GLYN KIRK Afp
PIŠE ROBERT MATTEONI

Od te Čačićeve izmjene Modri više nisu bili učinkoviti! A da su ovako hrabri bili s Austrijancima...

Chelsea nije bio neodoljiv, no i u ovakvoj predstavi za Modre je bio nadmoćan. Stvar je u kvaliteti.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 03. studeni 2022. 07:33

Nije Dinamo završio Ligu prvaka rezultatski najbolje, ali je svakako natjecateljski zaključio grupu dostojanstveno! U najavi utakmice istakli smo da je upravo to glavna obveza Modrih protiv jakog domaćina, jer su sve druge priče (pobjeda i prolaz u Europsku ligu) bile u sferi teorijskih očekivanja. U srijedu je Dinamo na Stamford Bridgeu odigrao poštenu utakmicu, pruživši svoj maksimum. Kad se tako nastupi, odnosno pristupi utakmici, onda malo tko može išta zamjeriti Modrima. U nogometu postoji faktor kvalitete i ako momčadi pruže svoje najjače izdanje onda će uvijek razlika prevagnuti na stranu kvalitetnijeg suparnika. To se dogodilo u Londonu.

Dinamo je, prema očekivanju, startao u formaciji 3-5-2 (5-3-2), dok su domaćini bili u 4-3-1-2 s rombom u središnjici. Utakmicu je bolje otvorio Dinamo. Ne samo zato što su poveli golom Petkovića već u 7. minuti, nego su gardom pokazali da su se u London došli žestoko boriti za svoj cilj. Gledajući tih prvih 15 minuta, kao i faze u drugom dijelu utakmice, kada su Modri odlično kombinirali, tražili dubinu, ubacivali se u prazne prostore, sjetili smo se opet utakmice u Salzburgu. Tamo je Dinamo imao sjajnih posljednjih 15 minuta. Da je protiv Red Bull Salzburga Čačićeva momčad imala ovakav hrabriji i ofenzivniji pristup, vjerojatno bi imala bolji učinak od jednog osvojenog boda s Austrijancima...

image
FOCUS IMAGES/DDP USA/PROFIMEDIA Focus Images/Ddp Usa/Profimedia

Chelsea je igrao u kombiniranoj formaciji, nisu baš bili neodoljivi u svojoj predstavi, ali i u relativno solidnom izdanju bili su nadmoćni. Stvar je jednostavno u kubikaži dvije momčadi. Chelsea je moćnijeg motora i zato se dogodi da dođu do pogotka (prvog) praktično iz ničega, odnosno nakon slabije reakcije Perića. Imao je loptu na nozi, ali je nije uspio izbaciti, Sterling je to iskoristio. Kao i kasnije Zakaria. No dobro, očekivalo se da će domaćini pritiskati, pa ako su prvih 15-ak minuta djelovali gotovo zatečeni hrabrom i uspješnom postavkom gostiju, ubrzo su nametnuli svoj ritam i preokrenuli rezultat. Chelsea je, očito po taktičkom dogovoru, pretežito napadao po svojoj desnoj strani.

Ljubičić je parirao koliko je mogao naletima više igrača, ali je Perić kao stoper prilično kasnio u bloku (u nastavku bolje). Stekao se dojam nakon prvih 45 minuta da bi Dinamo ipak mogao nešto ušićariti na Stamford Bridgeu. To je zato što su domaćini dijelom bili i opušteniji, a dijelom i neprecizni pred golom vrlo dobrog Livakovića. S nekoliko izvrsnih akcija Modri su stvarali obećavajuće situacije u 10-15 minuta, praktično do 69. minute. Tada je Čačić odlučio izvaditi do tad dobrog Ristovskog, ubacio je Emrelija i promijenio sustav (4-3-3 ?). Da li zbog toga, ili pojačanog gasa domaćih, Dinamo više nije bio učinkovit u tranziciji i razigravanju. Chelsea je redao prilike, a Livaković izvrsne obrane, Šutalo i Perić pravovremene blokove.

Naposljetku završilo je po logici nogometa. Pobijedio je bolji, a Dinamo se oprostio od Lige prvaka i Europe u pristojnom izdanju.

Tri razloga za konačan rezultat

MOĆNI CHELSEA

Prvi i prijelomni razlog pobjede domaćina je njegova (bitno) viša kvaliteta. Iako bez više prvotimaca Chelsea je, osim u prvih 15 minuta, djelovao nadmoćan sukladno svojem potencijalu. Nisu bili impresivni, ali dovoljno dobri za sigurnu pobjedu.

GARD MODRIH

Izgubili jesu, ali u srijedu se dopao gard Modrih. Igrali su proaktivno, nisu se zatvorili u defenzivni blok s 10 igrača i čekali jednu-dvije kontre. Imali su više zapaženih akcija na visokoj tehničkoj razini. Šteta što takvi nisu bili u dva dvoboja sa Salzburgom.

GREŠKE OBRANE

Obranu započinje prvi napadač klasična je trenerska mantra. No, ključno je da igrači posljednje linije ne budu dekoncentrirani i jeftino propuste šansu suparniku. To se dogodilo kod prvog gola koji je brzo vratio Chelsea "u igru", kada je Sterlingu praktično prepuštena lopta za šut.

Linker
14. travanj 2024 15:10