MATIJA DJANJESIC Cropix
Davorin Olivari
EKSKLUZIVNO ZA SN

Oršić se vraća, otkrio sjajne vijesti: ‘Dovode velika imena, a prvak će biti Dinamo!‘

"Uvijek sam se raspitivao postoji li bilo kakva mogućnost mog povratka u Maksimir"
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. srpanj 2024. 09:14

Koliko li je samo slova potrošeno na brze krilne igrače kad se radi o Vatrenima na Euru. Eh, imali smo jednog koji nam je svojim pogotkom u Kataru protiv Maroka donio brončanu medalju. Samo što je imao ogroman peh pri dolasku u Trabzonspor, teška ozljeda ligamenata ga je spriječila da bude dio reprezentacije u Njemačkoj.

Naravno da se radi o Mislavu Oršiću (31), bivšem nogometašu Dinama, velikom majstoru koji se trenutačno s svojim turskim klubom nalazi na pripremama u Szegedu, u Mađarskoj.

Čuli smo se s Oršom i odmah nam je ponudio sjajne vijesti...

- Posve sam zdrav i spreman. Napokon! Sve je super, ništa me ne boli, sjajan osjećaj. Treniram, želim se izboriti kako bi u Trabzonsporu sljedeće sezone igrao što više. Da se konačno vratim na teren u najboljem izdanju - kazao nam je u uvodu jedan od najvećih ljubimaca Dinamovih navijača uopće

Pred kraj prošle sezone je ulazio u maloj minutaži, protiv Konyaspora, Sivasspora, Gaziantepa, Samsunspora, Istanbulspora, Basaksehira... Ali niti jednu od tih pet utakmica nije igrao više od petnaest minuta. Sjetio se kad je posljednji put imao ‘punu‘ utakmicu, pravu minutažu.

- Zadnju ‘punu‘ utakmici sam odigrao u Southamptonu, mislim u veljači prošle godine. Prije dugo vremena, zar ne? Nadam se da je ono najgore iza mene. Moram sad iskoristiti ove pripreme, iako nikad nisam volio pripreme. Ali dobro dođu... Sad mi je bitno prije starta sezone odigrati koju prijateljsku utakmicu, kako bih ušao u ritam i - to je to.

Da, sjetili smo se one priče kad je bio u Dinamu. Uvijek se govorilo da je Orša ‘dizelaš‘ da mu nakon priprema treba nekoliko utakmica da uđe u pravu formu.

- Da, da, da, ha, ha, ha... Prve dvije utakmice nakon priprema sam uvijek bio katastrofa, a onda mi je krenulo.

Ali najvažnije jest da ste sad posve zdravi.

- Ma da, naravno da je sad najvažnije da sam potpuno zdrav, da mogu normalno konkurirati za momčad. Ciljevi našeg kluba su veliki, svake godine Trabzonspor želi trofeje, dobre europske rezultate. Startamo u europskim kvalifikacijama 25. srpnja, to je 2. pretkolo Europske lige, želimo dobro startati, kako bi odmah dobili pozitivni zamah. Još smo tjedan dana u Mađarskoj, a onda krećemo za Tursku, na posljednji dril pred europski start.

Da ste bili zdravi i igrali, sigurni smo da biste bili u reprezentaciji na Europskom prvenstvu. Hoćete li biti spremni za Ligu nacija?

- Nadam se da ću biti spreman. Za sada ide sve dobro. Pa se zato nadam da ću dobro krenuti u novu sezonu, nadam se dobrim igrama. I da ću se opet nametnuti izborniku. E sad, ne mogu znati hoće li me pozvati ili ne. To ipak nije na meni. Meni je bitno da sam na terenu, da opet igram, da opet uživam u nogometu. Želim svaki dan uživati u nogometu.

Kako ste doživjeli Vatrene na Euru?

