Dominik Kotarski

 JAKOV PRKIC Cropix
Robert Šola
MILJENIK NAVIJAČA

Otišao je iz Dinama i postao najbolji vratar u državi: ‘Neizmjerno bih volio igrati za Hrvatsku‘

Dominik Kotarski već je drugu sezonu najbolji golman grčke lige i miljenik navijača, i to u vodećoj momčadi
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. veljača 2024. 10:59

Bio je listopad 2017. U to vrijeme SN je još uvijek imao sjajnu akciju "Lino Višebojac", koja je godinama imala svoje mjesto u dvoranama osnovnih škola. Tog je dana na red došla škola i Brestovcu Orehovičkom, mjestu u Zagorju. Sportski gost bio je Dominik Kotarski, velika golmanska nada Dinama, koji je već bio na izlaznim vratima kluba jer se znalo da u siječnju odlazi u Ajax. Dominik nas je pozvao u kuću, upoznali smo mu obitelj, te osjetili koliko su svi mirni i bez posebnog straha u iščekivanju odlaska u Amsterdam.

"Naš je Dominik od 13. godine sam u Zagrebu. Do tada smo ga svaki dan vozili na trening i s treninga, ali s 13 je već bio spreman živjeti sam. Iznimno je odgovoran, nevjerojatno zreo za svoje godine, a izazovi ga vesele. Zato nema straha uoči odlaska u Amsterdam", bile su riječi Dominikovih roditelja.

Sedam godina kasnije Dominik više nije u Amsterdamu. Nogometni put odveo ga je u Solun, gdje je već godinu i pol dana u statusu jednog od stožernih igrača PAOK-a, te najvećih miljenika navijača. Kada u velikom klubu kakav je PAOK imaš takav status onda je jasno da si uspio u karijeri i da se odlazak u Amsterdam pokazao kao dobra odluka, koliko god se u to vrijeme činilo prerano za odlazak.

image
ARNE DEDERT Dpa Picture-alliance Via Afp

- U Dinamu sam imao odlične uvjete za rad i puno sam toga naučio, ali procjena je bila da odlazak u Ajax nekome tko ima 17 godina predstavlja veliki iskorak i da takvu priliku ne bi bilo dobro ispustiti. Dinamova Akademija je odlična, ali Ajaxova je TOP 3 u svijetu - prisjeća se Kotarski, kojem su danas 24 godine i još je uvijek iznimno mlad za golmana.

- Jako, jako puno sam naučio u te tri godine boravka u Ajaxu. Trenirao sam s prvom momčadi, branio za drugu. Nogometno sam dobio strahovito puno, a rekao bih i kao čovjek. Vidio sam kakvi su zahtjevi velikih klubova, na kakvom se profesionalizmu inzistira, te na koji se način rade analize, pripremaju treninzi i pazi na sve detalje. Slažem se da je bilo riskantno otići, ali nikad nisam sumnjao u benefite rada u Ajaxu.

Vidimo da odlično igrate s obje noge?

- Kao Ajaxov golman u svakom treningu radiš i kao igrač. Tehnički se od golmana očekuje da bude na razini suigrača, na tom polju nije bilo popusta ni za koga, pa ni za mene. I kao mlad golman uvijek sam volio igrati, uživao sam u tome da budem stoper u mnogim situacijama. U Ajaxu sam samo napravio dodatni i jako velik iskorak.

Priliku na vratima prve momčadi niste dočekali?

- Kad se danas osvrnem, realno je priznati da nisam još bio spreman dobiti takvu priliku i odgovornost. Bio sam još "zelen", premda stoji i činjenica da u klubu nisu baš do kraja stali iza mene i dali mi priliku. Bez prave podrške kluba mladom je golmanu jako teško.

Vaš je izbor pomalo iznenađujuće bila Gorica. Znamo da ste se odrekli dosta novca dolazeći u Turopolje?

