DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
‘PRAVI JE STRIJELAC‘

‘On bi za Dinamo bio istinsko pojačanje, razgovori su počeli, ali mislim da će ipak biti preskup za Modre‘

‘Bišćan? On je u ovom trenutku definitivno jedino i najbolje rješenje za Dinamo‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. travanj 2023. 13:43

Nakon pet sušnih godina nogometaši ljubljanske Olimpije osvojili su naslov prvaka Slovenije. U najvećem derbiju Dežele momčad Olimpije je u nedjelju na svom travnjaku svladala Maribor 2:0 (1:0) i sad, pet kola prije kraja prvenstva, Zmajčeki imaju čak 15 bodova više od Viola, uz dodatak da su bolji u međusobnim okršajima (tri pobjede Olimpije, jedna Maribora), pa su i matematički osigurali naslov...

- Nismo odigrali dobru utakmicu, bili smo neprepoznatljivi, nije bilo dovoljno trke i agresije - rekao nam je Mihael Mikić, pomoćnik trenera Maribora, Damira Krznara.

Potom je nastavio:

- Bila je to “rovovska bitka”, utakmica bez rizika i sve dok smo se držali dogovora bili smo ravnopravni. To su one utakmice u kojima momčad koja prva zabije gol obično i pobijedi. Tako je i sad bilo, Olimpija je povela, a mi smo se prerano predali. I nije mi jasno zašto se to dogodilo, otkud odjednom ta malodušnost. Dobro ćemo analizirati utakmicu kako bismo doznali zašto je to tako bilo...

Možete li ozračje na najvećem slovenskom derbiju usporediti s ozračjem na najvećem hrvatskom derbiju, okršaju Dinama i Hajduka?

- Animozitet između klubova otprilike je podjednak, baš kao i klasični navijački “folklor” koji prati takve utakmice.

Glavni cilj je Kup

Kakvo je sad ozračje u klubu, Maribor nije uspio obraniti naslov?

- Gledajte, kad smo Krznar i ja ljetos došli u Ljudski vrt, momčad Maribora je bila na posljednjem, desetom mjestu na ljestvici i već je imala golemi zaostatak od 12 bodova u odnosu na Olimpiju. A do nedjeljne utakmice osvojili smo isto broj bodova kao i Olimpija, i oni i mi osvojili smo po 51 bod! Sad smo na drugoj poziciji i imamo dva boda više od Celja, te pet bodova više od Kopra pet kola prije kraja i realno je da ćemo osvojiti to drugo mjesto. K tome, u polufinalu smo Kupa, favoriti smo protiv Bistrice, u drugom polufinalu igraju Olimpija i Aluminij. Očekuje se finale Maribor - Olimpija i sad je zapravo naš glavni cilj osvojiti taj Kup kako bi trofej završio u našoj vitrini - rekao je Mikić i nastavio:

- Promovirali smo istodobno nekoliko igrača, napravili smo “kostur” momčadi za sljedeću sezonu i osvojimo li Kup i završimo na drugom mjestu u prvenstvu, bit će to doista vrhunski posao. Jasno je da klubovi poput Maribora ne slave osvajanje drugoga mjesta, ali kad se sjetimo kako je otvorena sezona i u kakvom smo “kanalu” bili, ovo je sad fenomenalna situacija.

Planirate li ostati u Ljudskom vrtu?

- Ugovor nas veže do ljeta sljedeće godine, a klub nam nudi i produženje ugovorne obveze. S nama je i analitičar Vedran Attias i planovi su nam apsolutno vezani uz ostanak u Mariboru.

Dolaskom u Maribor, Krznar i Mikić raskinuli su ugovore s Dinamom, nisu, dakle, na posudbi, no poveznica između hrvatskog i slovenskog kluba ipak postoji. Na posudbi je u Ljudskom vrtu, naime, dinamovac Marko Tolić. Kakav je njegov status, ostaje li u Mariboru?

- Doista ne znam. Tolić je Dinamov igrač i vidjet ćemo što će biti na ljeto. Kad bi se pitalo Krznara i mene, inzistirali bismo na Tolićevu ostanku jer je odigrao odličnu sezonu. Ali, apsolutno se ne želim miješati u klupske politike Dinama i Maribora, a mnogo toga ovisi i o Tolićevim planovima.

image

Vipotnik maribor

NK MARIBOR Nk Maribor

Na ljubljanskom su derbiju bili i Dinamovi skauti, opet su gledali Žana Vipotnika, koji ovaj put nije briljirao (kao ni Tolić).

Nitko se nije javio

Jeste li bili s nekim od Dinamovih emisara?

- Ne, nitko mi se nije javio, ni ne znam da je netko bio. Prije dva tjedna počeli su razgovori oko možebitnog transfera Vipotnika u Dinamo, ali čini mi se da je u ovome trenutku Maribor možda postavio i previsoku cijenu za Dinamo. Uglavnom, i dalje stojim iza tvrdnje da bi Vipotnik bio istinsko pojačanje za Dinamo, pravi je strijelac, kako bi Englezi rekli “fox in the box”...

Ima li pomaka u svezi ideje o bliskoj suradnji u budućnosti između Dinama i Maribora?

- Koliko znam, Maribor je vrlo zainteresiran za takvu suradnju, ali ne znam kako u Dinamu razmišljaju o toj ideji. Ne želim se previše petljati u to, takve su stvari ipak dio klupskih politika i dogovora čelništva Dinama i Maribora.

A kako ste doživjeli dolazak svog kuma i prijatelja, Igora Bišćana, na Dinamovu trenersku klupu?

- Reći ću samo ovo: dolazak Bišćana u ovom je trenutku definitivno jedino i najbolje rješenje za Dinamo! Siguran sam da može napraviti vrhunski posao - odlučan je Mikić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 02:48