MARKO TODOROV/Cropix
SNAŽNA PORUKA

Opća mobilizacija na Maksimiru: Igrači izveli nezapamćen potez, ovo bi mogla biti prijelomnica sezone

Potez svlačionice sugerira da su se svi maksimalno uozbiljili i odlučnije kreću u obranu titule
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. siječanj 2024. 06:08

Iako je sve izgledalo zlo i naopako nakon onog šokantnog poraza od Lokomotive (0:3), kraj prošlog tjedna u Maksimiru je ipak donio svjetlo u tunelu. Trijumf u Puli, kao i pobjeda Rijeke na Poljudu, bila je infuzija za društvo Sergeja Jakirovića. Čak je izvedba Nevere s Kvarnera bila značajnija od ona tri boda protiv Istre 1961. Da je dobio Hajduk, razlika u odnosu na Modre iznosila bi sedam bodova, a sad je samo četiri. Uz utakmicu manje koju ima Dinama, onu zaostalu protiv Varaždina.

Kako se sudbina nekad poigra, tko bi rekao da će baš bivši klub Jakirovića pomoći svom bivšem treneru da ravnopravno ostane u trci za naslovom prvaka? Naravno, osim te lijepe vijesti, ima i jedna loša za modri kluba, a ona se zove "nabujala Rijeka". Iako je većina hrvatskih ljubitelja nogometa mislila da će se borba za naslov voditi između Modrih i Bilih, eto, u priču se ozbiljno uključila i Rijeka, koja je sad zasjela na vrh ljestvice, pa Dinamo neće samo pratiti što radi Majstor s mora, već će morati obratiti pozornost na društvo Željka Sopića. Koje izgleda bolje i od Dinama i od Hajduka...

Ali, da je stanje u maksimirskoj šumi mnogo bolje nego prije nekoliko dana, to definitivno stoji. To se naročito odnosi na momčad, koja se nakon uspjeha u Puli probudila i to na svim razinama. Evo jednog primjera, koji to najbolje pokazuje. Nakon ogleda na Drosini, trener Jakirović dao je svojim dečkima dva slobodna dana, nedjelju i ponedjeljak. Nedjelju su dečki iskoristili za odmor, ali ponedjeljak nisu! Momčad se samoinicijativno pojavila na treningu!

image
GORAN MEHKEK Cropix

"Evo nas, tu smo", poručili su stožeru na čelu s Jakirovićem. Neki su radili u teretani, a neki u teretani i na terenu. Ova vijest ne smije samo tako proći ispod radara. Jer, iako se nekad znalo dogoditi da netko od igrača samostalno dođe trenirati i kad se ima slobodan dan, ne sjećamo se baš da se pojavila cijela momčad. Ovaj potez plave svlačionice zorno pokazuje kako su se svi maksimalno mobilizirali i shvatili okolnosti u kojima se nalaze. A ovim potezom pokazali su još jednom kako su velika potpora svom treneru. Nisu samo riječima stali iza svog trenera kao nakon utakmice s Lokosima, ovoga puta su to pokazali i djelom. Možda će baš ovaj ponedjeljak biti datum o kojem će se pričati nakon završetka HNL-a, možda će baš on biti prijelomnica sezone, trenutak kad su svi "stavili glave skup" i krenuli svim snagama u obranu naslova. Potez igrača s psihološke strane je ogroman poguranac za cijeli klub.

Ipak, njihov se odnos prema krizi u koju su upali pokazao već na Drosini. Nije to bila dojmljiva predstava, dapače, gledali smo siromašan nogomet. No, govor tijela kod većine igrača, neviđena borbenost, agresija i htijenje, krasili su Jakirovićevu momčad. To je ono što se tražilo, takav napaljeni Dinamo može pobjeđivati i kad ne igra dobro, kad je daleko od željene forme. Što, naravno, ne znači da se forma pod hitno ne mora pronaći. To je sad prioritetni zadatak trenera Jakirovića. Mora pod svaku cijenu probuditi glavne zvijezde, Petkovića, Baturinu, Mišića... Bez njih u pravim izdanjima bit će jako zahtjevno obraniti naslov.

Trener je i dalje, naravno, pod velikim pritiskom i jasno je da mu nije lako raditi u takvim okolnostima. Jakirovićeva zbilja je takva da praktički čuva posao na svakoj utakmici. Bilo kakav novi kiks, a za Dinamo su kiksevi i neodlučeni rezultati, opet će otvoriti pitanje o njegovoj smjeni. Dobro on to zna, svjestan je svega. Definitivno nije lako svaki vikend hodati po rubu litice i stalno paziti na svaki korak kako se ne bi poskliznuo i pao. Ali i to pokazuje gard trenera, njegovu snagu i znanje.

Pred Dinamom je u nedjelju opet veliki izazov. Na Maksimir dolazi Gorica. I zaboravite da je ne ide u posljednje vrijeme. Društvo iz Turopolja ove je sezone crna mačka za Modre, nisu ih još pobijedili. U Maksimiru je Gorica, još dok je trener bio Igor Bišćan, odigrala 0:0, a kao domaćini su u sudačkoj nadoknadi pobijedili s 2:1. S momčadi je tad "upravljao" Jakirović. Šok kakav su Modri priuštili sebi i svojim navijačima protiv Lokomotive jednostavno je zabranjen.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 03:49