IVAN PERIC Cropix
‘UVIJEK SAM VJEROVAO U SEBE‘

Od osporavanog do vrlo bitnog člana udarne postave Modrih: ‘Ako ne možeš podnijeti pritisak, nisi za Dinamo‘

Ivan Nevistić pretvorio se u itekako bitnu figuru borbe za naslov maksimirskoga kluba
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. travanj 2024. 12:21

Ostali su nam u sjećanju “highlightsi” obrana Ivana Nevistića protiv Lokomotive u Kranjčevićevoj ulici, vratar Dinama je sjajnim intervencijama spasio pobjedu Jakirovićevog društva koje je dominiralo kontra Lokosa, ali je zabilo samo jednom.

Međutim, ne treba se zadržati samo na gradskom derbiju, Nevistić brani odlično ovog proljeća, a onih pet komada u Solunu protiv PAOK-a u Konferencijskoj ligi skuhala je obrana, ne on. Od 15. veljače, kad se pojavio na golu na prvoj utakmici Konferencijske lige s Betisom, Dinamo je izgubio samo jednom - protiv PAOK-a u Solunu. Od tog datuma nije branio samo u Hrvatskom kupu protiv Gorice.

Pitamo Nevistića je li ponosan na ovu statistiku?

- Prije svega sam sretan i ponosan na cijelu momčad jer smo ušli u odličan ritam. Imamo sjajan niz pobjeda i želimo tako nastaviti do kraja sezone. Ostaje žal za tim PAOK-om, ali vjerujem i kako nam činjenica da ne igramo svaka tri dana olakšava da izgledamo sve bolje i bolje iz kola u kolo.

Nismo izgubili vjeru

Koja je razlika između Ivana Nevistića sad i onoga na početku sezone?

- Dobio sam kontinuitet utakmica, što je najbitnije za vratara. Ova sezona je svakako specifična za sve nas, ali nikad nismo izgubili vjeru u sebe. U zadnjih nekoliko utakmica igramo jako dobro što, naravno, i meni olakšava posao kao vrataru.

image
PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA

Pokazali ste iznimnu psihološku stabilnost. Prvo ste dugo bili rezerva Dominiku Livakoviću, pa je onda Zagorac dobio prednost, pa se pričalo da Dinamo traži novog golmana. Kako ste sve to izdržali i, eto, postali jedna od glavnih karika momčadi?

- Uvijek sam vjerovao u sebe. Stvari su se tako potrefile, ali nisam gubio vjeru u sebe. Čim sam došao ovdje znao sam da me čeka težak posao jer je ipak Dinamo najveći klub na ovim prostorima. Ako nisi spreman na pritisak, onda jednostavno nisi igrač za Dinamo.

Spasili ste Dinamu svojim obranama dosta prvenstvenih bodova. Kakav je osjećaj kad vas sad često vidimo kao jednog od junaka modrih pobjeda? A kako je bilo na nekim utakmicama prije kad je ulazilo ono što ne bi trebalo ulaziti?

- Vratari su uvijek pod povećalom. I kad je bilo teških utakmica, nisam potonuo. Isto kao i sad, kad je dobro, čvrsto stojim na zemlji. Najbitnije je da momčad dobro izgleda, moramo nastaviti s dobrim igrama do kraja sezone. Drago mi je da mogu pomoći svojim obranama, ali moram reći da je to doprinos cijele momčadi. Zaista izgledamo dobro u zadnje vrijeme, nekako smo se prilagodili na novu formaciju i nadam se da ćemo u sljedećim utakmicama biti još bolji.

Velika podrška

Je li lakše braniti kad ste sigurni da ste prvi vratar Dinama? Nema, vjerojatno, onog stresa pod nazivom “što ako pogriješim”?

- Sigurno da je lakše, ali ponavljam - kad si u Dinamu, onda moraš biti spreman na sve. Isto tako Zagi (op.a., Danijel Zagorac) i ja imamo sjajan odnos i velika smo podrška jedan drugome, što je na kraju dana i najbitnije - otkrit će plava jedinica.

image
ANTE CIZMIC Cropix

S obzirom u kakvoj ste sada formi, prođe li vam negdje kroz glavu misao o hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji?

- Naravno da mi je san, kao vjerojatno i svakom igraču, da igram za svoju reprezentaciju, ali trenutno sam isključivo fokusiran na Dinamo i na sebe, a vidjet ćemo što donosi budućnost.

Za naslov prvaka borite se s vašim bivšim klubom Rijekom, koja vas je početkom 2021. prodala Dinamu? Kako će završiti ta bitka?

- Rijeka igra odlično cijelu sezonu. S razlogom su tu gdje jesu. Ja vjerujem u nas i da ćemo na kraju prvenstva mi biti ti koji će slaviti, ali idemo utakmicu po utakmicu. Prvo nas čeka Varaždin...

