Sadegh Moharrami, Takuro Kaneko, Bruno Petković.
 

 GORAN MEHKEK/Cropix
STALNA OPASNOST

Nova zvijezda Modrih ‘izbrušena‘ do maksimuma: ‘Odlazak u Lige petice samo zato da igra? Glupost‘

Bivši napadač maksimirskog kluba Mihael Mikić nije iznenađen eksplozijom ofenzivca Kaneka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 22. prosinac 2023. 09:56

Japanski napadač Takuro Kaneko prometnuo se u drugom dijelu jeseni u prvo Dinamovo ime i povukao je Plave prema koliko-toliko uspješnom završetku prvoga dijela sezone. Odigrao je ukupno 18 utakmica u svim natjecanjima, triput je bio strijelac i šest je puta asistirao suigračima za pogotke.

Izdvojio se brzinom, hitrinom i okomitom igrom, pa je stoga Hajdukov trener Mislav Karoglan nakon maksimirskog derbija, u kojem je 26-godišnji Japanac ostavio najbolji dojam, jasno rekao da se njegova momčad uoči derbija posebno pripremala baš za zaustavljanje Kaneka...

Još ima takvih u Japanu

- Nimalo me to ne čudi, vidjeli su i Splićani da je Kaneko predstavljao najveću opasnost. Jak je u igri "jedan na jednoga", brz je, stalno "napada" dubinu, ima odličan dribling i centaršut. I glupost je da mu desna noga služi samo kao oslonac, podjednako je dobar s obje noge, tehnički je vrlo dobro "potkovan". Nimalo me nije iznenadilo da se Kaneko nametnuo, kad u našu ligu dođe takav agilan igrač, s okomitim prvim korakom, odmah iskoči i radi razliku na terenu. Praktički ima sva obilježja modernog napadača, a uvjeravam vas da takvih igrača ima još u Japanu - rekao nam je Dinamov bivši napadač, Mihael Mikić, koji je veliki dio igračke karijere proveo u Japanu, u kojem je ostavio duboki trag, a sad je pomoćnik treneru Damiru Krznaru u slovenskom Celju.

image

Takuro Kaneko

RONALD GORSIC Cropix

Potom je Mikić dodao sljedeće riječi:

- Kaneko je imao odličnog trenera u Japanu, bivši Dinamov nogometaš Mihajlo Petrović taktički ga je "izbrusio" do maksimuma.

Istina je da mu je trebalo malo privikavanja na novu životnu sredinu, ali to je normalno i kad je “pohvatao konce” novog načina života, pokazao je što može i zna.

Slijepa ulica

Ima li sličnih igrača u HNL-u?

- Ima, ali možemo ih nabrojati na prste jedne ruke. U našem nogometu postoji veliki problem u načinu igre, većina igrača traži loptu u noge, stalno su u prilazu lopti, a ne otvaraju prostor, ne traže dubinu. A donedavno smo bili poznati baš po tome, izbacivali smo brza krila, dobre driblere, napadače koji su okomito išli prema suparničkim vratima. I odjednom se to promijenilo i posljednjih smo pet-šest godina u velikom problemu, više omladinske škole ne proizvode takve igrače koje zahtijeva moderni nogomet. Trčanje bez lopte temelj je svega, a mi smo zapeli u nekakvoj "slijepoj ulici" jer više ne stvaramo moderne igrače s obilježjima koje sam ranije naveo. Očito je da se pogrešno radi u većini omladinskih škola, čast izuzecima, poput Lokomotivine škole, i to treba što prije mijenjati - upro je Mikić izravno prstom u gorući problem našega nogometa.

image

Takuro Kaneko

RONALD GORSIC Cropix

Vratimo se Kaneku - je li potencijal za lige Petice?

- Teško je to reći. Takvi su igrači uvijek svima zanimljivi. I ovo mu je svakako dobar međukorak u karijeri, ali zbog svojih godina nikad neće dosegnuti razinu da će ga bogato platiti neki klub iz neke od liga Petice. Međutim, ne podcjenjujmo Dinamo! Pa Dinamo je godinama sudionik europskih klupskih natjecanja, ima svoje zvučno ime u Europi i mogao bi uspješno igrati u svakoj od liga Petice. Kaneko je, dakle, u Dinamu dosanjao svoj nogometni san i vjerujem da ima jako lijepu budućnost u Maksimiru, ne treba uopće ni razmišljati o nekakvom odlasku u, primjerice, Köln, Brest, Bolognu..., ili slične klubove. Samo zato da igra u ligi Petice? Glupost.

KANEKO U DINAMU

Kome je zatresao mrežu...

- jednom Ponikvama u pobjedi 4:1 (27. rujna)

- jednom Lokomotivi u pobjedi 2:1 (29. listopada)

- jednom Astani u pobjedi 2:0 (30. studenoga)

Protiv koga je asistirao...

- jednom protiv Lokomotive u pobjedi 2:1 (29. listopada)

- jednom protiv Varaždina u remiju 1:1 (5. studenoga)

- dvaput protiv Belupa u pobjedi 2:0 (4. prosinca)

- jednom protiv Rudeša u pobjedi 2:0 (9. prosinca)

- jednom protiv Ballkanija u pobjedi 3:0 (14. prosinca)

Odbija ih loša infrastruktura

Mikić je otvorio temu zašto je HNL neprivlačna dobrim inozemnim nogometašima...

- Konkretno, dobio sam nekoliko upita od japanskih igrača da im pošaljem fotografije kampova i stadiona nekih naših klubova. I što da im pošaljem? Imamo taj veliki problem infrastrukture, kad takvi, kvalitetni igrači, poput Kaneka, vide gdje bi trebali trenirati i igrati utakmice, normalno je da im je dolazak u HNL odjednom postao neprivlačan. Da imamo riješenu infrastrukturu, siguran sam da bi u HNL došlo niz igrača poput Kaneka. I imali bismo sjajnu ligu - smatra Mikić. (pju)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 16:05