MARKO TODOROV Cropix
POGLED UNATRAG

Ovo je neki novi Dinamo i novi Hajduk: Pogledajte kako su lani izgledale momčadi, Bijeli danas djeluju jače

Koliko su se transformirali maksimirski i poljudski klub od zadnjeg Superkupa igranog prošlog srpnja
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. srpanj 2023. 15:09

U odnosu na prošlogodišnji Superkup, novi Dinamo i novi Hajduk susreću se u subotu navečer na Maksimiru. Novi Dinamo s aspekta promjene upravljačke strukture, te novi Hajduk s promijenjenom poljudskom svlačionicom.

Prvi put s takvim potpisom

Dinamo se na travnjaku nije previše promijenio. Prije godinu dana u Superkupu su Modri zaigrali s Ademijem, Oršićem i Lauritsenom. Tercet je odavno napustio maksimirske odaje, ali nije se Dinamo značajnije mijenjao. U odnosu na završetak prošle sezone praktički i nema promjene. Svi glavni igrači i dalje nose modri dres, reprezentativci Livaković i Petković ostali su na Maksimiru i pokušat će u subotu navečer s Modrima uzeti drugi uzastopni Superkup kontra Hajduka. Najveća promjena u odnosu na prošlogodišnje izdanje Superkupa za Dinamo je u upravljačkoj strukturi. Prvi put u dvoboj Superkupa ulaze Modri s potpisom dvojca Šimić & Bišćan. Dario Šimić kao prvi čovjek kluba, a Igor Bišćan u ulozi trenera koji je naslijedio prošlogodišnjeg pobjednika Antu Čačića.

image

Ivan Leko i Igor Bišćan

VOJKO BASIC Cropix

Dok su Modri mijenjali trenera i čelnika kluba, Hajduk je u odnosu na prošli Superkup također mijenjao trenera, ali i mnoštvo igrača.

Prije godinu dana gledali smo Bijele s dva Kalinića, Lovrom i Nikolom, sa Stipom Biukom, stoperskim parom Borevković - Simić, desnim bekom Mikanovićem, s Elezom koji je ušao s klupe, Grgićem i Vukovićem u sredini.

Iz prošlogodišnje početne postave u Maksimiru će u subotu navečer starati samo Krovinović i Melnjak, dok je treći, Livaja, suspendiran. Dinamo bi trebao imati sedmoricu startera iz Superkupa 2022. godine, a Hajduk tek dvojicu što dovoljno govori koliko su se Bijeli promijenili i na čemu su inzistirali u proteklom razdoblju.

Drukčiji sustav

Bitno su izmijenili momčad čak i u odnosu na kraj prošle sezone. Doveli su ovog ljeta pet igrača od kojih bi najmanje trojica trebala imati ulogu prvotimca u startu sezone. Hajduk je promjene tražio na desnom beku, stoperskoj poziciji i veznom redu, a konkurenciju je podizao na lijevom beku i krilnim pozicijama.

image

Utakmica Superkupa iz prošle godine

DAMIR KRAJAC Cropix

Promijenili su Bijeli i sustav koji se trenutno potpuno podudara s onim što igra i Dinamo. Tijekom sezone bili su u 4-3-3, zatim u 3-5-2 da bi početkom ožujka prešli na 4-2-3-1 što je sustav na koji su se već navikli i navijači.

Prije godinu dana Dinamo je slavio 4:1 nakon izvođenja kaznenih udaraca jer u 90 minuta gledali smo utakmicu bez pogodaka. Čačić je protiv Dambrauskasa preuzeo rizik, napao Hajduk, ali Bijeli su se s Lovrom Kalinićem na vratima uspješno obranili do raspucavanja jedanaesteraca.

Godinu dana poslije veliko je pitanje hoće li Bišćan na otvaranju sezone imati isti pristup ili će respekt prema Leki i njegovom strpljivom nogometu prevagnuti u odnosu na želju za rizikom u potjeri za trofejom. Ali, ono što je razvidno, Hajduk u drugom uzastopnom pokušaju lova na Superkup stiže bitno drukčiji. Usudili bismo se reći i jači, spremniji. Dinamo se uzda u iskustvo i kontinuitet, a Hajduk u ambiciju nove momčadi gladne trofeja.

Sastavi iz prošlog Superkupa

DINAMO (4-2-3-1): Livaković - Moharrami, Lauritsen, Perić, Ljubičić - Mišić, Ademi (Baturina) - Špikić (Menalo), Petković, Ivanušec - Drmić (Oršić).

TRENER: Ante Čačić.

HAJDUK (4-4-2): L. Kalinić - Mikanović (Elez), Borevković, Simić, Melnjak - Vuković, Grgić, Krovinović, Biuk - Livaja, N. Kalinić.

TRENER: Valdas Dambrauskas.

Filip Krovinović večeras kapetan u zelenom dresu

Hajduk će u Superkupu imati službenu premijeru zelenog dresa, koji je pred nepunih mjesec dana promoviran u happeningu ispred veslačkog kluba Gusar na Spinutu. Bijele će na travnjak izvesti kapetan Filip Krovinović, zamjenik Lovre Kalinića i Marka Livaje, kojih nema u kadru za dvoboj s Modrima u Superkupu. (jr)

Linker
11. svibanj 2024 02:59