Saša Peršon

 FACEBOOK SCREENSHOT
POGLED BIVŠIH MODRIH

‘Ovaj Dinamo neće pokleknuti, prejak je! Kriza? Eh, da je bar Mamić bio predsjednik dok sam ja igrao...‘

‘Da, klub pati u cjelini, ali igrači igraju za klub, sebe i svoju egzistenciju.‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 27. prosinac 2022. 12:25

Maksi(ne)mirske turbulencije obilježile su kraj Dinamove natjecateljski uspješne godine i umjesto svečarskog raspoloženja i blagdanskog uživanja u ostvarenim rezultatima, bitka se u plavim salonima rasplamsala. Najveću štetu, dakako, trpi klub, s tim se slažu i bivši Dinamovi igrači s kojima smo porazgovarali o aktualnoj vrućoj temi. Pa tako nekadašnji napadač Modrih, Igor Pamić, kaže:

- Nije dobro, u svakom slučaju nije dobro. Šteta je da se to događa, iako moram reći kako se ta kriza naslućivala unatrag nekoliko mjeseci. Onaj tko prati Dinamo primijetio je da stanje nije idealno i da postoje trzavice u rukovođenju klubom, ali nisam očekivao da će biti baš ovako žestoko. Ne može ni biti idealno, budući da je Zdravko Mamić bitan čovjek u Dinamovu funkcioniranju, a sad je fizički daleko od kluba. Kad je tako, onda nije ni neobično da se sve ovo događa i da se odvija borba za prevlast. Teško je bilo što detaljnije komentirati jer ne znamo što se zapravo “unutra” događa, nemamo sve meritorne informacije, ali najgore je u svemu što sad najviše pati klub, najviše štete ima klub u cjelini.

image

Igor Pamić

MARIO TODORIC/CROPIX Cropix

Istim ritmom dalje

Može li ova kriza utjecati na Dinamove rezultate u nastavku sezone?

- To će budućnost pokazati, vidjet ćemo u kojoj će mjeri sve ovo što se događa naštetiti klubu. Iako, ne vjerujem da će patiti rezultat, barem ne ove sezone, jer Dinamo ima prejaku i prekvalitetnu momčad, financijski je stabilan i siguran sam da će se vući dobri potezi kako klub ne bi rezultatski posrnuo. Međutim, gledajući u dalju budućnost, sve bi se ovo itekako moglo odraziti na Dinamove rezultate, koji su dosad sve pokrivali i svako razmimoilaženje u razmišljanjima rukovodećih struktura bilo je u sjeni dobrih rezultata - kaže Pamić i zaključuje:

- Ova energija koja se gubi u tim internim obračunima nikako nije dobra za klub. Teško je predvidjeti kako će se sve to rasplesti, sigurno je tek da će jedna strana biti pobjednik, a druga gubitnik. Očito je da zajedničkog funkcioniranja više neće biti. A kad je tako, onda je za klub u cjelini najbolje da što prije dođe do rješenja i raspleta, kako bi se eliminirala ta negativna energija i kako klub ne bi dugoročno trpio veliku štetu. I onaj tko pobijedi mora nastaviti voditi klub stazom uspjeha... - rekao je Pamić.

I Dinamov bivši srednji branič, Andrej Panadić, slično razmišlja i ističe:

- U svemu je najvažnije da Dinamo ne padne, nego da nastavi raditi istim ritmom kao i dosad. Klub je na čvrstim financijskim temeljima, ostvaruje izvrsne rezultate i mnogo je toga dobroga donio hrvatskom nogometu. Dinamo je skupljao europske bodove, od Dinamovih rezultata u europskim natjecanjima materijalne su koristi imali i svi ostali naši prvoligaši, najviše je naših reprezentativaca igralo u Dinamu... Sve je, eto, funkcioniralo naizgled savršeno, međutim, očito je da postoje problemi koji se moraju riješiti. Ne mogu sa strane govoriti tko je u pravu, a tko ne, nisam “unutra” i nemam sve potrebne informacije. Kao dinamovac jedino želim da klub ostane na ovoj razini i da ne posrne jer Dinamo je zrcalo hrvatskog nogometa kad razgovaramo o stvaranju igrača i dobrim europskim rezultatima.

image

Andrej Panadić

SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix

Poput nekog filma

Koliko ove “dvorske borbe” mogu utjecati na proljetni rezultat momčadi?

