Sandro Kulenović

 GORAN MEHKEK Cropix
UŠAO U POVIJEST

Novi miljenik Maksimira prestigao čak i Eduarda. Samo je jedan dinamovac otvorio sezonu bolje od Kulenovića

Napadač koji trenutačno igra najbolji nogomet života stavlja na slatke muke Sergeja Jakirovića
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. kolovoz 2024. 21:39

Sandro Kulenović je s dva pogotka Gorici ušao u Dinamovu povijest! Otkako nam je hrvatske države, samo je jedan igrač Modrih u startnih pet službenih utakmica sezone postigao više golova od Kulenovića, koji ih je zabio sedam. To je uradio Igor Cvitanović u sezoni 1996./97. kad je osam puta pogodio protivničke mreže u Europi i HNL-u.

Osijek jedini pošteđen

Cvitanović je u dvije utakmice s Dinamom iz Tirane (4:0 i 6:2) zabio tri gola, protiv Spartaka iz Moskve (3:1) zabio je jednom, protiv Šibenika u HNL-u zabio je tri te je u sudaru s Osijekom (4:0) opet pogodio jednom. Cvitanović je u sezoni 1993./94. također bio u sjajnoj formi, u prvih pet utakmica pogodio je kao Kulenović sada, čak sedam puta. Dakle, samo je veliki modri strijelac Igor Cvitanović na otvaranju sezone u pet ogleda uspio nadmašiti Kulenovića, koji je po dva puta zabio Istri 1961, Qarabagu i Gorici te jednom Šibeniku. Ove sezone nije zabio samo u Opus Areni protiv Osijeka...

image

Sandro Kulenović

GORAN MEHKEK Cropix

Na trećem mjestu te ljestvice nakon prvih pet utakmica sezone je Eduardo da Silva, koji je 2006./07. zabio šest golova. Kulenović zaista igra svoj nogomet života, zabija s obje noge, glavom... Ide mu fenomenalno, ovog trenutka je svakako prvo ime Dinama.

Šef napada na nuli

Recimo, njegov kolega iz vrha napada, hrvatski reprezentativac Bruno Petković, još nije uspio niti jednom pogoditi mrežu, na kontu ima - nula golova. Istina, Petković je igrao manje od Kulenovića, tek na tri utakmice, ukupno 218 minuta. Kulenović je skupio ukupno 306 minuta, igrao je na pet utakmica. Matematički, Kulenović preračunato zabija svakih 43,7 minuta, što je fantastičan podatak, to je razina najvećih svjetskih strijelaca.

Nećemo sad opet ponavljati priču o njemu, o igraču kojeg je uvijek pratilo nepovjerenje, koji je uvijek bio centarfor s ulogom da uđe u igru “ako zatreba”. Jer, otkako je krenula ova sezona, praktično stalno, nakon svake utakmice, pišemo o njemu, što i jest logično jer čovjek zabija kao na traci.

image

Sandro Kulenović

GORAN MEHKEK Cropix

Napisali smo i nakon utakmice s Qarabagom “gdje je izbornik Dalić da ga vidi”? Možemo to napisati opet i nakon ogleda s Goricom. Ali, nećemo ništa sugerirati Daliću, neka čovjek sam procijeni treba li mu igrač takvih golgeterskih kapaciteta. Sigurni smo ipak u jedno - ako nastavi u ovom golgeterskom ritmu, izbornik ga neće moći ignorirati.

Velika dvojba

Ono što nas posebno zanima jest kako će Jakirović složiti momčad za uzvrat s Qarabagom u Bakuu?

- Naravno, moramo respektirati brojke, za njega kao napadača važno je zabijati. Drago nam je zbog svega, i njemu samom diže se samopouzdanje. Kulenović je “vruć” - rekao je trener Modrih nakon pobjede nad Goricom.
E da, kako sad Kulenovića protiv Azera staviti na klupu za pričuve kad “trpa kao lud”? Kako iz udarne postave eliminirati špicu koja je u životnoj formi i koja pogađa kako god pukne? Naravno, zavisi od toga hoće li Dinamo igrati s jednom ili dvije špice u Bakuu. Realno, ako će igrati s jednom špicom, što se čini logičnijim, onda je sasvim izvjesno da će to biti Bruno Petković, bez obzira na to što ove sezone još niti jednom nije zabio. Petković je ipak Petković, čovjek za krucijalne utakmice. To bi značilo da bi Kulenović mogao protiv Qarabaga biti džoker s klupe. Čovjek koji može ući i preokrenuti utakmicu kad nešto pođe po zlu. Međutim, s druge strane, zar nije bolje “vruć vulkan”, kakav je trenutačno Kulenović, odmah gurnuti na teren, da pokuša odmah riješiti stvar, zabiti neki gol?

Velika je to dvojba za Jakirovića, neki bi rekli da se radi o slatkim brigama. Jesu li?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:00