Josip Šutalo

 PAUN PAUNOVIC/CROPIX
VELIKI PEHIST

Očarao Dalića i Hrvatsku, rezervirao mjesto među Vatrenima za Katar, a sad bi mogao biti veliki problem

Osim što će nedostajati u rosteru, njegova ozljeda otvorila je i dva vrlo bitna pitanja...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. srpanj 2022. 16:17

Prva utakmica sa Škupijem u Maksimiru bila je za Dinamo prava "Sodoma i Gomora". Osim velikog rezultatskog kiksa, Čačićeva momčad ostala je bez dva stopera, Josipa Šutala i Kevina Theophilea. Dok je francuski stoper prošao bolje i mogao bi biti već u konkurenciji za utakmicu HNL-a protiv Istre 1961 u sljedećem kolu, Josip Šutalo će zbog parcijalne rupture mišića morati pauzirati još najmanje tri tjedna. Naravno da se i postavlja pitanje kad će nakon stanke biti posve spreman za igru...

Osim što će nedostajati u rosteru, njegova ozljeda otvorila je i još jedno pitanje, ono o mogućem transferu ovog ljetnog mercata. Šutalo je bio igrač Dinama za kojeg je stiglo daleko najviše upita u Maksimir. Mnogi veliki europski klubovi, ali i oni koji nemaju takav rejting, no žele ga dostići, poput recimo Monze, slali su vrlo jasne poruke u plavi dom:

"Želimo angažirati Šutala, kakvi su uvjeti?"

A oni su manje-više znani - Dinamo sigurno neće pustiti Šutala ispod 15 milijuna eura.

image

Josip Šutalo

ANTE CIZMIC Cropix

Međutim, nakon ozljede protiv Škupija, upiti za Šutala su prestali, zamrli. Nije to, naravno, nikakvo iznenađenje, nitko ne želi kupovati ozlijeđenog igrača, zainteresirani primarno žele vidjeti kako će se mladi stoper oporaviti, kojim tijekom će se odvijati njegov oporavak od ozljede.

Tako ozljeda Josipa Šutala, mladića koji je napravio ogroman "boom", postao hrvatski reprezentativac, savršeno odigrao utakmice protiv Danske i Francuske, te najavio svoju kandidaturu za Katar, postaje veliki problem kad se radi o mogućem transferu. Rupture mišića znaju biti nezgodne, ali isto tako, neki se vrlo brzo oporave i nakon nekog vremena sve je u najboljem redu, kao što je bilo i prije ozljede. No, dok se mladić ne vrati na teren, to nećemo saznati.

Šutalo će sigurno propustiti utakmice s Istrom 1961, Varaždinom, derbije s Hajdukom i Osijekom u HNL-u, a kad je Europa u pitanju, obje utakmice trećeg pretkola, kao i obje utakmice play-offa. Istina, druge utakmice play-offa Lige prvaka, Europske lige i Konferencijske lige igraju se potkraj kolovoza, ali je teško vjerovati da će nakon stanke od mjesec dana biti spreman odmah ući u vatru.

A to, dakako, otvara i reprezentativno pitanje. Vatreni u rujnu igraju dvije utakmice Lige nacija, protiv Danske (22. rujna) i Austrije (25. rujna). Hoće li Šutalo biti spreman za nove reprezentativne okršaje nakon tolike stanke? Ako bude sve u redu i ako bude adekvatno spreman, mogao bio se pojaviti na prvenstvenoj utakmici protiv Šibenika, 27. kolovoza na Šubićevcu. Do stanke zbog reprezentativne akcije u Ligi nacija Modri će u HNL-u odigrati još tri utakmice, protiv Rijeke, Gorice i Lokomotive. U međuvremenu će startati i utakmice po skupinama u europskim natjecanjima, Ligi prvaka, Europskoj ligi i Konferencijskoj ligi.

Ako se Dinamo plasira u neko od tih natjecanja, onda bi Šutalo mogao odigrati još dvije europske utakmice do reprezentativnog okupljanja. To, pak, znači da bi do utakmice s Danskom imao već šest utakmica iza sebe, što bi trebalo biti dovoljno za poziv Zlatka Dalića. Naravno, pod uvjetom da će igrati sve te utakmice i biti u formi koja mu omogućuje reprezentativni dres...

Što ako se Šutalo proda?

Ukoliko se ovog ljeta Josip Šutalo ipak proda, mnogi si postavljaju pitanje može li Istra 1961 dobiti nekakav novac od njegova transfera s obzirom da je u pulskom klubu bio na posudbi. Kao što znate, po povratku iz Istre, Šutalo se odmah izborio za udarni sastav Modrih, postao najskuplji eksponat plave svlačionice i hrvatski reprezentativac.

U svakom intervjuu nakon što se vratio u plavi dom nije propustio spomenuti kako mu je bilo divno u Puli i kako mu je igranje na posudbi itekako dobro došlo. Puljanima koji su sramežljivo startali u prvenstvo i koji ovakvi kakvi su sada predstavljaju glavne kandidate za ispadanje, dobro bi došla neka financijska injekcija, pa makar i simboličnog karaktera.

Gazde iz Alavesa odlučili su se za štednju, to pak znači da im nedostaje financija. Međutim, nema lijepih vijesti za Istru, ako se Šutalo i proda, oni neće dobti ništa. Niti od transfera, niti iz onog tzv, ‘fonda solidarnosti‘, odnosno naknade za treniranje i razvoj igrača. Šutalo je bio na posudbi, tako da od toga nema ništa, sav mogući novac od transfera će se sliti u plavu blagajnu

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 00:44