GORAN MEHKEK Cropix
SUDAR KUMOVA

‘Ovo je najjači Dinamo u proteklih nekoliko godina. Pa njima su na klupi Ademi, Rog, nekad i Pjaca...‘

‘Trener Jakirović može rotirati koliko želi i opet će imati najkvalitetniji sastav za našu ligu‘
Piše: Toni RoićObjavljeno: 24. kolovoz 2024. 11:11

Pred Goricom je u 4. kolu najdelikatniji zadatak jer gostuje kod vodećeg Dinama, koji je već u startu sezone najavio da neće imati milosti prema nikome. Za Turopoljce je i ranijih sezona dolazak u Maksimir u pravilu bio put bez nade, ali bilo je utakmica u kojima se moglo izvući i više od poraza. Aktualni trener Rajko Vidović priželjkuje da njegova momčad barem ne poklekne bez “ispaljenog metka”, odnosno da favoritu zakomplicira planove koliko god bude moguće.

Ako je suditi prema uvodna tri kola u kojima su Velikogoričani došli do dva boda, njihova forma polako raste, što je bilo vidljivo u prošlom dvoboju s Osijekom, koji je završio bez pobjednika 2:2, ali značajni napredak u napadačkom segmentu itekako je oraspoložio Vidovića. U Maksimiru više će mu trebati obrana, da bude pokretljiva i čvrsta u rasporedu s tri stopera, a da vezni red odgovori i pritiskom na suparnika i mogućnošću zadržavanja lopte. Puki bunker malo bi obećavao, iako Dinamova kvaliteta u pravilu suparnike ovakvog tipa ograniči na boravak u vlastitom šesnaestercu ili pred njim.

Idemo uživati

- Dolazimo u Maksimir odigrati pravu, onako mušku utakmicu. Igramo s Dinamom, koji je u prva tri kola pokazao da je najozbiljniji kandidat za naslov prvaka, čak bih rekao i da je ovo najjači Dinamo u posljednjih nekoliko godina - kaže strateg Gorice Rajko Vidović, koji je ovoga ljeta ostao bez 11 igrača iz prošle sezone i mnogo toga mora graditi iznova i s novim i još nedokazanim snagama.

- Pred nama je izuzetno teška i zahtjevna utakmica, ali rekao sam i svojim igračima da idemo uživati i odigrati što je moguće bolje. Pokazali smo u prošlom kolu protiv Osijeka da možemo parirati najjačim klubovima lige, a bitno je da damo zaista sve od sebe, pa ćemo vidjeti za što će to biti dovoljno na kraju utakmice.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Može li Dinamov fokus na play-off Lige prvaka i dvije utakmice s Qarabagom biti bar donekle olakšavajuća okolnost za Goricu?

- Igrao je Dinamo s Azerima prije četiri dana, kao što ga čeka uzvrat u Bakuu nakon dvoboj s nama, ali nisam bez razloga rekao da je Dinamo jači nego prethodnih godina. Pa njemu su na klupi Ademi, Rog, ponekad Pjaca, ponekad čak i Petković. Što uopće reći o širini kadra kad trener Jakirović može rotirati koliko želi i opet će imati najkvalitetniji sastav za našu ligu, njemu je zapravo svejedno koga će poslati na teren - smatra Vidović.

Ndockyt donosi sve više

Neki će reći da je Qarabag mogao Dinamu dati barem tri-četiri gola iz kontranapada, a na kraju nije dao ni jedan, a primio ih je tri?

- Qarabag igra godinama zajedno i ima razrađene mehanizme, a mi smo tek u procesu njihovog stvaranja. Vidjelo se i protiv Osijeka da nam je samo Mikanović tražio dubinu kako smo željeli, Ndockyt nam donosi sve više, ali moramo još dozirati njegovu minutažu nakon što osam-devet mjeseci nije igrao zbog ozljede, dok od mladih na sve viši nivo dolazi Luka Kapulica. Najviše žalim što Pršira u neku ruku moram žrtvovati kao “šesticu”, ali on najbolje otvara igru, dok Mrzljaka na toj poziciji definitivno još nismo nadoknadili jer primjerice strijelac protiv Osijeka Damjan Pavlović se priključio zadnji i tek mora doći u stanje biti starter - pojašnjava Vidović i nastavlja:

- U utakmici protiv kvalitetnijeg suparnika, koji ima strašnu individualnu kvalitetu, to možemo nadomjestiti samo trkom, većom agresivnošću i čvrstinom u duelu. Sigurno ćemo mi imati neke svoje šanse, kao što su imali ranije ove sezone u Maksimiru i Istra i Šibenik, ali presudno je koliko ćemo biti koncentrirani u završnicama akcija. Svjesni smo da je Dinamo puno kvalitetniji od Gorice, ali sigurno nećemo odustati unaprijed, niti se predati prije izlaska na teren. Vidimo svoju šansu, analizirali smo njihove utakmice, ali koliko ćemo biti uspješni u svemu tome, odgovor čekamo u subotu navečer.

Kumstvo u drugom planu

Zna se reći da je priprema ovakve utakmice barem najlakša s psihološkog aspekta?

- Nije čak ni to više tako, ovo je definitivno najteža utakmica jer igramo s najboljom momčadi u državi. Ipak, vjerujem u moje igrače, te da će pružiti maksimalan otpor i biti disciplinirani i koncentrirani, kao u većem dijelu utakmice protiv Osijeka - nada se strateg Gorice, koji sve igrače ima na raspolaganju, nema ni ozlijeđenih, ni kartoniranih, a za njega ovo je posebna utakmica s obzirom na kumske veze s kormilarom Dinama Sergejom Jakirovićem.

- Bio sam na utakmici s Qarabagom, ali poslije nje se više nismo čuli. Kumstvo je u drugom planu kada igramo međusobno, previše je bitan rezultat jednom i drugom - otkrio je Rajko Vidović.

image

Rajko Vidović

RONALD GORSIC Cropix

Samo je Sopić dvaput ostao neporažen u Maksimiru

Poražavajuća je statistika Gorice na gostovanjima kod Dinama otkako je 2018. zakoračila u elitni rang hrvatskog nogometa, poraze je bolje i ne brojati, bilo u prvenstvu, bilo u kup natjecanju, ali ipak je u 2023. godini dvaput osvojen bod. Oba puta na klupi Turopoljaca sjedio je Željko Sopić i oba puta rezultat je bio 0:0.

U pretprošloj sezoni, kada se Gorica borila za ostanak i izvukla se nakon dvoznamenkastog zaostatka za devetim mjestom, 21. siječnja zadržan je početni rezultat protiv Dinama, a bila je to utakmica u kojoj je domaćin jako malo napravio, sigurno jedna od najboljih partija Gorice ikada na Maksimiru. Na početku prošle sezone, 5. kolovoza 2023. opet je Sopić izveo Turopoljce u žestoki ogled s prvakom, sijevalo je s obje strane, a fenomenalan je bio vratar Ivan Banić, koji je imao rekordni broj obrana (13) i time je Gorici donio bod.

U listopadu će se dogoditi i ona povijesna pobjeda u Velikoj Gorici rezultatom 2:1, ali nju je s klupe potpisao Dinko Jeličić. Onu proljetnu utakmicu doma 13. travnja ove godine već je vodio Rajko Vidović, a Dinamo je slavio 2:0 u borbi za naslov prvaka, kojeg je u konačnici i osvojio, a Gorica je prošlo prvenstvo završila kao sedma, iako je poslije prvog dijela bila četvrta.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 11:07