Ronald Goršić/Cropix
JOSIP MIŠIĆ ZA SN

‘Oršića nije lako nadomjestiti, Livaković je definitivno prerastao HNL, a taj je dečko dimenzija više‘

"Lošije igre nisu bile vezane uz događaje u klubu", kaže jedna od krucijalnih figura Dinama
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. veljača 2023. 13:34

Josip Mišić važan je Dinamov čovjek, jedan od glavnih. Vratio se protiv Istre 1961 nakon što je propustio ogled u Koprivnici, zbog dva žuta kartona koja je zaradio na utakmici s Lokomotivom. Bila je to tek druga utakmica koju je Josip preskočio ove sezone. Samo je opet zbog kartona preskočio onaj dvoboj zagrebački protiv Bodo/Glimta kad su se Modri plasirali u Ligu prvaka. Taj podatak zapravo najviše govori o značaju Mišića za ovaj Čačićev Dinamo.

- Utakmica s Istrom bila nam je najbolja ovog proljeća. Istina, malo smo lošije ušli u ovaj drugi dio sezone, nisu to bile igre na kakve smo navikli naše navijače. Međutim, protiv Puljana smo pokazali da polako idemo prema pravoj formi, te da će u slijedećeim utakmicama biti sve bolje i bolje, da ćemo pokazivati ono što možemo i znamo. Možda je i taj trijumf od 1:0 nedovoljno dobar pokazatelj koliko smo bilo bolji od dobre momčad kakva je Istra, premali za ono što smo ponudili, Dva pogotka nam je poništio VAR zbog milimetarskih zaleđa, nismo iskoristili jedanaesterac, pogodili smo gredu, imali smo još zgodnih prilika - kaže nam u uvodu Mišić.

image
Ronald Goršić/Cropix

Pitali smo ga zašto je Dinamo, kako i sam kaže, lošije ušao u proljetni dio sezone? Gdje je zapelo, zašto nisu stigle pobjede protiv Gorice i Slaven Belupa koje su bile očekivane? Jesu li se događaji u klubu negativno reflektirali na svlačionicu?

- Ne mislim da je problem bio vezan s klupskim događanjima. Vjerujte, mi smo fokusirani na sebe, na treninge, utakmice....Nama je to jedino bitno. Imam drugo razmišljanje o našem slabijem ulasku u drugi dio sezone. Svaki ulazak u sezonu nakon priprema je težak, zahtijevan. Nikad se nakon priprema zapravo ne zna u kakvom si stanju, mora uglavnom proći neko vrijeme. Znači, pogledajte i bivše početke sezona, uvijek je na startu bilo nešto slabije, ali onda smo nakon dvije-tri utakmice došli k sebi.

Navikavanje na novu realnost

Iako su Modri izgubili četiri boda u sudarima s Goricom i Slaven Belupom, pobjegli su Hajduku na osam bodova razlike, uz utakmicu manje. Dišu li sad lakše, je li pritisak manji?

- Definitivno sad imamo, s ovakvim bodovnom prednosti, manji teret na leđima kad se radi o borbi za naslov prvaka. Veća bodovna razlika nam omogućuje igrati opuštenije. Jasnom kad kažem opuštenije, ne mislim na opuštanje, u svaku utakmicu ćemo ići po pobjedu, želimo još više podebljati razliku u odnosu na Hajduk i sve ostale. Zaista je lijepo za nas i naše navijače vidjeti ljetvicu HNL-a, zar ne? Nadam se da će tako i ostati. I da će biti još i ljepše.

image
Ante Čizmić/Cropix

Kako je zadovoljan s svojim prezentacijama dosada, kako se osjeća, kako zdravlje?

- Sad sam zdrav. Nije bilo lako jer nisam prošao pripreme, bio sam bolestan, mučila me viroza. Tražio sam se kroz utakmice na startu proljetnog dijela sezone. Propustio sam onu u Koprivnici zbog viška kartona. Nisam još zadovoljan s svojim izvedbama, jer jednostavno nisam bio dovoljno spreman. Nadam se da ću u slijedećim ogledima biti sve bolji i bolji. Kako bih se vratio na one igre koje sam pružao u jesenskom dijelu sezone. To mi i jest cilj.

Htio je iskusni nogometaš Modrih kazati i nešto o mladima snagama Dinama.

- Mladi dečki su bili s nama na pripremama, odmah se moglo vidjeti da će Dinamo od njih dobiti mnogo toga u budućnosti. Baš su veliki talenti. A što kazati o Martinu Baturini? Sve je bolji, sve je zreliji, s Baturinom dobivamo dimenziju više.

