RONALD GORISC/CROPIX Cropic
OBRAMBENI BEDEM

Oni su investicijski fond Dinamove blagajne i budućnost HR nogometa! Probijat će granice najboljih transfera...

Dinamovi stoperi koje njihov trener Željko Kopić vidi u reprezentaciji
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. veljača 2022. 15:24

Nakon utakmice sa Sevillom trener Dinama Željko Kopić izjavio je da su njegovi mladi stoperi Josip Šutalo (21) i Bartol Franjić (22) stoperi budućnosti, dečki koji su definitivno kapacitet za Vatrene.

Nije to bila besplatna reklama za dvojicu mladića. Dečki stvarno igraju odlično. Potkrade se naravno neka pogreška, a kome se ne potkrade? Griješe i najbolji stoperi na Globusu. No njihove prezentacije pokazuju da se radi o zaista iznimno kvalitetnim igračima za koje smo sigurni da će u budućnosti biti “investicijski fond” Dinamove blagajne. Ti dečki već sad vrijede milijune eura... A talent im je takav da će s protekom vremena vrijediti samo više, probijati financijske granice najboljih maksimirskih transfera.

Fascinantan napredak

Za Josipa Šutala se može ustvrditi da je prošle polusezone najviše napredovao u Dinamu. Njegov napredak je zapravo bio fascinantan. Jopa, kako ga zovu u plavom domu, startao je kao stoper koji će tu i tamo dobiti priliku, kao ozebli sunce tražiti minutažu. Realno, bi je četvrti, možda i peti stoper u rotaciji. Kako se to obično kaže, igrač za ‘garbage time’. U međuvremenu je postao standardni stoper bez kojeg se danas Dinamova udarna momčad ne može niti zamisliti.

Kad smo kod te prošle polusezone, kao obrambeni igrač postigao je jedan pogodak (Hrvatski dragovoljac) i čak je tri puta bio asistent u HNL-u. Zabio je pogodak i bečkom Rapidu u Maksimiru. Ima još jedna zanimljiva priča kad je on u pitanju. Dinamo je najviše bodova izgubio kad njega nije bilo u momčadi. Modri su poraženi na startu prvenstva od Slaven Belupa (0:2), pa su igrali neodlučeno s Rijekom (3:3) i Istrom 1961 (1:1), a poraženi su i od Lokomotive (0:1). Sve su to bile utakmice u kojima Šutalo - nije igrao. Od sedam utakmica na kojima Modri nisu pobijedili protekle jesenske polusezone u HNL-u, 21-godišnji defenzivac nije igrao na četiri! Na proljeće je pak dodao još jedan pogodak, zabio je Rijeci u onom početnom proljetnom maksimirskom derbiju.

Nije Josip samo super stoper sjajnih tjelesnih mogućnosti koji dobro čita igru, koji je sjajan u defenzivnom skoku i koji itekako zna zaprijetiti u protivničkom šesnaestercu. Jopa usput i pametno, mudro gradi karijeru. Nije mu bilo teško otići na posudbu u Istru 1961 kad je znao da mora pronaći svoju minutažu. U Puli je igrao, napredovao koracima od sedam milja, bila mu je to fenomenalna odluka. To se najbolje vidjelo kad se vratio u Dinamo. Eto, danas je stoper europskih vrijednosti koji se zaista ima pravo nadati Dalićevoj pozivnici za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Super moderan stoper koji se bez problema nosi s jakim europskim napadačima zaista ima sve kapacitete za nacionalnu vrstu, tu je Željko Kopić definitivno u pravu.

Njegov stoperski kolega Bartol Franjić također je zanimljiva priča. On je ‘all round’ igrač. Po vokaciji jest defenzivni vezni, svi smo ga kad se priključio prvom sastavu Modrih vidjeli na toj poziciji. Igrao je dobro, recenzije njegove igre bile su gotovo uvijek pozitivne. Međutim, u zamislima bivšeg trenera Damira Krznara, dobio je mjesto na - lijevom boku. I na toj poziciji se odlično snašao, kad smo ga gledali prvo je prostrujalo glavom; eto, Hrvatska je dobila jednog odličnog lijevog beka. No, kad je trenersko vodstvo preuzeo Željko Kopić i odlučio se za formaciju 3-5-2, Franjić je postao - lijevi stoper. I što se dogodilo? Isto ono kad je igrao defenzivnog veznog i lijevog beka. Bartol se i na toj poziciji sjajno snašao, kao i kad je riječ o Šutalo, današnju obranu Modrih ne možemo zamisliti bez njega. Nije samo dobar defenzivni igrač, on je također poput Šutala i vrlo opasan u suparničkom šesnaestercu. Zabio je jedini pogodak i bio junak one pobjede protiv Legije u uzvratnoj utakmici kvalifikacija za Ligu prvaka. Još je dva puta bio asistent u HNL-u, te u skupini Europske lige protiv Rapida.

Start u Dugom Selu

Njegova priča je krenula iz Dugog Sela, gdje je počeo trenirati nogomet sa šest godina, s osam je već bio u Dinamu. I ostao do danas, bio je kapetan u svim selekcijama do prve momčadi. Zanimljivo, njegov otac igrao je za Dugo Selo u onoj kup utakmici 1998. godine, kad je niželigaš u onoj “povijesnoj” utakmici eliminirao Dinamo. Danas Bartol Franjić eliminira moćne europske napadače.

Definitivno, Šutalo i Franjić nisu samo budućnost Dinama, nego i hrvatskog nogometa. Zna Kopić što govori...

Prosjek primljenih europskih golova u sezonama u kojima je Dinamo igrao u skupinama

0,81 - 2018./19.

0,87 - 1999./00., 2020./21.

0,94 - 2021./22.

1,00 - 1998./99., 2010./11.

1,08 - 2009./10.

1,12 - 2004./05.

1,25 - 2013./14., 2019./20.

1,42 - 2007./08.

1,50 - 2012./13.

1,67 - 2008./09., 2016./17.

1,75 - 2015./16.

2,17 - 2011./12.

Linker
08. svibanj 2024 13:46