RONALD GORSIC Cropix
ZAŠTO SADA STATI?

Ovo je Dinamov sastav protiv Milana! Čačić je odmorio zvijezde i sprema novo iznenađenje nogometnoj Europi

Dinamo ne kreće na San Siro s mišlju da je protivnik bolji, plavi dečki vjeruju u novi veliki trijumf
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. rujan 2022. 14:09

Bilo je muke u Gorici, ali za Dinamo bilo je po onoj mudrosti “sve je dobro, kad se dobro svrši”. U Maksimiru je subota već zaboravljena, kompletan fokus prebacio se na veliki ogled 2. kola Lige prvaka, okršaj s Milanom na San Siru. Trener Čačić i njegov stručni stožer krenuli su na pomnu analizu Milana. Jer kad se radi o njegovoj momčadi za sudar s momčadi Stefana Piolija, onda je tu zapravo sve jasno.

Nakon utakmice u Turopolju svi su se vratili zdravi, imat će trener na raspolaganju sve svoje najjače snage za Milan. Naravno, nikada se ne može tvrditi s kakvim će sastavom Čačić krenuti u srijedu na kultnom stadionu, ali držimo da će on biti isti onaj koji je startao u onoj senzacionalnoj pobjedi protiv Chelsea. Dakle, bez nekog filozofiranja možemo kazati da će na San Siru istrčati Dinamo u formaciji 3-5-2 koja se spremala za okršaje u Ligi prvaka protiv planetarno moćnih suparnika.

Dakle, treba se očekivati ovaj sastav: Livaković - Ristovski, J. Šutalo, Perić- Moharrami, Ademi, Mišić, Ivanušec, Ljubičić - Oršić, Petković.

image

Mislav Oršić nakon rušenja Chelseaja

RONALD GORSIC Cropix

Naravno da nakon senzacionalne pobjede nad Englezima priča oko Dinamovog nastupa u Ligi prvaka, dobiva neke sasvim druge konotacije.

Pobjednički stav

Nakon ždrijeba, kad se vidjelo u kakvoj su Modri “atomskoj” skupini, nekako se sav fokus razmišljanja kad se radi o možebitnom plasmanu u europsko proljeće prebacio na Salzburg. Austrijanci su od svih bili locirani kao meta koja bi mogla dovesti do trećeg mjesta u skupini koje bi vodilo u proljeće Europske lige. Međutim, nakon fantastičnog trijumfa nad Chelseajom, nekako se više ne misli samo o trećem mjestu.

- Na svakoj utakmici Lige prvaka imat ćemo šansu. Niti u jednoj utakmici nismo favoriti, ali težit ćemo da budemo svoji, tražit ćemo svoje prilike. Zašto da u to ne vjerujemo - to je kazao Ante Čačić prije utakmice s Englezima na Maksimiru.

Svoju prvu veliku šansu Modri su izvanredno iskoristili. Na čuđenje kompletnog nogometnog svijeta. Mogu li i drugu?

- Sad se taktički pripremamo za Milan. Nadam se kako ćemo se zadovoljni vratiti iz Milana!

Ovu prethodnu rečenicu je kazao kapetan Arijan Ademi nakon utakmice u Gorici.

Svakog mogu iznenaditi

Dakle, sve vam je jasno, Dinamo svakako ne kreće na San Siro s mišlju da je protivnik bolji, nepobjediv, plavi dečki vjeruju u novi veliki trijumf u Ligi prvaka. To bi naravno bio i bod. Iznimno je važno da Čačićevo društvo ima takav pobjednički stav, nepokolebljiv gard. Za Dinamo više nitko ne predstavlja nedostižni cilj, Dinamo se ne plaši nikoga u Europi. Takav stav izgrađivan je godinama igranjem u europskim natjecanjima, godinama u kojima su se bilježile i velike pobjede protiv velikih klubova. Nećemo se naravno ubaciti u neke populističke vlakove i gajiti luđački optimizam pred gostovanje Modrih na San Siru, jer je sasvim logično da je Milan kao i što je bio i Chelsea veliki favorit. No, Dinamo može iznenaditi, Dinamo uvijek svakoga može iznenaditi.

Milan ima problema istih onakvih kakvih ima i Chelsea. Na startu sezone nije u nekoj velikoj formi. Bez obzira što je bez poraza u vrhu Serie A. Da, pobijedili su u velikom derbiju della Madonnina Inter, ali još to ipak nije onaj Milan kakav može biti. Također, dobili su u zadnjem kolu u subotu Sampdoriju se 2:1 s igračem manje, ali bilo je teške muke. Potrošio je mnogo energije. Isto tako se “izmasakrirao” u Salzburgu u 1. kolu Lige prvaka. Dakle, Dinamo ima šanse dok je Milan u ovoj fazi koja je daleko od idealne. Imaju problema i s ozljedama, što definitivno nije zanemarivo. Uostalom, i trener Pioli priznaje da je Milan trenutačno u određenim problemima, da ne igraju kako bi trebali, također su u žestokom ritmu. Uostalom, za razliku od Čačića, Pioli je u zadnjem prvenstvenom kolu iskrvario da dobije utakmicu sa standardnom momčadi. Don Ante je ipak odmarao svoje prve violine, koristio ih je samo u nastavku.

Trener Čačić stalno spominje kako mu je HNL najvažniji, da je domaće prvenstvo “otac i majka”. Međutim sa startnom postavom u Gorici neizravno je priznao da mu je - najvažniji Milan! Stari šmeker Čačić ne ide na utakmicu s rečenicom “mi nemamo što izgubiti”. I ne treba tako gledati. Dinamo mora otići u Milano i pokušati - pobijediti!

Ovo je zapravo idealna situacija za Dinamo za iznenaditi Milan baš kao što je to napravio i s Chelseajem. Jer za očekivati jest da će Milan, kao i Chelsea s novim trenerom za mjesec dana biti bolji nego što je sad. Ako postoji šansa da Dinamo nešto napravi u ovoj “ludoj skupini”, onda su to ove prve utakmice u kojima Chelsea i Milan još nisu u pravim izdanjima, kad su još daleko od idealne forme.

Zna to dobro lukavi Čačić i sigurni smo da ide na San Siro samo s jednom idejom “idemo pobijediti”!

Linker
20. travanj 2024 14:08