- Znao sam da moram braniti, da ne mogu postati golman samo kroz treninge, ili braneći u Ajaxu 2. Dolazeći u Goricu znao sam da ću braniti, da ću dobiti pravu priliku, a samo to sam tražio. I to je bila riskantna odluka, jer ako loše kreneš i završiš na klupi, gdje si onda? Međutim, golman mora imati punu vjeru u svoje sposobnosti, što sam ja uvijek imao, i onda ćeš na terenu već pokazati koliko vrijediš. Gorica je bila pun pogodak i hvala predsjedniku Črnku, te kompletnom klubu na svemu što su mi pružili.

U Gorici ste ukupno branili samo 28 utakmica, a veliki klub kakav je PAOK vas je prepoznao?

- Moram priznati da je to bio riskantan potez sa strane PAOK-a. Odmah sam osjetio koliko vjeruju u mene, pa nisam nimalo dvojio hoću li u Grčku. Bio je to jako brzi iskorak, viša razina, dobra liga, veliki klub.

Nije lako stati na gol PAOK-a. Znamo da je to sredina u kojoj se priznaju samo naslovi?

- Puno jako dobrih igrača i golmana nije se uspjelo adaptirati na Solun. Pritisak je doista ogroman i titule su imperativ, samo se pobjede priznaju. Međutim, takav presing meni je dao samo dodani motiv i podražaj koji te diže na još višu razinu. Bio sam svjestan da će mi se dogoditi i poneka pogreška, ali da me to ne smije nimalo poljuljati. K tome, primljen sam jako dobro u klubu, ali i kod navijača. Bilo je puno upitnika kad sam ja u pitanju. Dolaziš jako mlad, dolaziš iz Gorice, a ne iz Dinama, imao sam 28 utakmica u nogama, bilo je dosta sumnji. S druge strane, klub je čvrsto stao iza mene, a meni je samo to bilo važno.

PAOK-ovi navijači su posebna priča?

- Fascinantni su, fanatični i fantastični. Mi koji smo iz Hrvatske znamo što je Hajduk u Splitu i Dalmaciji. Ja sam dinamovac, ali osjećao sam taj poseban "dišpet" u Dalmaciji. U Solunu je to još puta dva, za mene je nevjerojatan užitak i privilegij da tu mogu igrati. I da me još ti isti navijači toliko respektiraju i vole.

Dugo ste bili bez njih, jer je svim navijačima u ligi bio zabranjen pristup na tribine zbog stalnih nereda na utakmicama?

- Puna dva mjeseca smo igrali bez navijača. Bio je to težak period, ali izdržali smo ga. Baš je istekla ta suspenzija. Ali oni su i za vrijeme suspenzije bili sjajni. Na dan utakmice, ispred hotela u kojem boravimo skupi se njih pet tisuća, naprave povorku u kojoj nas prate ovacijama i skandiranjem. Osjećaš kao igrač takvu važnost i čast da im to moraš vratiti na terenu kako god znaš. I mi smo im to igrama i rezultatima vraćali.

PAOK je projurio kroz skupinu Konferencijske lige, a i prvi ste na prvenstvenoj ljestvici. Kakvi su vam proljetni prioriteti?

- Osvojiti naslov prvaka i biti osvajač Konferencijske lige. Tako ja to gledam, tako to gledaju i naši navijači. Doista vjerujem da je moguće da uzmemo sva tri naslova, jer smo i u Kupu "živi". S druge strane, mi u svlačionici uvijek živimo samo s utakmicom koja je pred nama. Kada ona prođe, okrećemo se sljedećoj. Nema razgovora o dugoročnim planovima. Moramo živjeti dinamično, jer je tako okruženje oko nas. Važna je samo sljedeća utakmica.

Vi ste u 75 utakmica za PAOK imali čak 32 čiste mreže, što je fantastičan doseg. U prvenstvu ste u 22 kola primili samo 16 golova, najmanje u ligi. Nije ni čudno što vas toliko cijene?

- Ne volim pričati o sebi, nego pokušavam "govoriti" na terenu. Tamo se sve vidi, pogledate statistike i trebalo bi sve biti jasno. Ono što mogu reći jest da stalno napredujem, da sam već bitno bolji golman nego što sam bio u Gorici. Također imamo i jako dobru ekipu, posloženu igru, bolji smo puno nego prošle sezone. Sve to pridonosi i mojim obranama, jer pobjede i dobre igre sve nas pune dodatnom sigurnošću.

