Nikša Stipaničev/Cropix
BEZ VJESNIKA PROLJEĆA

Nova era u Dinamu nije počela dobro. Ovo je podatak koji bi trebao zabrinuti i Čačića i navijače

Jesu li se turbulencije i previranja u utrobi kluba osjetile i u samoj svlačionici?
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 13. ožujak 2023. 11:59

Je li Dinamo subotnjim nastupom u Šibeniku razriješio i posljednju dvojbu vezanu uz aktualno prvenstvo - tko će na kraju sezone napustiti prvoligaško društvo? Iznenađujućom pobjedom nad Modrima, devetoplasirani je Šibenik odmaknuo Gorici sedam bodova...

No, kada autsajder poput Šibenika pobijedi favorizirani Dinamo onda takav epilog iziskuje i neka dodatna pojašnjenja. Što se Dinamu, odnosno njegovom treneru, dogodilo na Šubićevcu? Susret protiv Šibenika, poglavito prvih 45 minuta, ulazi u konkurenciju najslabijih izdanja Dinamove momčadi otkako ju vodi Ante Čačić. No, trener "modrih" nije ponudio nikakvu razumnu recenziju "prosjačke opere", kojoj su Dinamovi navijači nazočili na šibenskom travnjaku. Samo je kurtoazno čestitao domaćoj momčadi na uspjehu. Kao da smo svjedočili nečemu očekivanom i neizbježnom. Usput, Šibenik je Dinamovu momčad pobijedio nakon punih 13 godina!?

Druga utakmica zaredom bez pobjede

Nije se Čačić žalio na izostanak Ivanušeca i Ademija. Vjerojatno je i sam procijenio da bi taj alibi zvučao - šuplje. Istina, Ivanušec je trenutačno formom najpostojaniji maksimirski igrač, ali Ademi je mislima vjerojatno bliže Kini nego Dinamovoj svlačionici.

Nakon prošle utakmice na Šubićevcu, koju je Dinamo jesenas dobio 2:1, kada se teže ozlijedio Boško Šutalo, Čačić je fokus svoje kritike usmjerio prema terenu neprimjerenom za prvoligaški rang natjecanja. Ovoga puta čak je i taj zlosretni travnjak izgledao prihvatljivo.

Već protiv Osijeka (1:1), prošlog vikenda u Maksimiru, Dinamova je momčad djelovala umorno, bez koncentracije u završnici akcija, pa posljedično i bez realizacije. No, ako malo proširimo kut gledanja doći ćemo do zaključka kako Modra momčad igra bitno slabije u nastavku sezone, odnosno nakon Svjetskog prvenstva u Kataru.

Možda je ovaj dojam donekle "narušila" velebna pobjeda u Maksimiru protiv Hajduka (4:0), ali neprijeporna je činjenica da je Dinamo u osam utakmica tijekom nastavka HNL-a izgubio više bodova nego u razdoblju prije Svjetskog prvenstva. U prvih 16 odigranih kola Dinamo je osvojio 41 bod (od 48 mogućih), a tijekom 2023. u osam su prvenstvenih ogleda Modri sakupili tek 15 bodova (od 24). Brojke ne lažu: Dinamo je u nastavku prvenstva zagubio više bodova (devet) nego tijekom prošlogodišnjeg dijela sezone (sedam), u dvostruko manje utakmica.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Jesu li se previranja u upravljačkoj strukturi kluba odrazila i na momčad? Turbulencije su se jamačno osjetile i u svlačionici. To je uostalom priznao i Čačić, kazavši:

- Puno se toga proteklih tjedana povlačilo po medijima i možda se to odrazilo na nekolicinu naših igrača.

Prilika za ispiranje gorkog okusa

No, začudno je da se negativna reakcija momčadi ispoljila upravo u trenutku kada su navijači Dinama povjerovali da se situacija u klubu napokon stabilizirala i kada je prezentaciji u Šibeniku neposredno nazočio i Dario Šimić, novi čovjek u upravljačkom ustroju kluba, zadužen upravo za sportski sektor.

Nova era maksimirske povijesti, kako mediji pompozno najavljuju razdoblje u kojemu bi trebale nestati i posljednje natruhe utjecaja Zdravka Mamića, za Dinamo nije najsretnije započela. No, već u srijedu Čačić i njegovi puleni imaju priliku poništiti opskurni dojam šibenske predstave: u Puli igraju odgođenu utakmicu 12. kola protiv Istre 1961.



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

"Oni ne igraju nogomet, potrošili su veliki novac i 2-3 godine radili uzaludan posao." Tim je riječima Ilija Lončarević u podcastu ‘VAR soba‘ komentirao situaciju u kojoj se Osijek trenutno nalazi. Hoće li slavonski klub zadržati mjesto koje vodi u Europu? Hoće li odnos između Darija Šimića i Ante Čačića narušiti odnose u svlačionici? Je li Hajduk izašao iz krize? Kako će se rasplesti borba za opstanak? Odgovore na ta i druga pitanja potražite u novom izdanju podcasta ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 00:17