Ivan Nevistić

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
PITANJE PLAVOG GOLMANA

‘On mora biti prvi vratar Dinama! A tu se sumnjalo u svakoga, što je samo Ladić proživljavao, Kelava, ja...‘

Đakovčanin spasio prvaka protiv Varaždinaca, negdašnji plavi čuvar mreže Filip Lončarić ga hvali
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 20. veljača 2024. 22:27

Dvije sjajne obrane u završnici dvoboja s Varaždinom pogurnule su Dinamova vratara Ivana Nevistića do epiteta najboljeg igrača utakmice. A dosađivao se do 81. minute, nisu gosti do tada uputili ni jedan udarac na vrata. I onda je Nevistić obranio kazneni udarac Dabri, da bi u četvrtoj minuti sudačke nadoknade prekrasnom "paradom" ("mokri san" svih fotoreportera!) zaustavio i "zicer" Poldrugaču. I sačuvao je 1:0 pobjedu Plavih, velika su tri boda ostala u Maksimiru.

Je li sad Nevistić definitivno postao Dinamova "jedinica"? Nakon odlaska Livakovića, dobio je povjerenje trenera Sergeja Jakirovića, no brzo ga je "prokockao" (Sparta, Osijek...) i na vrata je stao Zagorac. Pa je i on imao oscilacija, a Jakirović je prošloga tjedna u Sevilli iznenadio i vratio Nevistića na vrata, uz objašnjenje kako je interni dogovor da Zagorac brani u HNL-u, a Nevistić u Konferencijskoj ligi i domaćem Kupu.

No, Zagorac je zbog ozljede morao preskočiti dvoboj s Varaždinom, pa je na vratima ostao Nevistić i prometnuo se u prvo ime utakmice. I čini se da je, nakon jesenskih osporavanja, čvrsto prigrlio "jedinicu"...

- Znate kako je u Dinamu, ne postoji vratar koji nije bio osporavan! Pa sumnjalo se u svakoga, što je samo Ladić proživljavao, pa pokojni Turina, potom Kelava i ja, ni Livaković u početku nije bio dočekan samo s pozitivnim kritikama... Svi smo u nekom trenutku bili pod povećalom sumnje - kaže nekad odlični vratar Plavih, Filip Lončarić, kojem su ozljede bile golema prepreka u karijeri.

image
PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

Zašto je to tako, zašto su Dinamovi vratari uvijek (bili) pod posebnim povećalom?

- Iskreno, ne znam. Tražio sam odgovor na taj upit, možda je jedan od razloga u spoznaji da su vratarske pogreške najočitije i u pravilu kobne. Specifična je to pozicija, vratar uvijek može ispraviti pogrešku suigrača, ali golmansku pogrešku više nema tko ispraviti.

Kakvo je vaše mišljenje o Nevistiću?

- Dobar je vratar, to uopće nije prijeporno. Čak sam jedno vrijeme trenirao s njim u Osijeku, kad sam ga vidio nisam baš bio oduševljen. Ali, strahovito je napredovao, imao je dvije sjajne sezone u Varaždinu, potom i u Rijeci i to ga je, na kraju i dovelo do Dinama. Sigurno je zaslužio još jednu priliku, nakon što je jesenas, nakon dvije-tri lošije izvedbe, bio meta kritika i govorilo se da nije vratar za Dinamo. A zaboravilo se da je i obrana Plavih loše funkcionirala na tim utakmicama. Vrataru je kudikamo lakše kad ima adekvatnu pomoć suigrača, kad je ispred njega čvrsti bedem, sve to ide jedno s drugim - govori Lončarić i ističe:

- Čini mi se da je Dinamo lani napravio veliku pogrešku. Znalo se, naime, da Livaković odlazi, stoga je na nekim utakmicama trebalo na vrata staviti Nevistića, kako bi se lagano pripremao za preuzimanje "jedinice". Međutim, to nije bilo učinjeno, Nevistić je prošle sezone branio samo jednom, u rujnu 2022. u Kupu (Borinci, 4:0). I onda je, nakon godine bez utakmice, trebao adekvatno zamijeniti sjajnog Livakovića!? To je nemoguće... Stoga mu ne previše prigovarati za turbulentnu jesen, istina je da je imao nekoliko slabijih predstava, ali ponavljam, ni obrana na tim dvobojima nije briljirala, štoviše, očekivane su bile njegove oscilacije.

Smatrate li da je sad, nakon što je povezao dvije dobre utakmice, definitivno postao Jakirovićeva "jedinica"?

- Vjerojatno jest, ali ne smije se ni slučajno opustiti. Gledajte, Zagorac je također dobar vratar, imao je vrlo dobrih izvedba i nije slučajno niz godina u Maksimiru, na njega se uvijek može osloniti. Ove dvije dobro odrađene utakmice svakako su dale Nevistiću dodatno samopouzdanje i zamah za dolazeće dvoboje. Vratar mora biti svjestan svojih vrlina, ali i svojih mana, koje na treninzima mora stalno ispravljati. Nevistić sad mora još žešće raditi, mora znati da je svaki dan, svaka utakmica, novo dokazivanje. Već smo, naime, zaboravili Varaždin, sve su misli usmjerene prema Betisu - govori Lončarić.

Vratarska je pozicija specifična, stoga je i mentalna snaga jedan od važnijih čimbenika kod odličnih golmana. Protiv Varaždina je Nevistić pokazao tu mentalno čvrstinu, iako je bio nezaposlen gotovo cijelu utakmicu, u završnici je u dva navrata izvrsno reagirao. Dinamo treba baš takvoga vratara...

- Naravno! Kudikamo je teže braniti u Dinamu, nego u ostalim klubovima, u kojima vratar ima sedam-osam obrana po utakmici, ali primi dva-tri gola i - nikome ništa, idemo dalje. I još dobije pohvale za te obrane. E, u Dinamu je nešto drukčije, u Dinamu je, na većini domaćih utakmica, situacija kao što je bila u nedjelju s Varaždinom. I ako je vratar na visokoj razini, obranit će ono što je Nevistić obranio. U pravom je trenutku odlično reagirao, kad je momčad malo "potonula", on je iskočio i sačuvao pobjedu - rekao je Lončarić i na kraju istaknuo:

- Na posljednje je dvije utakmice Nevistić pokazao da zaslužuje povjerenje trenera i trebao bi ostati prvi vratar. Međutim, Zagorca se nikako ne smije otpisati, on je također ozbiljan vratar i ta zdrava konkurencija pomaže i jednom i drugom, obojicu ih tjera na kvalitetan rad. Nevistić je u ovom trenutku u prednosti i nadam se da će u dolazećim utakmicama biti još bolji - kaže Lončarić.

Pet u nizu čiste mreže

Zanimljiv je podatak da Nevistić na posljednjih pet utakmica na kojima je branio nije primio pogodak. Plavi su u tim dvobojima svladali Oriolik u Kupu (8:0), te u prvenstvenim sučeljavanjima Slaven Belupo (2:0), Rudeš (1:0) i Varaždin (1:0), a u Konferencijskoj ligi Betis (1:0). Posljednji je pogodak Nevistić primio 26. listopada prošle godine i to u Maksimiru protiv Viktorije Plzen (0:1). Iz kaznenog udarca... (pju)

NEVISTIĆ U HNL-u OVE SEZONE

Odigranih utakmica 9

Primljeni golovi 7

Primljeni golovi unutar 16 m 5

Primljeni golovi izvan 16 m 2

Primljeni golovi po utakmici 0,8

Ukupno obrana 17

Obrana po utakmici 1,9 (71%)

Obranjeni penali 1/1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 10:24