ANTE CIZMIC Cropix
NEKI NOVI DINAMO

Osigurali su naslov, sada žele Ligu prvaka, a onda kreće remont! Evo tko bi ovog ljeta mogao napustiti Maksimir

Nije nikakva posebna tajna da neki plavi dečki imaju želju za iskorakom u karijeri
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. svibanj 2022. 22:16

Nakon osvajanja naslova prvaka, pred Dinamom je nova sportska, ali i financijska ambicija. Plavi klub slijedeće sezone želi igrati Ligu prvaka. Iz naših izvora stižu informacije da se ne planiraju prodaje igrača dok se ne završi kampanja za ulazak u najelitnije klupsko natjecanje na svijetu.

Naravno, nikad se to ne može s sigurnošću ustvrditi, jer ako stigne neka lukrativna ponuda plan se može izjaloviti. No, zasada je takav. Juriš s najboljom mogućom momčadi na Ligu prvaka, a onda se tek može prodavati. A tko bi mogao otići na ljeto? Odgovor je jasno ovog trenutka nemoguće dati, može se samo špekulirati. No u tim špekulacijama možemo se poslužiti nekim logičnim analizama i promišljanjima. Nije nikakva posebna tajna da neki plavi dečki imaju želju za iskorakom u karijeri. Tako da možemo nekako posložiti kategorije onih koji bi mogli biti prodani ovog ljeta.

U prvoj kategoriji su svakako Dominik Livaković i Mislav Oršić. Neki menadžerski insajderi kazuju da je gotovo sigurno kako će njih dvojica napustiti Maksimir ovog ljetnog mercata. Obojica su već imali ponuda, već su bili na izlaznim vratima, ali ih je klub zadržao. Sjetite se samo prošlog zimskog mercata, Burnley je bio zainteresiran za Oršića, nudio je osam milijuna eura, ali preko noći su navijači Dinama pokrenuli kampanju za ostanak na društvenim mrežama, a ispred kuće osvanula je poruka "Nemoj ići od nas, okolo svuda je tama'. Oršić je sam priznao da je htio otići, ali razumio je želju kluba koji ga je htio zadržati. Livaković je također praktički stalno bio 'na tepeti' kad se pričalo o prodajama. Ovog ljeta klub niti Livakoviću niti Oršiću neće stvarati nikakve probleme ako stignu ponude koje će biti zadovoljavajuće za maksimirsko društvo i naravno za njih. U postocima, rekli bi da su Livaković i Oršić 80 posto na izlaznim vratima.

U drugu kategoriju izglednih prodaja spada Sadegh Moharrami. Iranski je reprezentativac, ali u plavom domu ga nema niti na mapi. Desni bek bi ovog ljeta također mogao biti taj koji će napustiti Maksimir, o tome se već naveliko priča, ali istina jest da nema baš niti naznaka nekih ponuda za njega. Makar nam neki izvori tvrde da će ih biti. U istu kategoriju spada Theophile koji ulazi u zadnju godinu ugovora s Modrima. Vrlo je izgledno da će i stoper napustiti Modre ovoga ljeta. Ako se opet poslužimo postocima, Moharrami i Theophile su 70 posto blizu odlaska.

U treću kategoriju mogućih odlazaka spadaju Dino Perić, Komnen Andrić i Amer Gojak.. Stoper Perić, bivši hrvatski reprezentativac niti ove sezone nije imao sreće, kad se počeo vraćati u pravu formu, opet ga je stigla ozljeda. On je nekako na prekretnici karijere, treba odlučiti hoće li ostati u Dinamu ili će se poušati afirmirati negdje u inozemstvu. Klub mu neće stvarati probleme oko odlaska ako dođe zadovoljavajuća ponuda. U sličnoj situaciji jest i Komnen Andrić. S obzirom da dolazi Josip Drmić, a ako još ostane Petković, te se vrati Kulenović, onda baš neće biti previše prilika za njega. Zato je moguće da i on opet krene pream nekoj inozemnoj adresi. Amer Gojak, bosansko-hercegovački reprezentativac već je bio u inozemstvu, nije prošlo dobro, ali opet se priča da bi ovog ljeta ovaj zahvalni veznjak mogao potražiti neki inozemni transfer. Ovaj trojac je pred odlaskom recimo 50 posto.

U četvrtu kategoriju spada - Bruno Petković. Kad se radi o njegovim nogometnim kvalitetama koje smo upoznali svakako spada u prvu. Da je ove sezone igrao kao onda kad je postao hrvatski reprezentativac, sigurno bi bio uz bok Livakovića i Oršića kad se radi o mogućem transferu ovog ljeta. Ante Čačić ga je razbudio u finišu sezone, opet je na trenutke pokazivao kako je izglededao onaj 'pravi Petko'. Zasada nema nikakvih informacija da je bilo kakva ponuda, ali niti bilo kakav upit stigli za Petkovića, ali kad je on u pitanju, nikada se na tu temu ne može staviti točka, već samo zarez. Ponuda može stići kad joj se najmanje nadate, iako je sezona za njega bila slabašna, ima sigurno klubova koji bi ga vrlo radi vidjeli u svojim redovima, koji smatraju da ga mogu ponovno oživjeti. Dinamo ga sigurno neće dati 'na akciji', tražiti će veliki novac, pitanje jest mogu li ga ovog ljeta dobiti. Zato će se možda Petković koji još ima dvije godine ugovora s Modrim moguće još jednu sezonu zadržati u modrom jatu. Njegovim postocima za prodaju ne bi se bavili, oni mogu varirati od '0 do 100 posto'.

