Filip Benković

 GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
IZGUBLJENA GENERACIJA

On je bio Dinamov Rio Ferdinand! Danas se svi pitaju - gdje uopće igra? I nije jedini...

Svojedobno uvjerljivo najskuplji stoper HR nogometa bio je predodređen za velike stvari.
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 18. lipanj 2022. 14:41

Gdje je nestao čovjek? Stih Majki često se stavlja u kontekst sportaša koji su nestali s medijskog radara i fokusa javnosti. Jedan od njih svakako je i bivši nogometaš Dinama i potencijalni hrvatski reprezentativac Filip Benković. Čak i redoviti konzumenti nogometnih zbivanja ostanu zatečeni pitanjem: a gdje danas uopće Benković igra?

Prošlu sezonu Benković je započeo kao igrač Leicestera. Upisao je dva nastupa za drugu momčad u Premierligi 2. Tijekom zimskog prijelaznog roka, nakon nepune četiri godine, u siječnju je napustio engleski klub i potpisao za talijanski Udinese. Međutim, niti u novom se klubu zasad nije naigrao.

U "modrom" dresu Benković je odigrao tri sezone, i to vrlo upečatljivo. Posebice treću (2017./18.), kada je postigao i četiri gola (uz dvije asistencije). Imao je bolju golgetersku statistiku od nekih napadača. Njegovi dolasci u suparnički šesnaesterac tijekom prekida igre predstavljali su latentnu opasnost. Menadžeri su ga uspoređivali s Rijem Ferdinandom, a novinari prozvali - Big Ben.

S 21 godinom Benković je dosegao tržišnu vrijednost od 11 milijuna eura! Dinamo je zaprimio nekoliko ozbiljnih ponuda za perspektivnog stopera. U Maksimiru su se (u dogovoru s igračem) odlučili za najizdašniju. U kolovozu 2018. Leicester City je kupio Benkovića za 14,5 milijuna eura! U tom trenutku Big Ben je ostvario treći najveći transfer (nakon Pjace i Modrića) u povijesti hrvatskog nogometa, i postao uvjerljivo najskuplji stoper.

Medijima se provlačila teza kako je hrvatska reprezentacija dobila stopera za narednih deset godina. No, jedini nastup za A vrstu Benković je ostvario u izborničkoj eri Zlatka Dalića, u prijateljskom ogledu s Tunisom (1-2), 11. lipnja 2019. u Varaždinu.

Danas ostaje velikom dvojbom - zašto je Big Ben utihnuo? Je li prerano napustio Maksimir? Jesu li ga sputale česte ozljede? Je li promašio u odabiru klub(ov)a? U cjelovitom zaključku vjerojatno je skriven mozaik pozitivnih odgovora na sva postavljena pitanja... No, deplasirano je govoriti o Benkoviću kao "bivšem igraču". Dovoljno je mlad za povratak na relevantnu nogometnu scenu. Dakako, uz (pred)uvjet da već ovog ljeta pronađe klub u kojemu će revitalizirati svoju karijeru.

Bili su prvaci svijeta

Filip Benković nije, međutim, jedini primjer stopera Dinama koji je zalutao u labirintu surovog nogometnog profesionalizma. Svekoliki je dojam da su i Tin Jedvaj, Branimir Kalaica, Filip Uremović... prerano napustili maksimirsku svlačionicu.

image

Tin Jedvaj

NENAD DUGI/CROPIX Cropix

Jedvaj je imao tek 18 godina i svega 13 odigranih utakmica za "modre", kada ga je Dinamo prodao Romi za pet milijuna eura. Iako je za rimski klub ostvario svega dva nastupa, dvije godine kasnije Jedvaj je transferiran u Bayer iz Leverkusena za sedam milijuna eura. Kao bundesligaški igrač stekao je i status hrvatskog reprezentativca (26 utakmica, dva gola). Danas, kao 26-godišnjak, igrač je moskovskog Lokomotiva i njegova se vrijednost na nogometnom tržištu kreće oko četiri milijuna eura.

Početkom 2018. Dinamo je ljubljanskoj Olimpiji za tričavih 200.000 eura prodao Filipa Uremovića. Samo godinu dana kasnije slovenski je klub mladog hrvatskog reprezentativca transferirao u ruski Rubin za milijun eura. Uremović ima i šest nastupa za A reprezentaciju. Nedavno je iz Sheffield Uniteda otišao u Herthu, a tržišna mu je vrijednost - šest milijuna eura.

Vrtoglavi rast

Jedvaj i Uremović nisu niti na širem popisu Dalićevih kandidata za Katar. Kao niti Branimir Kalaica... Mnogi se danas jedva sjećaju igrača kojemu su brojni treneri predviđali veliku karijeru. Kalaica je bio članom Dinamove tzv. "zlatne generacije", igrača rođenih 1998. koji su na Old Traffordu osvojili Premier Cup (neslužbeno prvenstvo svijeta u kadetskom uzrastu). Kalaica je igrao za sve uzraste hrvatske reprezentacije, izuzev seniorske. De facto, nogometnu karijeru na seniorskoj razini nije niti ostvario. Od 2016., kada je napustio Maksimir, član je lisabonske Benfice. Nikada, međutim, nije zaigrao za prvu momčad (samo za B i U23). Posljednjeg dana lipnja istječe mu ugovor s portugalskim klubom...

Zašto je priča o Benkoviću i spomenutim igračima toliko intrigantna i danas ponovno aktualna? Zato što se ponavlja! Istoj fabuli o velikom talentu koji će 10-15 godina igrati za hrvatsku reprezentaciju (kako kaže izbornik Dalić) i koji vrijedi 10-15 milijuna eura (kako procjenjuju izvori bliski Maksimiru), možemo posvjedočiti i ovih dana. Promijenjen je jedino subjekt priče. Danas se on zove Josip Šutalo.

U sezonu i pol koliko igra u Dinamu (nakon povratka s posudbe u Istri) Šutalu cijena vrtoglavo raste (s 0,75 na 8,0 milijuna eura), a na terenu izgleda samouvjereno i moćno. Kao nekoć Benković...

Nedvojbeno, Šutalo je danas ozbiljni kandidat za odlazak na Svjetsko prvenstvo, pa čak i legitimni pretendent za mjesto standardnog stopera na natjecanju u Kataru. Upravo zbog neskrivenih reprezentativnih ambicija, eventualni transfer, koji se sve glasnije spominje, 22-godišnjeg Dinamovog stopera već ovoga ljeta, ne čini se kao najsretnije rješenje. Poglavito u kontekstu činjenice, koju ističe i član maksimirske uprave, Krešimir Antolić: Dinamo nije prisiljen prodavati igrače!

Dakle, logika stvari (kao i priča o iskustvu Benkovića i drugih igrača) sugerira da bi Josip Šutalo i iduće sezone trebao ostati u Maksimiru. Međutim, logika i hrvatski nogomet počesto nisu kompatibilni pojmovi... q

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 22:49