ZELJKO PUHOVSKI Cropix
BRANKO IVANKOVIĆ:

‘Oscilacije Dinama nisu bile posljedica loše tjelesne spreme, evo koji je problem. A nedostajao je i jedan Ademi‘

‘Razloga za strah nema, ali Dinamu će sada biti teže nego nama protiv Ajaxa‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 18. kolovoz 2023. 13:27

Bivši Dinamov trener, Branko Ivanković, jedini je uspio s Plavima nadoknaditi minus iz prve utakmice u nekom od europskih kupova i pobjedom u gostima izboriti prolaz u daljnje natjecanje. Bilo je to 2007. godine, Plavi su na Maksimiru izgubili protiv Ajaxa 0:1, u Amsterdamu su, nakon produžetaka, slavili 3:2 (1:0) i plasirali se u skupinu ondašnjeg Kupa UEFA (danas Europska liga).

Ivanković je izbornik Omana, u rujnu ga čekaju dvije test utakmice s Palestinom i SAD-om. U Omanu je i gledao dvoboj Dinama i AEK-a...

- Šteta zbog tog poraza, nakon prvoga poluvremena nitko nije mogao ni pomisliti da će se na kraju sve okrenuti. Da je Mihajličenko zabio drugi pogodak u sudačkoj nadoknadi prvoga dijela, zacijelo bi sve bilo drukčije - kaže Ivanković.

Što se, po vašem mišljenju, dogodilo u nastavku, zašto se Dinamo raspao?

- Teško je to reći. Uglavnom, prevelika je i nelogična bila razlika u kakvoći Dinamove igre u prvom i drugom poluvremenu. Od prve minute nastavka Grci su preuzeli igru i bilo je pitanje trenutka kad će izjednačiti. Nestalo je agresivnosti i poleta u igri Plavih, nije više bilo zanosa i strasti kao u savršenom prvom poluvremenu. Ne znam zbog čega se dogodio takav drastični pad...

image

Branko Ivanković

PEDJA MILOSAVLJEVIC Cropix

Je li moguće da momčad nema snage na početku sezone? Ovo, naime, nije bio prvi takav pad u drugom dijelu utakmice...

Imali smo Modrića

- O tome ne mogu konkretno govoriti, ali je činjenica da su osjetno pali u nastavku. I normalno je da se najprije počne raspravljati o možebitnoj lošoj pripremljenosti i pomanjkanju snage. No, to će trener Igor Bišćan analizirati sa svojim stožerom. Gledajući sa strane, čini mi se da ipak nije problem tjelesne pripremljenosti, nego mentalne čvrstine. Jer, da je problem u kondicijskom stanju, onda bi Dinamo igrao dobro još nekih 15-ak minuta u drugom dijelu, pa bi onda pao. A dogodilo se da je na terenu u drugom poluvremenu bile neka druga Dinamova momčad, AEK je u nastavku odmah preuzeo prevlast. Dinamo se nakon izjednačenja čak i pokušao vratiti, ali je opet pao u završnici dvoboja. Te oscilacije vjerojatno nisu bile posljedica loše tjelesne pripremljenosti, nego je problem psihološke prirode, koja je zapravo uvijek najvažnija. A možda nisu imali ni pravoga vođu na terenu, kao što je to donedavno bio Ademi. Nedostajao je čovjek koji bi mogao i znao promijeniti ritam igre, udahnuti samopouzdanje suigračima u trenucima kad sve ne ide onako kako se zamislilo.

Bili ste u sličnoj situaciji prije 16 godina, s Dinamom ste doma izgubili protiv Ajaxa 0:1 u doigravanju za plasman u skupinu Kupa UEFA, na uzvratu u Amsterdamu ostvarili ste senzacionalnu 3:2 pobjedu...

- Uvijek se lijepo sjetiti te amsterdamske utakmice. Ajax je bio prepun kvalitetnih igrača, a mi smo praktički bili u stvaranju. Istina, imali smo pravoga vođu, Luku Modrića, koji je bio nositelj igre i preuzimao je najveću odgovornost na sebe. Krasilo nas je i zajedništvo u svlačionici, a uoči uzvrata psihološki smo dobro pripremili momčad i uvjerili smo dečke da ništa nije gotovo, da je tih 0:1 dostižno. I bilo je tako, nismo se predali, odigrali smo izvrsnu utakmicu, dohvatili smo produžetke u kojima smo “razbili” Ajax i poveli 3:0. Dva smo pogotka primili na izdisaju utakmice i zbog više golova u gostima prošli smo dalje.
Hoće li, zbog svih izvannogometnih, tragičnih okolnosti, koje posljednjih desetak dana prate dvoboje Dinama i AEK-a, Plavima u subotu biti teže u Ateni, nego što je vama bilo u Amsterdamu?

- Bit će teže, ali ne samo zbog svega ovoga što prati utakmice našega i grčkog prvaka. Nas je Ajax, naime, sigurno podcijenio nakon prve utakmice u Zagrebu. A Grci sigurno neće podcijeniti Plave, štoviše. I kad se tako, podcjenjivački uđe u utakmicu, onda se vrlo teško vratiti tijekom igre. Najbolji primjer podcjenjivanja bio je što ni jedan nizozemski novinar nije došao na moju “presicu” poslije dvoboja. Jednostavno nisu mogli vjerovati da je “tamo neki” Dinamo pobijedio i eliminirao njihovu “mega-momčad”! Iako će u Ateni biti teško, nema razloga za strah! Imat će AEK potporu svoje “vruće” publike, bit će Plavi omalovažavani i vrijeđani, mogu se očekivati i “prljavi” potezi, kao i prije ove utakmice. Ali, igrači toga moraju biti svjesni i ne bi smjeli to doživjeti kao dodatno opterećenje. Štoviše, u svemu bi tome morali pronaći dodatni motiv i pokazati odlučnost, prkos i entuzijazam.

Sve kreće od trenera

Jeste li optimist uoči uzvrata?

- Uvijek sam optimist, vjerujem da će se i trener Igor Bišćan tako postaviti. Uz taj optimizam i samopouzdanje, momčad mora svake sekunde biti apsolutno koncentrirana i odlučna. Kad Plavi imaju loptu, moraju pokazati kako znaju što će s njom, kad je izgube, trebaju odmah reagirati i agresijom je pokušati vratiti u svoj posjed. Ta se odlučnost vrlo brzo osjeti na terenu, osjete to i suparnički igrači. Uostalom, maksimirsko prvo poluvrijeme pokazatelj je da Dinamo itekako može igrati s Grcima i da ima potrebnu kvalitetu za dobar rezultat u Ateni. Dinamo ima mnogo reprezentativaca i iskusnih igrača, tako da nema nikakvoga razloga za nekakav strah! Uostalom, sad je “glava na panju” i nema nikakve alternative. Plavi moraju biti hrabri u Ateni i imaju pravo na samopouzdanje, optimizam, moraju biti odlučni. I sve im to ponajprije mora udahnuti trener. Jer, uvijek sve kreće od trenera - smatra Ivanković.

Ivankovićev Dinamo koji je 4. listopada 2007. s 3:2 slavio u Amsterdamu

Koch - Etto, Drpić, Schildenfeld (od 106. Carlos), Čale - Vukojević, Pokrivač - Sammir (od 69. Guela), Mandžukić, Modrić - Tadić (od 79. Mikić)

Linker
04. svibanj 2024 03:27