Livaković

Hrvatska reprezentativna 'jedinica' u Dinamu je još od 2016. godine. Već dvije godine unazad stalno se spominju želje nekih klubova koji bi ga htjeli dovesti u svoje redove. Do sada je najzanimljivija bila ona Montpelliera koji je navodno nudio 7 milijuna eura, bilo je govora o tome da će u Lille, ali tamo je otišao Ivo Grbić, tražio ga je i još jedan francuski klub Rennes u kojem igra Lovro Majer. Prije godinu dana spominjao se i interes Milana. Ovog ljeta očekuje se konkretna ponuda i odlazak Livakovića.

Oršić

Trebao je otići prošle zime u Burnley, na maksimirskom stolu bila je ponuda od 8 milijuna eura. Htio se okušati u Premiershipu, ali su u klubu zaključili da ne bi sezonu mogli izgurati bez njega, pa su ga zadržali i s njim potpisali novi, unosniji ugovor. Dobro su napravili, jer je Oršić ove sezone opet bio najbolji strijelac Dinama, dosada je ukupno postigao 19 pogodaka, usput ubilježivši u šest asistencija. Ukoliko na ljeto stigne ponuda za prodaju, a to je gotovo sigurno, Modri će ostati bez svog najboljeg strijelca.

Moharrami

Iranski reprezentativac potpuno je ispao iz svih pravih kombinacija ove sezone, nisu ga doživljavali niti Damir Krznar, niti Željko Kopić, a bogme niti Ante Čačić. Ukupno je ove sezone odigrao tek nešto više od tisuću minuta u svim natjecanjima. Recimo, u HNL-u je nastupio tek na devet utakmica. U Maksimiru ne bi imali ništa protiv da stigne bilo kakva ponuda te ga se transferira. Njegov opus u plavom domu je izgleda pri kraju.

Theophile

Njega su u plavom domu uvijek ocrtavali kao pravog profesionalca, imao je zaista zapaženih partija, ali i velikih kikseva koji su Modre poprilično koštalil, sjetite se samo one utakmice s Šahtarom. Njegov boravak u Maksimiru približio se kraju. Sad pred kraj sezone se i ozlijedio, a kad se oporavio, Čačić je mu je pretpostavio Danca Lauritsena na kojeg se iduće sezone računa da će u paru s Šutalom biti prvi stoperski par. Ulazi u zadnju godinu ugovora, a po svemu izlazi iz Dinama.

Perić

Taj dečko zaista nema sreće. Kad je svojevremeno postao hrvatski reprezentativac, stigla je teška ozljeda, nakon koje više nikad nije nudio igre nego prije nje. Vraćao se, izgledao je kao Sizif. Trudio se. liječio, igrao... Opet se ozlijedio ove sezone, nije dobio priliku u završnici prvenstva. Nekako nam se čini da je logično da pokuša autorizirati neki transfer i proba u inozemstvu

Andrić

Komnen Andrić je solidan napadač. Uvijek je od onih na koje možete računati, on uvijek može zabiti. Kad je izgledalo da je pao u zaborav, naglo se izdigao ove sezone poput Feniksa, počeo je zabijati, ali ga je onda opet stalo. Sad kad dolazi Josip Drmić, uz mogući ostanak Petkovića, te povratak Kulenovića, ne vidiimo da bi slijedeće sezone mogao imati neku zapaženu minutažu, pa je također moguće da ode iz plavog doma, za njega bi bila šteta da grije klupu. A i on želi više igrati.

Gojak

On je uvijek tu, jedan je od najzahvalnijih Dinamovih nogometaša. Mnogo je igrao ove sezone, momčad se često uopće nije mogla zamsiliti bez njegovog paricipiranja. Nije od onih koji će posebno briljirati, ali Amer je 'šljaker'. radi, trči, bori se... Sve su to karakteristike igrača koji može opet autorizirati neki inozemni transfer. Moguće jest da će se on i dogoditi ovog ljetnog prijelaznog roka.

Petković

Ponuda niti upita, barem koliko smo mi informirani za njega nema, ali mogu se pojaviti svakog trenutka, a naročito kad starta ljetni mercato. Iz sebe je ostavio mršavu sezonu, ali je pred sam njen kraj pod palicom Ante Čačića počeo podsjećati na ona vremena kad su mu se poklonici nogometa divili. Ipak je teško očekivati da će za njega u ovom trenutku stići takva ponuda koja bi zadovoljila njega i Dinamo. Ili se možda varamo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 21:03