Žan Vipotnik

 SCREENSHOT/SPORTKLUB
DINAMOVAC KAO DIO PAKETA?

‘On je napadač za Dinamo, podsjeća me na Kramarića. Za njega su odbijene ponude od 4 milijuna eura‘

Damir Krznar smatra da bi mladi napadač bio pojačanje za Dinamo
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 03. travanj 2023. 21:14

Napadač Maribora, Žan Vipotnik (21), bljesnuo je ove sezone, pa je došao i na Dinamov radar. Postigao je za klub ukupno 20 pogodaka na 30 odigranih utakmica u svim natjecanjima, imao je i jednu asistenciju. A zanimljiv je podatak da je od 15. kola slovenskog prvenstva, na 13 ligaških utakmica u kojima je nastupio, Vipotnik postigao čak 16 zgoditaka!

K tome, prošloga je tjedna postigao i krasan pogodak za reprezentaciju Slovenije u svom debiju u nacionalnom dresu, u kvalifikacijama za Euro zabio je drugi gol za 2:1 pobjedu Slovenije na gostovanju u Kazahstanu....

U subotu je Vipotnik briljirao na gostovanju Maribora u Novoj Gorici, zabio je sva tri gola za 3:0 Maribora. Tu je utakmicu uživo gledao i Dario Šimić, bio je zadovoljan viđenim i nakon dvoboja je započeo pregovore oko transfera Vipotnika sa sportskim direktorom Maribora, Markom Šulerom. Čini se da će Dinamo morati brzo reagirati jer svaki novi pogodak Vipotniku diže cijenu i jača “obrambeni gard” Maribora.

Je li, dakle, Vipotnik igrač za Dinamo? Ubojitog nam je napadača opisao trener Maribora, Damir Krznar...

- Vjerujem da jest! Osjećajem za pogodak i lakoćom zabijanja golova usporedio bih ga s Andrejom Kramarićem. Ali, drukčiji je tip igrača, samo me laganom realizacijom, bez prevelikog napora, podsjeća na Kramarića. Rođeni je strijelac, a iznimno je važno da mu je radna etika na najvišoj razini. Discipliniran je, prihvaća savjete, slijedi upute trenera, ispravlja svoje mane i s njim doista nema nikakvog problema u svlačionici - kaže Krznar.

Iskoristio krizu Baturine

- Moćan je i snažan, visok je 186 cm, igrač je kaznenoga prostora, ali ima i školovan i jak udarac iz daljine. Nije prebrz, nije igrač na kojeg bi se oslonila momčad koja igra na protunapade, ali kad se igra na postavljenu obranu, kao što Dinamo igra većinu svojih utakmica u HNL, tada sve njegove vrline dolaze do izražaja. Ima odličan osjećaj za prostor, za ulazak u dubinu...

Zanimljivo je da Vipotnik na početku sezone nije bio u prvom planu. Zašto?

- Točno je, prednost smo dali Roku Baturini, a Sirk i Vipotnik bili su druga i treća opcija, s tim da je Sirk bio ispred Vipotnika kao prvi napadač, a Vipotnika se, prije mog dolaska, više koristilo na krilnoj poziciji. Može i to odigrati, ali ipak mu je prava pozicija u vrhu napada. Koristio sam ga na krilu dva-tri puta, ali na treninzima sam vidio da je odličan u vrhu napada i dao sam mu priliku nakon što je Baturina upao u krizu. I Vipotnik je iskoristio minutažu, počeo je zabijati golove, ne znam je li, otkad je postao standardan igrač, odigrao jednu ili dvije utakmice a da nije zabio pogodak. Postao je i reprezentativac i cijena mu je na tržištu uvjerljivo poskočila - rekao je Krznar i posebno istaknuo:

- Ne bih želio Vipotnika nametati Dinamu, u maksimirskom klubu imaju dobru skautsku službu i dobrog trenera. Da se mene pita, doveo bih ga, ali ne želim ništa “gurati”... S trenerskog gledišta, volio bih da Vipotnik ostane u Mariboru, ali teško će klub odoljeti brojnim inozemnim ponudama. Već je i sad bilo nekoliko ponuda iz Rusije i SAD-a (MLS), uspjeli smo se “othrvati”, no bojim se da ćemo na ljeto ostati bez njega...

Kolika bi bila Vipotnikova cijena?

- Znam da su bile odbijene spomenute ponude od četiri milijuna eura! Dakle, ne vjerujem da će Maribor na ljeto ići ispod toga.

Tolić kao dio transfer-paketa? Želio bih da bude tako

Kod vas je na posudbi “dinamovac” Marko Tolić. Ne bude li ga Dinamo vraćao, je li moguće da Tolić bude dio tog “paket-transfera” Vipotnika u Dinamo?

- Želio bih da bude tako! Tolić nam treba, stvarno dobro ovdje igra i vjerujem da postoji mogućnost dogovora, Dinamo i Maribor imaju odlične odnose i kvalitetno surađuju. Jasno je da bi se u takvoj situaciji morale usuglasiti sve tri strane, Maribor, Dinamo i Tolić. Postigne li se dogovor, to bi možda bila i najbolja opcija za sve - smatra Krznar.

VIPOTNIKOVA SEZONA ZA MARIBOR

30 odigranih utakmica

1707 minuta na travnjaku

20 postignutih pogodaka

1 upisana asistencija

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 00:24