MATIJA DJANJESIC Cropix
NITKO KAO MISLAV

‘Odlazak Oršića bio bi veliki gubitak za Dinamo! Zaslužio je sve, ali i veći klub od ovoga koji ga želi dovesti‘

‘Oršić je čovjek koji rješava utakmice i donosi bodove. To je stroj koji u sezonu Modrima donese od 18 do 21 boda‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 04. siječanj 2023. 06:28

Nije gotovo dok nije gotovo, ali Mislav Oršić je blizu transfera u Premiership. Je li klupska legenda zaslužila transfer u po mnogima najjaču ligu na Globusu, u tridesetim godinama izlazak na veliku scenu? Koliko će njegov eventualni odlazak biti hendikep za Dinamo, jer radi se o ponajboljem igraču zg-kluba?

- Mislav Oršić je zadužio Dinamo. Znamo da je dva puta mogao otići u Englesku. Ne samo da je ostao, nego je drage volje ostao i napravio velike stvari za klub. Njegova statistika u rezultatu koji je Dinamo ostvario zadnjih godina je sjajna. Dinamo, s obzirom da više nije u Europi, uvijek može naći igrača za HNL, a da se ne osjeti odlazak Oršića. Modri imaju širinu, oni i bez Oršića mogu bez problema osvojiti HNL i zaraditi fini novac od tog transfera. Ovdje bi i Oršić i Dinamo mogli zadovoljiti svoj interes - kaže nam za uvod Igor Pamić.

Kad smo ga pitali tko bi mogao na toj lijevoj strani zamijeniti Oršića, a tu su Bočkaj, Menalo ili mladi Rukavina, veli...

- Nabrojeni igrači jesu rješenja, ali dugoročno rješenje možda bi se ipak trebalo pronaći u nekom dolaznom transferu. Dinamo će, kao što sam rekao i u to sam uvjeren, bez Oršića osvojiti naslov prvaka, ali onda ga opet čekaju kvalifikacije za Ligu prvaka. Zato bi bilo možda dobro da se već sad ako ode Oršić dovede neko pravo pojačanje za tu poziciju, kako bi ono provelo šest mjeseci u klubu prije početka sljedećih kvalifikacija. Da ja odlučujem, na Oršićevo mjesto bih doveo igrača koji će biti kvalitetno rješenje za sljedeće dvije-tri godine. Modri imaju svoju strategiju i politiku koja funkcionira, pa naravno da se onda tu može govoriti o tome da recimo mladi talent Rukavina bude u fokusu. Ili Bočkaj ili Menalo. To su kvalitetni igrači, ali nisu klasa Oršića. Ne govorim za domaća, nego za europska iskušenja, Dinamo bi morao tražiti baš jako pojačanje za Oršićevu poziciju - zaključio je Pamić.

image
TOM DUBRAVEC Cropix

A što kaže još jedan bivši Dinamov igrač, Mihael Mikić?

- Oršić je zaslužio sve! Pa naravno i transfer u Premiership. Ali ako je to Southampton i borba za ostanak, to je užasno teška zadaća. Premiership je najteža liga na svijetu. Nije tamo jednostavno igrati. Ali ako je Oršić stvarno izrazio želju za odlaskom i ako se radi o ponudi koja će zadovoljiti Dinamo i njega, onda se nema što diskutirati. Samo mu možemo poželjeti svu sreću svijeta. Međutim, Southampton Europe neće vidjeti tako skoro. Ja mislim da je on igrač koji zaslužuje puno bolji klub.

Mika misli da bi mogao otići u bolji klub da nema trideset godina...

- Da nije u tim godinama, vjerojatno bi dobio ponudu boljeg kluba. Naravno, Dinamo bez njega neće biti isti. Oršić je igrač koji rješava utakmice. Jako respektiram sve dečke koji su u rosteru Dinama, ali nitko nema takvu statistiku i takve brojke kakve ima Mislav. Kad pogledamo te njegove brojke, onda možemo razmišljati da bi njegov odlazak bio ogroman hendikep za Dinamo, veliku gubitak. Oršić je čovjek koji rješava utakmice i donosi bodove. To je stroj koji u sezonu Modrima donese od 18 do 21 boda. A ne trebamo niti pričati koliko je bodova donio u Europi. Takvog igrača je najteže nadomjestiti - zaključio je Mihael Mikić.

image
OZAN KOSE Afp

Bivši trener Modrih Željko Kopić ima ovakvo mišljenje...

- Moram naglasiti da je Mislav izuzetno bitan igrač za Dinamo, kako na terenu, tako i u svlačionici te za cijeli Dinamov navijački puk. Svojim igrama i ponašanjem zaslužio je veliki respekt i podršku svih onih koji vole Dinamo, ali i svih suparnika. Učinak na Svjetskom prvenstvu bio je samo dodatna potvrda svega onoga što Mislav zna i može. Prošle godine u isto ovo vrijeme imao je ponudu za odlazak u Englesku. U toj sam situaciji kao trener inzistirao da ostane dio momčadi zbog svih svojih nogometnih i ljudskih kvaliteta. Prvenstvo je bilo neizvjesno, a Oršin ostanak bio je izuzetno bitan zbog učinka na terenu, ali i atmosfere u klubu i među navijačima. U toj je situaciji Orša pokazao svoju ljudsku veličinu, stavio se potpuno na raspolaganje Dinamu i svojim izvedbama dao veliki doprinos obrani naslova prvaka.

Čovjek koji je trenirao Oršića zaključuje.

- U ovom trenutku, vjerujem kako će i klub i Mislav ponovno pronaći zajedničko rješenje i napraviti ono što je najbolje za obje strane. Ukoliko Orša ostvari inozemni transfer, što je zasigurno zaslužio svim onim što je Dinamu dao, neće ga biti nimalo lako nadomjestiti.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 19:04