DAMIR KRAJAC Cropix
ZAKON TRŽIŠTA

Otkrivamo zašto Dinamo prenose dva TV programa i zbog čega je to jako dobra vijest za sve gledatelje!

I prijenos iz Bugarske i uzvrat iz Zagreba moći ćete pratiti na dva specijalizirana kanala...
Piše: Patrik MršnikObjavljeno: 01. kolovoz 2022. 14:52

Dogodila se, kako to često na tržištu i znade, kakofonija. Raznorazne spekulacije oko toga tko će prenositi Dinamove utakmice s Ludogorecom trebalo je presjeći u korijenu. Napisati ono što jest, prema svemu što smo saznali iz širokog kruga ljudi koje Dinamo zanima.

Dakle, i prva utakmica iz Bugarske što se igra u utorak, 2. kolovoza u 19.45 sati po hrvatskom vremenu, kao i uzvrat s Maksimira koji je zakazan za 9. kolovoza u 20 sati, bit će u prijenosu na dva hrvatska specijalizirana TV-kanala. Gledatelji će obje utakmice moći pratiti na MAXSportu 1, kanalu koji od ovoga ljeta prati HNL, ali i na Sportklubu. Zašto na dva kanala, razlog je vrlo jednostavan...

Prvu, gostujuću utakmicu Dinama iz Razgrada radi bugarska sportska pay-per-view platforma Diema Sport, i to na svom 3. kanalu. Budući da je Diema Sport dio bugarske kompanije Nova Broadcasting Group, a koja je u vlasništvu United Media Grupe, pod patronatom srpskog biznismena Dragana Šolaka, logično je da će je u Hrvatskoj raditi sestrinska televizija, Sportklub. Dakle, hrvatski Sportklub i bugarski Diema Sport pod istom su kapom United Medije te tako nastupaju na tržištu kao jedno tijelo...

MAXSport je tek kasnije, posrednim putem otkupio prava od bugarske televizije, po jasno utvrđenoj tržišnoj cijeni, za koju se uostalom mogla javiti bilo koja druga televizija zainteresirana za prijenos.

Stvar gotovo potpuno recipročno funkcionira za uzvrat u Zagrebu, 9. kolovoza. Uz jednu bitnu razliku. Dok je Ludogorec svoja prava za prvu utakmicu dao izravno televiziji (Diema Sport, čitaj United Media), DInamo je prava na uzvrat ponudio agenciji. TV-prava od agencije može otkupiti svatko, ona nisu ekskluzivna. Televizije uostalom to i rade, pa zato brojne sportske događaje širom svijeta gledatelji mogu gledati u svakom kutu zemaljske kugle.

Dinamo je dakle, televizijska prava na uzvratnu utakmicu s Maksimira prodao agenciji Spring Media, koja je prijenos dodijelila i MAXSportu i United Mediji, uz vjerojatno još dosta TV-kuća na svijetu. Zagrebački revanš za Bugarsku opet prenosi Diema Sport, a sliku bez problema može preuzeti i Sportklub kao dio United Medije.

Iako je MAXSport već (ne)posrednim kanalima najavio da će uoči maksimirskog uzvrata imati uvodnu emisiju, što mu jasno, nitko ne brani kao jednom od broadcastera, United Media je putem agencije koja prodaje prava na uzvrat Dinama također dobila pravo prijenosa.

Zaključno, za TV-gledatelje, da ponovimo - i prvu utakmicu i uzvrat moći će gledati i na MAXSportu 1 i na Sportklubu. A to je sjajno, jer su te dvije platforme zajedno u ponudi sigurno preko 90 posto dostupnih TV-providera u Hrvatskoj.

Linker
17. travanj 2024 18:06