RONALD GORSIC Cropix
NA ‘ZLOM‘ SU GLASU

Norvežani strahuju zbog BBB-a: ‘Prate ih nasilne epizode, sudjelovali su u brojnim teškim incidentima‘

Na jednom norveškom portalu osvanuo je zanimljiv tekst o BBB-ima uoči okršaja Boda i Dinama
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 15. kolovoz 2022. 18:18

Zloglasna navijačka skupina dolazi u Norvešku. Naslov je to članka koji je u ponedjeljak objavljen na norveškom portalu Dagbladet. Autor Bernt Jakob Oksnes, uoči utakmice Bodø/Glimta i Dinama u play-offu Lige prvaka, Bad Blue Boysima je posvetio veliki tekst u kojem iskazuje bojazan da bi navjerniji navijači aktualnog hrvatskog prvaka na stadionu Aspmyra mogli izazvati ozbiljne incidente.

"Navijači zagrebačkog Dinama nerijetko su bili uključeni u nasilne epizode i teške incidente u nogometnoj Europi“, piše norveški novinar i donosi kratki pregled prethodnih izgreda u kojima su BBB-i sudjelovali. Od tučnjava sa španjolskom policijom u Sevilli i West Hamovim navijačima u Zagrebu, preko nereda u Luksemburgu (2015.), i Bugarskoj (2012,) do kamenovanja autobusa s PAOK-ovim navijačima (2010.).

image
RONALD GORSIC Cropix

Za razliku od Oksnesa, Vegard Kristiansen, voditelj odjela u policijskoj četvrti Norgland, staje na loptu i smatra da utakmica s Dinamom ne zahtijeva izvanredne sigurnosne protokole iako priznaje da je upoznat s reputacijom koju BBB uživaju.

- Oko navijača pojedinih momčadi postoji puno glasina i raznih iskustava. Naš stav je da ih dočekamo s osmijehom, rekao je Kristiansen pa dodao:

- Radit ćemo na isti način kao što smo i inače radili u europskim utakmicama po pitanju osiguranja sigurnosti prije, za vrijeme, i nakon susreta. Imamo dobar dijalog s navijačima svih momčadi. Ljudi se ovdje mogu osjećati sigurno.

Voditelj događanja Ørjan Heldal nešto je oprezniji u najavi utakmice.

- Surađujemo s zaštitarskom tvrtkom i policijom, te prikupljamo iskustva drugih klubva koji su se susreli s Dinamom, a primamo i pomoć hrvatske policije. Napravili smo analize rizika i znat ćemo reagirati na sve vrste izazova.

Na kraju teksta autor podsjeća kako je Dinamo 2015. već gostovao u Norveškoj (kad je igrao s Moldeom u sklopu trećeg pretkola Lige prvaka) i da je tada utakmica protekla mirno, bez većih problema. Ostaje za vidjeti hoće li tako biti i u Bodøu…

Linker
22. travanj 2024 14:14