MANAURE QUINTERO Afp
KLJUČNA UTAKMICA

Ovo je sljedeći Dinamov protivnik: Trener im ‘iskopirao‘ Bjelicu, pobjeda otvara vrata drugog kruga

Iako je debitant u Ligi prvaka, Slovan je pun iskusnih reprezentativaca
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 24. listopad 2024. 06:12

Nakon odrađene utakmice u Salzburgu, Dinamov nadolazeći protivnik u četvrtom kolu grupne faze Lige prvaka je Slovan Bratislava. Modri će tako nakon izleta u Austriju put Slovačke, gdje će ga dočekati momčad iz dubine donjeg dijela tablice najelitnijeg europskog natjecanja, koja na svom kontu nakon tri odigrane utakmice nema upisanih bodova.

Momčad je to koju su mnogi nogometni poznavatelji detektirali kao pravu priliku za zagrebački sastav, u kojem bodovi moraju biti imperativ, ako su navodi o cilju za ostanak u natjecanju nakon svršetka grupne faze LP istiniti. Povijesno gledajući, slovački sastav za svoj najslavniji dan predstavlja trofej iz 1969. godine, kada je Slovan, tadašnji član Čehoslovačke, na Baselovom stadionu sv. Jakoba ugrabio veliku pobjedu protiv sadašnjeg (a i tadašnjeg) giganta - Barcelone, čime je osvojio naslov Kupa pobjednika kupova. Slovan je slavio u ovoj utakmici rezultatom 3:2, zahvaljujući golovima Ľudovíta Cvetlera, Vladimíra Hrivnaka i Jana Čapkoviča. Prema navodima, utakmica se prenosila na televiziji u 17 zemalja, a njih 13 je osiguralo i radijski prijenos.

image

Girona - Slovan Bratislava

LLUIS GENE Afp

U svojoj novijoj povijesti pak Slovan nema značajnijih rezultata u Europi. Nakon nekoliko godina pauze (od sezone 2014./15.), u sezoni 2018./19. Slovaci su participirali u grupnoj fazi Europske lige, gdje su stigli do trećeg mjesta u grupi s Bešiktašom, Bragom i Wolverhamptonom. Grupnu fazu europskog natjecanja ponovno su igrali sezone 2021./22., igrajući novoosnovanu Konferencijsku ligu, te su se tamo zadržali sve do ove godine (u dva navrata izborili nokaut fazu natjecanja), kada je stigao povijesni plasman u Ligu prvaka.

Veliko igračko iskustvo

Slovan je, poput Dinama, već dulje vrijeme dominantna momčad u domaćem prvenstvu, gdje su osvojili posljednjih šest naslova prvaka. Prošle sezone, glavni konkurent za naslov, Dunajska Streda, završio je prvenstvo s 15 bodova zaostatka za vodećim prvakom, dok se ove sezone za sada vodi zanimljiva bitka na samom vrhu sa Žilinom, koja nakon deset odigranih utakmica ima 26 bodova, jedan više od sljedećeg protivnika Dinama.

Slovanu je ovo premijerna kampanja u Ligi prvaka, u koju su se plasirali iz 12. pokušaja. Slovaci su tako jedan od pet debitanata, a na putu do tog pothvata savladali su danski Midtjylland u playoffu s ukupnih 4:3 kroz dvije utakmice. Ipak, unatoč neiskustvu u Ligi prvaka, isto se ne može reći za sami sastav, koji ima pregršt “utakmica u nogama” na europskoj sceni.
Robert Mak (33) i Juraj Kucka (37) imaju iza sebe mnogo nastupa u slovačkoj reprezentaciji, a spominjanjem iskusnog 37-godišnjaka možda je nekima “klikere” probudila utakmica s nedavno završenog Eura, u kojoj je Slovačka skoro kreirala senzaciju protiv engleske vrste. Kucka je, doduše, trenutno ozlijeđen, no njegov suigrač u napadu reprezentacije, David Strelec, također je član Slovana. Upravo je on bio taj koji je skoro zapečatio sudbinu Garetha Southgatea i njegovih izabranika, prije nego što se na samom kraju utakmice ukazao Jude Bellingham i poslao susret u produžetke.

image

Vladimir Weiss i Pep Guardiola

Branislav RaČko/news And Media/profimedia

U srcu Slovanove obrane nalazi se stoper Guram Kašija, branič koji je započeo svaku utakmicu za gruzijsku reprezentaciju na turniru u Njemačkoj, gdje je Gruzija bila svojevrsna senzacija kao debitant koji je izborio okršaj osmine finala protiv Španjolske.

I oni vide šansu u Dinamu

Njegov kolega u defenzivnoj liniji, branič Kenan Bajrić nedavno je dobio povratni poziv u slovensku reprezentaciju, te je nastupio u pobjedi protiv Kazahstana, u utakmici Lige nacija. Napadačka prijetnja je pak armenski reprezentativac Tigran Barsegjan koji je ove sezone osam puta u 12 nastupa, a veliki fokus naravno zauzima i Marko Tolić, koji je svojevrsna kreativna “iskra” svoje momčadi, što je i dokazao asistencijom za jedini pogodak Slovana u Ligi prvaka, kada ih je na gostovanju u Glasgowu s velikih 5:1 “ispratio” Celtic.

image

Girona - Slovan Bratislava

LLUIS GENE Afp

Na klupi pak sjedi Vladimir Weiss, bivši izbornik slovačke reprezentacije. Njegova se momčad u uvodna tri susreta protiv Škota, Manchester Cityja i Girone ipak pokazala prilično inferiornom, što potvrđuje i samo jedan postignuti pogodak i gol razlika od čak minus 10. Weiss je, nakon uvodne dvije utakmice u kojima je njegova momčad istrčala u sustavu 4-2-3-1, protiv Girone “iskopirao” misao iz pristupa Nenada Bjelice, i tako promijenio sustav u defenzivniju varijantu s trojicom, odnosno petoricom u zadnjoj liniji. Slovan u ogledu protiv Dinama također vidi protivnika s kojim imaju šansu, pogotovo na domaćem terenu, pa će tako biti zanimljivo vidjeti hoće li se ijedan strateg odlučiti za taj ofenzivniji pristup...

Linker
24. listopad 2024 08:52