- Joj, ne znam što bi rekao... Svi smo imali velika očekivanja. Barem proći skupinu, to nam je uvijek bio cilj. Ali nije nam se potrefilo kako smo htjeli. Na prošlom Euru smo u zadnjoj utakmici pobijedili i prošli skupinu, sad je opet bilo blizu protiv Italije, ali u zadnjim sekundama smo primili gol i nismo uspjeli. Šteta što je tako ispalo. Sad se moramo regrupirati, dobro krenuti u Ligi nacija i nove kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

image
AA/ABACA/ABACA PRESS/PROFIMEDIA Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Vodila se polemika za vrijeme Eura, vodi se još i sada, o tome da Hrvatska nema brzih, okomitih krilnih igrača. Igrali smo Euro praktički bez krila, s veznim igračima na tim pozicijama. Jeste li pomislili; ‘eh, da nisam bio ozlijeđen, ja sam mogao biti taj‘?

- Kad tako gledate na stvari, onda sam mogao tako pomisliti. Izbornik je taj koji odlučuje koje će igrače koristiti na utakmicama, na kojim pozicijama. Ne bih htio na tu temu nešto previše komentirati.

U redu, ali jesmo li mi Hrvati malo sporiji narod? Vidljivo jest da baš nemamo brzih krilnih igrača. Radi se li tu možda o genetici? Nema baš tako brzih igrača kao što ste recimo vi?

- Ne bih sad rekao da sam nešto posebno brz naspram ostalih. Možda je više do profila igrača na određenoj poziciji. Neki više odlaze u dubinu, kao što se događa kad sam ja u pitanju. Drugi pak više vole imati loptu u nogama. Dakle, ne radi se tu samo o brzini, već o načinu igre. Imamo mi brzih igrača, samo ponavljam, radi se o njihovom stilu igre.

Pratite li što se događa u Dinamu? Što kažete na povratak Marka Pjace?

- Pratim... Super je što se vratio Marko Pjaca. Posebno je dobro što Dinamo ide izravno u play-off Lige prvaka, bilo bi fantastično da moj bivši klub zaigra u elitnom natjecanju. Vidim da Dinamo sprema top momčad, da želi Ligu prvaka, iako već ima osiguran plasman u Europsku ligu. Opet će biti pun Maksimir, sjajna atmosfera, nadam se da će i rezultati biti dobri, da će se navijači veseliti i uživati.

Kako ste doživjeli dolazak Gennara Gattusa u HNL, u Hajduk? Je li vas iznenadilo da je tako veliko ime karijeru odlučilo nastaviti u Hrvatskoj?

- Iskreno, bilo mi je malo neobično da je Gattuso došao u hrvatsku ligu, u Hajduk. Zapravo, nisam uopće mogao zamisliti da bi tako jedan veliki igrač i trener mogao doći u HNL! No to je sjajno za našu, hrvatsku ligu. Puno će to značiti za HNL, marketinški će se prvenstvo dignuti na još veći razinu. Meni je drago da je nogomet u HNL-u dobio takvo ime, želim da stalno napreduje.

Hajduk najavljuje i dolazak Ivana Rakitića? Majstor s mora se očito jako pojačava na svim razinama?

- Hajduk ulaže velike napore, dovodi velika imena, kako bi napokon došao do toliko željene titule. Ali držim da će Dinamo opet na kraju biti prvak. Međutim, predviđam opet zanimljivu HNL sezonu, kao što je bila ova prošla. Tako da će navijači moći opet biti radosni i uživati u prvenstvu.

Kad smo već kod dolazaka velikih imena u HNL, hoćete li se vi jednoga dana vratiti u Dinamo?

- Ne znam... Bumo vidjeli... Svi znaju da je Dinamo moj klub. Dinamo je uvijek meni bio na prvom mjestu. Kad se god nešto događalo u mojoj karijeri nakon odlaska iz Maksimira, uvijek sam se raspitivao postoji li bilo kakva mogućnost mog povratka. Za sada se to još nije dogodilo - zaključio je Mislav Oršić.

Linker
11. srpanj 2024 09:14