A je li Dinamo izgubio dimenziju odlaskom Mislava Oršića?

- Nije lako nadomjestiti njegove golove. I asistencije. Morati ćemo se naviknuti igrati bez njega. Već se polako navikavamo. Neće biti lako, ali jendostavno je tako.

Vratari se teže prodaju

Drago mu je što je u svlačionici ostao kapetan Arijan Ademi. Barem zasad.

- Jako mi je drago zbog toga. Bez njega ova momčad nije ista. Vidjeti ćemo što će se dalje događati. Ja bih svakako htio da Ademi stalno bude s nama, on je posebna priča današnjeg Dinama.

Kako Josip objašnjava da nitko od glavnih igrača Modrih, osim Mislava Oršića nije autorizirao niti jedan transfer u ovom zimskom mercatu? Naročito recimo Dominik Livaković koji je briljirao na Svjetskom prvenstvu u Kataru?

- Vidite, to se uvijek pokazuje, vratari se mnogo teže prodaju od igrača. Livaković je definitivno zaslužio otići u neki veliki europski klub. Nadam se da će se to i zbiti. Livi je prerastao HNL. Zaista mu želim da ostvari veliki transfer u što bolji europski klub.

"Želim ostati u Dinamu"

Dinamo nije doveo niti jedno pojačanje, a eto zimski mercato se približava kraju. Kako gleda na tu činjenicu?

- Da, uvijek je u vrijeme prijelaznih rokova bilo prometno u našoj svlačionici. Ovog zimskog prijelaznog roka nije. Ne znam... Ne petljam se u struku, nije to moj posao. Međutim, nama je od krucijalnih igrača otišao samo Mislav Oršić. A njega ćemo probati nadomjestiti. To znači da smo i dalje kvalitetni. Mislim da je sve O.K. te da ćemo opet osvojiti naslov prvaka, obraniti titulu. A u Kupu probati doći do finala i probati uzeti duplu krunu.

Što je s njim, ugovor mu ima rok trajanja do ljeta 2024. godine. Je li već razgovorao na tu temu?

- Nadam se da će taj razgovor doći brzo. Vjerujem da će ti uskoro biti riješeno. Želim ostati u Dinamu. Zasada. Pa ćemo onda vidjeti od ljeta što i kako. Zasada sam tu, to je jedino bitno. Nadam se novom ugovoru - zaključio je Josip Mišić

Modri u utorak u kupu igraju protiv Splita u gradu pod Marjanom. Jesu li oprezni ?

- Naravno, uvijek treba biti oprezan. Nije floskula, niti jednu momčad danas nije lako pobijediti. Split jest niželigaš, ali moramo na taj ogled biti maksimalmo fokusirani. Čuli smo da je teren Splita loš, trebati će se priviknuti i na tu činjenicu. Najbitnije jest da što prije postignemo pogodak, kako bi nam onda bilo lakše.

Štefulj na posudbi u Celju, Milić u Septemvri

Dinamo u utorak (14.30 sati) gostuje kod Splita u osmini finala Kupa. Modri na put prema gradu pod Marjanom kreću danas nakon treninga. Ante Čačić na ogled vodi najbolju momčad, Modri su itekako oprezni pred gostovanje kod niželigaša jer je Kup često znao biti natjecanje u kojem su se događala velika iznenađenja. Izvješća iz svlačionice kažu da nema posljedica nakon utakmice s Istrom, da su svi zdravi i spremni za sudar sa Splićanima...

Inače, Mahir Emreli se i definitivno dogovorio s Konyasporom i odlazi u Tursku, sve je riješeno i kad se radi o Danijelu Štefulju, koji odlazi na posudbu u Celje, dok je Stefan Milić posuđen bugarskom Septemvriju uz Sofije. Kad se radi o mogućim ulaznim transferima, još nema novih vijesti, iako trener i sportski direktor Čačić kaže da ta knjiga o ulaznim transferima još nije zatvorena. Tu se primarno radi o mladom švicarskom stoperu Bećiru Omeragiću. (do)



POGLEDAJTE NOVU ‘VAR SOBU‘

‘Dinamo ima svjetskog talenta, u tim godinama takav nije bio ni Luka. Od ljeta ga vidim u reprezentaciji‘. Tim je riječima Ilija Lončarević komentirao igru veznjaka Modrih na utakmici protiv Istre. Pričali smo i o putu kojim je očigledno da Hajduk mora ići, ali i koje su dvije momčadi pokazale najljepši nogomet u nastavku domaćeg prvenstva. U novoj ‘VAR sobi‘ pogledajte analizu cijelog 21. kola SuperSport HNL:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 00:22