kluba upisao jedan nastup, da bi u siječnju 2020. prešao u Goricu.

Na pripremama u Rovinju je izgledao jako dobro... Brz, prodoran, agilan, baš je bio onakav kakav treba Dinamu, zbog čega je uostalom i doveden prošlog zimskog prijelaznog roka. Pitamo ga što očekuje na proljeće, osobno, ali i od Dinama?

Do krajnjih granica

- Želim dati što više za momčad, a naravno s tim i više za sebe. Cilj mi je izboriti se za što veću minutažu. Nadam se da će biti pogodaka i asistencija. Očekujem li veću minutažu? Nadam joj se... Na treninzima dajem sve od sebe, a trener na kraju odlučuje tko će igrati. Na meni je dati svoj maksimum, a onda se prepuštam odluci našeg trenera Kopića. Kad je Dinamo u pitanju, sve je jasno. Dinamo je najveći klub na ovim prostorima, tako da se očekuje još jedan trofej, onaj za naslov prvaka. Naravno, želimo i u Europi protiv Seville pokazati da se možemo nositi s moćnim europskim klubovima. Već smo to pokazali proteklih sezona, idemo dalje Europi pokazivati što možemo i kako smo kompetitivni.

Špikić igra na poziciji desnog krila. Je li bio razočaran što je Dinamo želio dovesti Argentinca Martina Ojedu baš na njegovo “radno mjesto”? Hoćete li na proljeće pokazati da Ojeda Dinamu uopće nije bio potreban?

- Meni je savršeno jasno da je Dinamo veliki klub koji uvijek traži pojačanja. Kad sam vidio da klub želi dovesti igrača na poziciju na kojoj igram nisam bio razočaran, nimalo. Baš suprotno, to sam doživio kao još jednu veliku motivaciju. Konkurencija u momčadi je uvijek zdrava, tjera da te daješ još više, tjera te do krajnjih granica.

Nego, može li u Dinamu ponuditi igre koje je svojevremeno nudio u Gorici i mladoj U-21 reprezentaciji?

- Da, siguran sam da mogu pružiti takve i bolje prezentacije, te da ću to uskoro i pokazati.

Odgovara li mu ova formacija 3-5-2 koju će uglavnom forsirati trener Željko Kopić? On će se kao krilo za poziciju na desnoj strani boriti s bekom, makedonskim reprezentativcem, Stefanom Ristovskim? Te iranskim Sadeghom Moharramijem...

- Ta formacija je zapravo formacija - bez krila! A ja sam krilo... No, meni je najbitnija minutaža. Gdje me trener stavi dati ću sve od sebe. E sad hoće li to biti prema naprijed, ili ću igrati tog tzv. “wing backa”, vidjet ćemo. Na pripremama sam se dobro osjećao na travnjaku, vjerujem da će taj osjećaj ostati i dalje.

Kako će biti u nedjelju na Maksimiru? Kakva su mu očekivanja od Dinama protiv Rijeke na startu proljeća?

- Na prošlim našim prvenstvenim utakmicama bilo je puno pogodaka, dva puta je bilo 3:3, pa smo izgubili u Kupu 1:3... Ovoga puta se nadam da ćemo mi više zabiti i - pobijediti! Mislim da će navijači u nedjelju gledati jako dobru i atraktivnu utakmicu.

Kako mu se čini Rijeka? Ove sezone je zaista znala zapapriti Modrima?

- Rijeka je definitivno pokazala da je jako, jako dobra momčad. Zabijaju mnogo golova, ali ih isto tako mnogo i primaju. Opet mislim da će biti dosta pogodaka u nedjelju. Da, uopće ne mislim o onom maksimirskom porazu u Kupu. To pripada prošlosti, u to doba imali smo određenih problema. Vjerujem da se kup scenarij ovoga puta neće ponoviti. I da se nikakav drugi scenarij neće ponoviti kad se radi o tituli. Vjerujem u još jedan Dinamov naslov prvaka - zaključio je Špikić.

Dario Špikić prošle polusezone

15 utakmica

612 minuta

1 gol

0 asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 04:31