Dinamo će morati opet u Atenu

 RONALD GORSIC Cropix
IDU I SNAGE MUP-a

Ovo je plan za povratak Dinama u Atenu! Kreće specijalna operacija, evo što na Maksimiru odmah trebaju učiniti

Putuju samo nužni, nema mrdanja iz hotela, a ključnu ulogu imat će hrvatsko veleposlanstvo
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 17:44

Mnogi ljubitelji nogometa su nas pitali je li zbog sigurnosne situacije UEFA mogla odlučiti da se odigraju dvije ili samo jedna utakmica između Dinama i AEK-a na neutralnom terenu bez gledatelja? U teoriji da, ali samo pod uvjetom da državne vlasti jedne ili druge države kažu da ne mogu garantirati apsolutnu sigurnost delegacijama klubova. Što se nije dogodilo i što se neće dogoditi.

Tako nam kažu izvori upoznati sa sigurnosnim operacijama. Kuća europskog nogometa odlučuje o terminima utakmica, klubovi s time nemaju nikakve veze. Jedino što je u ovom slučaju UEFA dala AEK-u mogućnost da uzvratnu utakmicu odigra 18. ili 19. kolovoza u Ateni, Grci su odabrali ovaj drugi datum.

Hrvatska policija će se pobrinuti da Grcima u Zagrebu ne fali niti dlaka s glave, kažu nam izvori da tu neće biti nikakvih problema, naša policija zna kako se postaviti u takvim situacijama. Problem može nastati eventualno kod gostovanja Dinama u Ateni. Vidjeli smo kakve je propuste grčka policija napravila do sada, gotovo nevjerojatne. Ono što je važno jest da bi s Dinamovom delegacijom u Atenu trebali otputovati i predstavnici hrvatske policije, kao što je do sada bila praksa, kako bi surađivali s grčkim organima reda.

Sigurnosni stručnjaci nam kažu da Dinamo mora već “jučer” raditi pritisak na UEFA-u, te na hrvatsko veleposlanstvo u Ateni, koje se mora odmah obratiti grčkim vlastima kako bi se u Maksimir dostavili planovi osiguranja, odnosno, kako će Dinamova delegacija biti čuvana. Također, po tim izvorima modri klub bi svoju delegaciju morao maksimalno skratiti, voditi u Atenu samo stručni stožer i igrače, te najuže vodstvo kluba, a svi moraju biti smješteni u istom hotelu, ne izlaziti iz njega.

Isto tako, ne bi bilo loše da se u Atenu prije utakmice uputi netko iz Dinama, da se pronađe nekakav adekvatan hotel, izvan centra grada, kako bi mogao biti što bolje zaštićen. Uglavnom, putovanje Dinama u Atenu će biti operacija visokog rizika, u kojoj hrvatska i grčka policija moraju iznimno dobro organizirati što do sada nije bio slučaj. Također, sigurnosni izvori nam kažu da u danima kad će Dinamo boraviti u Ateni, hrvatski državljani ne ulaze u kvart koji je “pod kontrolom” navijača AEK-a, te da se nikako ne motaju oko stadiona.

Linker
11. svibanj 2024 23:55