- Ne vjerujem da će se nešto negativno događati na travnjaku jer u ovoj plavoj svlačionici ima pregršt igračke kvalitete. Kao bivši nogometaš predobro znam da igrači ponajprije igraju za sebe i egzistenciju svojih obitelji, igraju za momčad i za klub! Dakle, igrači dobrim rezultatima zarađuju novac za život, a kad nema rezultata, nema ni novca. Igraju li dobro, zaintrigirat će i inozemne klubove, osmjehnut će im se i bogati inozemni transfer. Ne vjerujem da će se igrači uplitati u nesuglasice u salonima, njihov je posao na terenu i tamo moraju odraditi svoje - smatra Panadić.

Svime što se događa u Maksimiru neugodno je iznenađen još jedan nekadašnji obrambeni nogometaš Dinama, Saša Peršon...

- Sve mi ovo izgleda kao da gledam neki film! Nisam očekivao da bi se tako nešto moglo dogoditi u Dinamu, koji je odavao dojam uređenog europskog kluba, po organizaciji i po ostvarenim rezultatima. Godinama je Dinamo na vrhu, godinama su Dinamovi igrači ostvarivali sjajne transfere, godinama je Zdravko Mamić bio ključni čovjek ne samo Dinama, nego i hrvatskog nogometa, bio je praktički nezamjenjiv kod mnogih stvari. Često sam znao reći “da mi je barem Mamić bio predsjednik kluba u vrijeme kad sam igrao”, svaki igrač želi imati takvog čovjeka na čelu kluba, čovjeka koji fantastično plaća svoje igrače i brine o njima. A sad kad Mamića nema u Maksimiru, očito je da su se pojavili problemi unutar kluba, ali teško je ovako sa strane dokučiti pravu istinu i prave razloge svega ružnog što se događa - kaže Peršon.

Je li u vaše igračko vrijeme bilo sličnih situacija u nekom klubu, ne isključivo u Dinamu?

- Ne, takvih situacija nije bilo. Uprave su načelno bile dugogodišnje, klubovi su bili kontinuirano vođeni. Istina, bilo je tada i manje novca, pa je valjda postojalo manje razloga za podjele i trzavice. I ne sjećam se da je u bilo kojem mom bivšem klubu bilo sličnih borbi i podjele na dvije struje u klupskim upravama - govori Peršon.

image

Zdravko Mamić

PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Opasnost postoji

Na kraju ističe:

- Iako uvijek postoji opasnost da se bitke u klupskim odajama odraze i na rezultate na terenu, ne vjerujem da će ovaj Dinamo “pokleknuti” u proljetnom dijelu sezone. Ipak je to predobra momčad, igrači su vrlo kvalitetni i treba očekivati da će nastaviti dobro igrati i pobjeđivati. Ma što god da se dogodi “gore” i kako god da se rasplete ovaj zamršeni čvor, svako klupsko vodstvo mora ispoštivati aktualne igračke ugovore. A to je najvažnije kad govorimo o svlačionici jer igrači u pravilu postaju nezadovoljni kad im se uskrate ugovorna prava, međutim, tako se nešto u Dinamu neće dogoditi, u to sam siguran. No, nije nimalo ugodno igračima svašta čitati i slušati o zbivanjima u klubu, to svakako odvraća pozornost, ali nogometaši u ovoj situaciji moraju gledati isključivo sebe, moraju misliti na svoj rad i svoje igre. Jasno je da svi dinamovci priželjkuju da se sve ovo što prije riješi, kako se klubu ne bi nanijela dugoročna šteta i kako se ne bi praktički preko noći upropastilo sve dobro što je godinama stvarano – rekao je Peršon.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 17:15