Petar Sučić

 DAMIR KRAJAC Cropix
RENESANSA NA MAKSIMIRU

Ovo je pet junaka Dinamova povratka na prvo mjesto: Jedan već kuca na vrata Dalićeve reprezentacije...

(Po)najveći profiter Jakirovićevih reformi u formaciji u proljetnom je ambijentu isporučio šest pogodaka
Piše: Andro PolićObjavljeno: 07. svibanj 2024. 16:16

Neizbježnim političkim rječnikom, koji je privatizirao hrvatski javni prostor proteklih mjeseci, Dinamova "kampanja" ulazi u završne dane. "Modri" su vještom pregovaračkom snagom, u obliku nepokolebljivog mentaliteta, na korak do formiranja potrebne "većine" (bodova), a ishod će - ne dođe li do dramatičnog obrata u fotofinišu - biti ostanak na vlasti hrvatskog nogometnog planeta. Dok su na božićne praznike odjahali s trećeg mjesta, u "minusu" i sedam bodova zaostatka za vodećim Hajdukom, Zagrepčani su se zamijenili za poziciju sa Splićanima, dok će Rijeka, kako se raspliću stvari, i u ciljnu ravninu ući kao prva pratilja prvenstvenog lidera.

Iako su Jakirovićeve trupe na otvaranju "proljeća" pretrpjele šokantnu lekciju od Lokomotive u Maksimiru, u idućih 15 dvoboja, zaključno s nedjeljnim derbijem na Rujevici, njegova je momčad osvojila 41 (!) od mogućih 45 bodova. Odnosno, 91 posto. Dinamu su plijen otkidali jedino remiji protiv Osijeka na Opus Areni (1-1) i "lokosa" u Kranjčevićevoj ulici (2-2). Paralelno s renesansnom na terenu, i sudionici "modrog" pohoda sve su hrabrije rezervirali etikete junaka na putu do obrane naslova, a predvodnik tih avantura nedvojbeno je Bruno Petković.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Na Poljudu je u prekretnici sezone, u predvečerje Uskrsa, uhvatio Lovru Kalinića na krivoj nozi, protiv Čabrajinih "klinaca" u veljači je s dva pogotka spasio suigrače od novog debakla protiv kluba s Kajzerice, a na Kvarneru je nanovo ponudio materijal za nogometne foršpane i sažetke majstorskih poteza. Dok je "plavi devet" imao redovnu pretplatu na mirnu nogu i hladnu glavu u ključnim trenucima, uz njega se na terenu u taj klub učlanio i Sandro Kulenović, još jedan od glavnih arhitekata (vjerojatne) obrane naslova, a 24-godišnji topnik pokazao se kao dobitna kombinacija s Petkovićem.

(Po)najveći profiter Jakirovićevih reformi u formaciji u proljetnom je ambijentu isporučio šest pogodaka, a nadodamo li u zbroj i prosinački dvoboj protiv Rudeša, u kojemu je bio jedini strijelac, u posljednjih pet mjeseci klubu je izravno osigurao deset bodova, kao i put u finale Kupa. Novi sustav objeručke je prigrlio i Petar Sučić, mladić iz Bugojna, koji je u prvom dijelu sezone ordinirao na mjestu "šestice", a u zadnjim ispitima profilirao se i u vrlo pouzdanu "osmicu", igrača koji može itekako biti koristan u napadačkim križaljkama.

Ujedno, njegov odabir kockastog dresa zalog je za budućnost "vatrenih", s obzirom na njegovu dob (20 godina) i činjenicu da će nacionalnoj vrsti u narednim godinama biti potreban novi maratonac u sredini terena, a Pero, kako ga zovu u Maksimiru, redovno isporučuje pristojnu kilometražu. U srcu momčadi, zasluge za "blitzkrieg" u završnici sezone potpisao je i Martin Baturina, koji je u travnju pružio partije dostojne igrača vrijednog 18 milijuna eura, a od veljače je upisao četiri pogotka i pet asistencija.

image
RONALD GORSIC Cropix

Dok je Dinamo u protekloj 21 utakmici zabio barem jedan gol, u svim natjecanjima, maksimirski je klub bio propusniji na drugoj strani. Međutim, lovorike u (vjerojatnoj) obrani naslova na tom je aspektu pokupio i Ivan Nevistić. "Čitanje" Dabrinog udarca s bijele točke protiv Varaždina, obrana "zicera" protiv Lokomotive u završnici dvoboja, bravure na Poljudu protiv "bilih". Dinamova "jedinica" navukla je Livakovićeve rukavice i kopačke, garantirajući igračima ključne poteze i u trenucima njihove nepažnje. Iako je zadnja linija imala "žutih minuta", Jakirović bi na duže staze mogao dobiti i slatke brige, s obzirom na to da u posljednje vrijeme obrambene mozgalice rješava s petorkom Bernauer, Ristovski, Perković, Pierre-Gabriel i Théophile.

No, u svlačionici ima još zavidnih opcija za posljednji red momčadi: Ogiwara je Hoxhi servirao asistenciju za preokret u Rijeci, Živković i Šutalo još uvijek vrebaju osjetniju minutažu, a već pomalo zaboravljeni Perić i Moharrami iščekuju povratak nakon ozljede.

Dok će zlobnici reći da je ispunio "svoju kvotu", s pokojom pogreškom i nesmotrenom reakcijom, na obrambenu liniju pozitivno je utjecao povratak Théophilea. Prekaljeni, 34-godišnji francuski branič bio je nezamjenjiva, najstandardnija karika u prijelomnim trenucima sezone, a uz dva sunarodnjaka, odradio je prvenstvene derbije u Rijeci i Splitu, oba s pozitivnim ishodom, dok je u Sevilli protiv Betisa napisao doktorsku disertaciju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 16:22