Petar Bočkaj

 VLADO KOS/CROPIX
SKUPA POJAČANJA

Ojeda 5,3, Bočkaj 2,2 milijuna...: Pali rekordi, pogledajte koliko je Dinamo uložio u sve nove igrače!

Modri su u zadnjih nekoliko prijelaznih rokova investirali više nego u tri posljednje sezone zajedno
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. siječanj 2022. 14:22

Martin Ojeda koštat će Dinamo 5,3 milijuna eura, Petar Bočkaj doveden je za 2,2 milijuna eura. Dakle, Modri su za dva pojačanja spremili 7,5 milijuna eura. Iako stižu informacije da je za plavi klub zaključen zimski prijelazni rok kad su ulazni transferi u pitanju, nikad nije gotovo dok nije gotovo. Ukoliko se na tržištu pojavi još netko za koga smatraju da bi mogao biti pojačanje, nije isključeno da se iz blagajne izvadi još nešto novca za investiciju.

Kupovina skupih pojačanja zorno pokazuje da u Maksimiru ima dovoljno novca za jačanje momčadi. Ne samo to, transfer Ojede kad se finalizira bit će najskuplji Dinamov ulazni transfer u povijesti. Modri su se vrlo rijetko razbacivali novcima kod kupovine igrača, ponašali su se gotovo uvijek poput pametnog i mudrog gospodara, iako je, naravno, bilo kupovina igrača koji se nisu pokazali kao pun pogodak, a bilo je i nekih koji su se pokazali i kao čisti promašaj.

Međutim, zahvaljujući lukrativnim izlaznim transferima i logičnim poslovanjem, Dinamo u novije doba nikad nije bio u situaciji da bi morao brinuti za svoju financijsku budućnost, klub je uvijek bio na čvrstim temeljima, a tako je i sada. Modri klub nije od onih koji su u dugovima, u Maksimiru točno znaju s kakvim se financijskim pokrivačem mogu pokriti, koliko je dugačak.

Zavirili smo malo u prošlost Dinamovih ulaznih transfera, točnije, u posljednjih nekoliko sezona. S tim da smo se u ovom slučaju pozabavili 2021. godinom jer je ona zaista bila posebna i moramo je izdvojiti od ostalih sezona. Kad sagledamo igru transfernih brojki, dolazimo do zanimljivog podatka da je plavi klub gledajući kompletnu godinu uložio u nove igrače više nego ikada dosad!

image

Martin Ojeda

ALE CABRAL Agif Via Afp

U prošlom zimskom prijelaznom roku kupljeni su Ivan Nevistić (3 milijuna eura), Marko Bulat (2,2 milijuna eura), Marijan Čabraja (1,6 milijuna eura), Danijel Štefulj (1 milijun eura) i Dario Špikić (1 milijun eura), a otkupljen je i Stefan Ristovski od Sportinga, također za milijun eura, dok su u ljetnom prijelaznom roku Modri otkupili Josipa Mišića (2 milijuna eura), te kupili Denija Jurića (milijun eura).

Na kraju prošle godine riješeni su već spomenuti transferi Petra Bočkaja (2,2 milijuna eura), a još se samo čeka potpis Martina Ojede (5,3 milijuna eura). Dakle, u 2021. godini Dinamo je u dovođenje novih igrača potrošio 20,1 milijun eura! Naravno, čeka se još potpis Ojede koji će ući u 2022. godinu, ali s obzirom da je sve bilo dogovoreno u godini koja je prošla, taj transfer smo priključili njoj. Jasno, kad govorimo o kompletno uloženoj cifri, onda mora biti jasno da se ona isplaćuje u ratama, isto kao što Dinamo dobiva novac u ratama kad se radi o izlaznim transferima, ali to naravno ne mijenja sukus cijele priče.

Gledajući dolaske u prijašnjim vremenima, recimo, dolaske u sezoni 2019./20., onda vidimo da je tada Dinamo potrošio 7,4 milijuna eura plativši za Luku Ivanušeca 3 milijuna eura, Lirima Kastratija 2 milijuna eura, Sandra Kulenovića milijun eura, te Stefana Milića 500 tisuća, a Marka Tolića 300 tisuća eura.

Sezonu prije, dakle, u onoj 2018./19. Modri su uložili 11,05 milijuna eura dovođenjem Iyayija Atiemwena (2,5 milijuna eura), Lovre Majera (2,5 milijuna eura), Mislava Oršića (dva milijuna eura), Komnena Andrića (milijun eura), Brune Petkovića (milijun eura), Emira Dilavera (800 tisuća eura), Damiena Kadziora (400 tisuća eura), Luke Menala (400 tisuća eura), te Marina Leovca (300 tisuća eura).

Primjera radi, u sezoni 2017./18. potrošeno je tek 1,3 milijuna eura na dolazne transfere Tonga Doumbije (800 tisuća) i Jana Lecjaksa (500 tisuća eura). To je bila sezona s najmanje ulaganja... Da sad ne ulazimo dublje u povijest, jer ovi podaci govore dovoljno, prošla godina s preko 20 milijuna eura ulaganja bila je najjača Dinamova ulagačka godina kad se govori o ulaznim transferima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:44