Grci pišu da vas suigrači iznimno cijene, da ćete se maksimalno izložiti ako to momčad treba?

- Volim riskirati, takav sam od najmlađih dana i ne volim se skrivati, ili igrati na sigurno. Rekao bih da se takav stav kod golmana dodatno cijeni. S druge strane, odavno sam svjestan da kao golman moram biti kompletan. Golman je na terenu prije svega da brani, ali i da bude prisutan, da zapovijeda obranom, da zna igrati s obje noge, da voli izaći u teren, da vidi prostor na vrijeme... Tako sam odgajan u Dinamu, a u Ajaxu sam sve to prolazio do zadnjih detalja.

Znamo da ste još ljetos imali ponuda iz Serie A, Bundeslige...?

- Iskreno, nimalo ne razmišljam o odlasku, jer uživam u Solunu. PAOK i ja imamo posebnu simbiozu, baš smo si legli po svim pitanjima. Sportski ne može biti bolje, jer vodeći smo na tablici i idemo osvojiti taj naslov, a u Europi pokušati dogurati do finala. Previše je izazova preda mnom da bih razmišljao o bilo čemu drugom. Kada dođe ljeto, vidjet ćemo kako dalje...

Poziv za Vatrene? O tome mogu pričati samo na terenu

Dominik Kotarski nema u Hrvatskoj status koji bi trebao imati kao prvi golman grčke lige.

- Svjestan sam da grčki nogomet kod nas nije na nekoj cijeni, premda je to pogrešan stav. Napokon, vidjeli smo i ljetos kako su se Dinamo i Hajduk proveli u okršajima s grčkim klubovima. Grčka nije kao lige Petice, ali je jako dobra liga. Međutim, jasno mi je da sam kao golman cjenjeniji u Grčkoj nego doma, ali to je nešto što nije u mojim rukama i s tim se ne opterećujem.

Nadate li se pozivu za reprezentaciju?

- Naravno da bih neizmjerno volio igrati za Vatrene, nema veće sreće i časti za igrača, ali nije moje pričati o tome. Moje je braniti najbolje što znam.

Hrvatska godinama ima sjajnog Livakovića na golu?

- Svaka mu čast na svemu što pokazuje već godinama. Livaković je vrhunski golman, mislim da je to jasno svima u svijetu.

Tko zna, možda će Dominika jednom na vratima Vatrenih naslijediti baš Dominik... Nego, kako vidite Hrvatsku na Euru?

- Očekujem puno, Vatreni su nas odavno navikli da očekujemo puno. Mislim da nije bitno tko je suparnik, mi smo pokazali koliko smo dobri, te da možemo igrati baš sa svima. Mi smo svjetska sila, imamo dvije svjetske medalje u nizu, finale Lige nacija... Nas se svi boje. Treba dakako proći skupinu, pa ćemo vidjeti. (rš)

Supruga Bernarda ima posebnu ulogu

Dominik je već sa 17 godina otišao u Amsterdam, a vrlo brzo za njim je došla i tadašnja djevojka, a danas supruga Bernarda.

- Mi smo prohodali još u srednjoj školi, jer zajedno smo išli u sportsku gimnaziju. Imamo poseban odnos, supruga mi je veliki poticaj i još veća podrška u svim situacijama, a bilo je mnogih u kojima nije bilo lako i u kojima je trebalo vući dobre poteze. Znam da sam s 13 godina živio sam u Zagrebu, pa sam sazrijevao nešto brže od svih vršnjaka. Opet, moraš imati uz sebe nekoga kome vjeruješ, tko će te katkad korigirati ili usmjeriti na pravi put. Zato sa suprugom doista imam poseban odnos. (rš)

75 nastupa upisao je Dominik Kotarski za PAOK

65 golova je primio, 32 utakmice s čistom mrežom

4 milijuna eura trenutačna vrijednost na TM-u

Linker
04. svibanj 2024 13:43