RONALD GORSIC/CROPIX
RADIKALAN REZ

Od panike preko ziheraštva do vraćanja Hajduka u život: Pet stvari zbog kojih je Kopić postao bivši

U Dinamu su se odlučili na hitan potez jer smatraju da s Kopićem ne bi dobili ni Goricu...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. travanj 2022. 14:23

1. Maksimirska bojazan za naslov

Željko Kopić je smijenjen, a Dinamo je prvi na ljestvici s dva boda prednosti u odnosu na Osijek, te četiri ispred Hajduka. Netko bi mogao postaviti pitanje čemu smjena kad Modri vode, kad sve drže u svojim rukama? Međutim, u plavom domu se jako uplašili da će ta bodovna prednost iscuriti do konca prvenstva, da Dinamo neće osvojiti naslov što bi bio ogroman šok za klub čija momčad vrijedi skoro 100 milijuna eura i čiji igrači zarađuju skoro kao kompletna HNL. Bojazan je bila čak na razini panike, iz tog razloga su u plavom klubu odlučili tako brzo smijeniti Kopića. Nisu željeli čekati niti trenutka, trenerski rez je morao biti radikalno hitan. Sumnjali su u Maksimiru da momčad pod Kopićem u slijedećem kolu neće pobijediti Goricu, a to bi onda totalno zakompliciralo borbu za naslov prvaka.

2. Nepovjerenje u Kopića

Sigurno ste primijetili da se u posljednje vrijeme spominjalo da bi Željko Kopić mogao otići na kraju sezone, da su glavni kandidati za njegovog nasljednika Sergej Jakirović i Goran Tomić. Naravno, ta priča nije pala s neba. Nisu to u Maksimirskoj 128 oglašavali na sva zvona, ali kuloari u i oko kluba su o tome šaptali, prvo tiho, a onda sve glasnije i glasnije. Povijest nas je naučila da takva šaptanja na kraju uvijek postanu glasna zvonjava. Nisu prije poraza od Hajduka razmišljali o tome da bi mogli ispustiti titulu, ali sama činjenica da su se počele pojavljivati takve glasine i špekulacije značila je da vrh kluba nema povjerenje u Kopića. Dakle, o Kopićevoj smjeni na kraju sezone se šaputalo bez obzira što se vjerovalo u naslov prvaka. Kad se raspredaju priče o smjeni trenera bez obzira osvaja li naslov ili ne, onda je razina nepovjerenja očito ogromna, onda je jaz između ideja klupskih vlastodržaca i trenera prevelik, predubok.

image
RONALD GORSIC/CROPIX

3. Kopićeva neodlučnost i ziheraška igra

U vremenima nakon što je smijenjen Damir Krznar, mogli smo u maksmirskim dvorima saznati da mu se jako zamjerala neodlučnost u izboru taktike i sastava za utakmice. Pričalo se da je stalno mijenjao vizije i ideje, da nije dovoljno koristio igrače s klupe, dečke koji su dovedeni u plavu svlačionicu. Kopić kao da je bio 'copy paste' Krznara, uz dodatak da je još više lutao i eksperimentirao s pozicijama igrača. Najbolji je primjer pozicija lijevog bočnog gdje su se igrači mijenjali poput sličica za albume. Ali, Kopiću se posebno zamjerala ziheraška igra, njegova nogometna ideja koja se temeljila na tome da je najvažnije ne primiti pogodak, priprema utakmica da se ne izgubi, a ne da se pobijedi. U Maksimiru smatraju da Dinamo uvijek imati poobjednički gard, da mora napadati, dominirati, bez obzira protiv koje momčadi u HNL-u igra.

4. Medijski i navijački pritisak

Stvaranje atmosfere oko kluba iznimno je bitno, ponekad presudno za pobjedničke rezultate. Sjetite se samo kad je trener Modrih bio Nenad Bjelica. Ozračje je bilo sjajno, Modri su imali ogromnu podršku javnosti i medija, Maksimir je bio 'sajam cvijeća', sve je bilo krasno, zgodno, u lijepim i šarenim bojama. Ovoga puta nije bilo tako, navijačima i medijima nije se sviđalo kako Kopić vodi momčad. Na društvenim mrežama mogli ste čitati uglavnom negativne komentare, mnogi su zazivali odlazak Kopića, smatrali da on nije trener za Dinamo. Mediji su također sve više i više počeli 'bockati' trenera, počelo se naklapati o očajnim i lošim predstavama. Uglavnom, stvorila se loša atmosfera, to je također bio veliki teret za klub kojeg se je što prije htio riješiti. U trenucima kad se Dinamo teško bori za naslov prvaka, takva atmosfera je najmanje potrebna. To je također imalo ulogu u smjeni Željka Kopića.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

5. Porazi od Hajduka

Bez obzira što u ovom trenutku kao najopasniji konkurent za naslov s dva boda zaostatka figurira Osijek, svi znamo da je Hajduk najveći Dinamov suparnik. Porazi od Splićana najviše bole, za njih nema utjehe. A ove sezone Dinamo ih je pod Kopićem doživio dva (0:2, 0:1), a u onom trećem odigrao je neodlučeno (0:0). U sva tri vječita derbija Modri nisu Majstoru s mora mogli zabiti niti jedan pogodak. Ne samo to, Dinamo je dvaput mogao Hajduku zalupiti vrata euforije kad se radi o naslovu prvaka, prvi put u tom remiju, a u srijedu definitivno. Kopićeva momčad je zadnjim porazom na Poljudu vratila Hajduk u igru za prvaka, a mogla ga je definitivno izbaciti! Dinamo je pod Kopićem bio glavni sponzor Hajduka kad se radi o njihovoj želji za naslovom, a tu činjenicu mu u plavom domu između ostalog nisu mogli oprostiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 07:56