NEVISTIĆEVI KLUBOVI

Đakovo (Hrvatska)

Osijek (Hrvatska)

Rijeka (Hrvatska)

Varaždin (Hrvatska)

Mura (Slovenija)

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Lokomotiva (Hrvatska)

Rijeka nije iznenađenje

Hoće li novog državnog prvaka odučiti veliki derbi na Rujevici 5. svibnja ili će odluka pasti na nekim utakmicama?

- Sigurno da će biti bitna utakmica, ali ne i presudna. Igra se još dosta zahtjevnih utakmica i svaka je finale za nas - reći će maksimirska jedinica.

Nego, jeste li mogli pretpostaviti da će Rijeka u ovoj fazi prvenstva biti ispred Dinama?

- Zna se da je Rijeka uvijek kandidat za vrh. Uz Osijek i Hajduk uvijek su tu negdje, tako da nije iznenađenje da su i ove godine ponovno dobri.

Kako objašnjavate činjenicu da vaš kolega Nediljko Labrović na vratima Rijeke nije primio gol iz igre od 28. siječnja?

- Veliki uspjeh za njega, ali i za Rijeku. Ne preostaje mi ništa nego mu čestitati na tome.

Koje su zapravo najveće kvalitete Rijeke? Gdje je Dinamo u ovome trenutku bolji od suparnika s Rujevice?

- Ne bi još o tome. Idemo utakmicu po utakmicu. Prvi je na redu Varaždin, uvijek neugodno gostovanje, gdje opet moramo biti pravi i uzeti tri boda.

Najviše me pogodio PAOK

Koja vam je pobjeda u ovoj natjecateljskoj sezoni bila najdraža, a koji vas je poraz najviše pogodio?

- Najdraža bi bila pobjeda protiv Betisa u Sevilli, a najviše me pogodio PAOK. I danas nam je teško objasniti što se točno dogodilo. Baš neki splet nesretnih okolnosti jer smatram da nisu toliko bolja momčad od nas - kazat će Nevistić.

A koju biste utakmicu označili kao svoju najbolju ove sezone?

- Pa, ako baš moram izdvojiti, možda bi to bila utakmica protiv Varaždina u Maksimiru.

Koja bi bila najgora?

- Možda onaj poraz u Gorici…

U redu, idemo onda o Varaždinu. To je klub u kojem ste također branili. Pobjeda je nedvojbeno imperativ za maksimirsku momčad, hoćete li uspjeti? Ima neki igrač Varaždina kojeg vidite kao najveću opasnost za vaša vrata?

- Varaždin je dobra momčad i sigurno nam neće biti lako. Sjećamo se i zadnje utakmice tamo. Sjajno smo ušli u utakmicu, ali na kraju smo morali spašavati bod. Kako god da bilo, mi smo sada u odličnoj formi i vjerujem da ćemo ponovno imati sjajnu podršku navijača i naravno da želimo uzeti tri boda. Istaknuo bih Drožđeka, Postonjskog i Dabru. To su svakako igrači koji imaju kvalitetu i na koje ćemo morati posebno paziti - prisjetio se Nevistić.

Mogu li sljedećem kolu, u okršaju dva vaša bivša kluba, Lokomotive i Rijeke, Lokosi pomoći Dinamu i zakinuti Sopićevo društvo za koji bod?

- Lokomotiva je odlična momčad. Nikome nije lako u Kranjčevićevoj. Trener Silvijo Čabraja radi odličan posao i to se vidi kroz cijelu sezonu. I mi smo dobili samo 1:0, makar je moglo biti i više, ali mogli smo i primiti… Svakako vjerujem da će biti teška utakmica i za Rijeku.

Rijeka vas očekuje i u finalu Hrvatskog nogometnog kupa? Može li Dinamo ove sezone uzeti duplu krunu? Možete li Rijeku, baš kao i Hajduk, ražalostiti u oba domaća natjecanja?

- Znaju se ciljevi Dinama. Dupla kruna je naš cilj i učinit ćemo sve da to i ostvarimo - zaključio je Nevistić.

NEVISTIĆEVA HNL SEZONA

Ukupno odigrao utakmica 18

Primljeni golovi 12

Utakmice bez primljenog gola 9

Primljeni golovi po utakmici 0,7

Primljeni golovi unutar 16m 10

Primljeni golovi izvan 16m 2

Ukupno obranjenih udaraca 35

Obrane udaraca unutar 16 m 27

Obrane udaraca izvan 16 m 8

Obranjeni kazneni udarci 1/1

Obrana po utakmici 1,9 (74%)

Otklonjene opasnosti po utakmici 0,7

Točne duge lopte 4,4 (47%)

Točno prebačenih paseva 1,2 (45%)

Točna dodavanja po utakmici 21,6 (80%)

Točna dodavanja na

svojoj polovici 19,1 (92%)

Točna dodavanja na

suparničkoj polovici 2,5 (40%)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 12:22