RONALD GORSIC Cropix
Nitko kao Modri!

Ovo što je Dinamo napravio posebna je priča, s time se ne može pohvaliti nijedna europska momčad

Hrvatska nogometna liga ne pamti takvu dominaciju u startnih deset kola
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. rujan 2022. 00:13

Veliki posao odradili su dinamovci u protekla dva mjeseca na svim natjecateljskim poljima. Osvojili su Superkup i plasirali se u skupinu Lige prvaka, u njoj u početna dva kola osvojili tri boda i razbuktali nadu oko novog europskog prezimljavanja. No, ono što su pritom ostvarili u hrvatskom prvenstvu posebna je priča. Ne da zasad stalni ritam igranja dvije utakmice tjedno nije usporio dinamovce, već kao da im je dao dodatno ubrzanje. Od 30 mogućih bodova u početnih deset kola Modri su osvojili 28, te s tih 93 posto učinkovitosti stvorili prednost koja će konkurentima, prije svih onom glavnom, splitskom Hajduku, najvjerojatnije biti nedostižna. Puno je do kraja, svašta se još može dogoditi, društvo s Poljuda sigurno se neće tako lako predati, ali bit će teško, jako teško...

Nijedna momčad u elitnim razredima europskih nacionalnih liga koje se igraju u kalendarskoj godini nije na rujansku reprezentativnu pauzu otišla s većom prednošću nad pratiteljima od Dinama.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Nema dominantnijeg

Nema na cijelom Starom kontinentu (i malo šire s obzirom na UEFA-inu geografiju) momčadi koja u svojem prvenstvu toliko dominira u odnosu na ostale. Čak 11 bodova viška uspjela je Čačićeva momčad stvoriti nad drugoplasiranim Hajdukom i trećeplasiranim Slavenom Belupom, što, doduše, i nije potpuno čista slika jer Splićani imaju utakmicu manje, još moraju odraditi zaostali dvoboj s Goricom. Možda će Hajduk 26. listopada u tom sudaru smanjiti zaostatak za Dinamom, ali to nam tek ostaje za vidjeti. Zasad je situacija takva da Hajduk i s tri pobjede u sljedeća tri kola (Rijeka, Varaždin, Gorica), u slučaju da Dinamo i izgubi sve tri svoje utakmice (Slaven Belupo, Istra 1961, Varaždin), ne bi preuzeo prvo mjesto. U takvom ludom raspletu, na koji baš i nemojte računati, Splićani bi detronizirali najvećeg rivala tek eventualnom pobjedom u najvećem derbiju koji je na rasporedu 21. listopada na Poljudu.

Tolika prednost na vrhu u ovoj fazi sezone? Ne, Hrvatska nogometna liga to ne pamti. U ljeto 2007. Dinamo je nakon deset kola imao sedam bodova više od Rijeke i Zadra (27 - 20), a dvije godine kasnije postavio je aktualni rekord s osam bodova viška u odnosu na Cibaliju (28 - 20). Da Hajduk nije odgodio dvoboj s Velikogoričanima, možda bi vrh ljestvice bodovno i sada izgledao identično.

image
MATIJA DJANJESIC Cropix

Rekordne misli

Sedam bodova viška Dinamo je imao i u sezoni 2011./12. (Dinamo 28, Hajduk i Split 21), dok je dosad rekordni bijeg nakon deset kola u Ligi 10 ostvaren u tri sezone i iznosio je plus četiri Dinamova boda viška nad konkurencijom. Tih plus 11, ili u najgorem slučaju za Modre plus 8, otvara jasno i temu može li Dinamo sezonu okončati s rekordnim brojem bodova prednosti na tronu. Nastave li Čačićevi momci ovim tempom moguće je sve, ali ne baš i jako vjerojatno. U već spomenutoj sezoni 2007./08. treneri Branko Ivanković i Zvonimir Soldo u svojim su erama nazidali čak 28 bodova viška u odnosu na drugi Slaven Belupo i treći Osijek (82 - 54). Rekord Lige 10 učinak je Nenada Bjelice iz sezone 2018./19. kad je s Dinamom na kraju Rijeci pobjegao 25 bodova.

Nakon Dinama, u jesenski dio sezone će s drugom najvećom prednosti na ljestvici ući Struga. Osam utakmica, osam pobjeda, gol-razlika 18:2 ljetni je učinak vodeće momčadi Sjeverne Makedonije. Klub koji je osnovan 2015. i domaće utakmice igra na stadionu pod imenom Gradska plaža, pomeo je konkurenciju. Sileks zaostaje deset bodova, ali kao i u Dinamovom slučaju postoji caka, klub iz Kratova ima utakmicu manje. Još je samo jedna momčad otišla na kratki ljetni prvenstveni odmor s više od pet bodova viška.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Maksimalni Antwerp

Olimpija se nakon turbulentnog starta i odlaska Prosinečkog te zapošljavanja Alberta Riere uspješno stabilizirala, te je u deset kola osvojila 27 bodova, osam više od prvog pratitelja Celja.

Trenutačno je 15 klubova u europskim ligama još uvijek s maksimalnim učinkom, no neki su tek na samom početku svojih prvenstava i taj će broj postupno padati, sve dok stopostotnih više ne bude. Najdalje je zasad došao Antwerp, lider belgijskog prvenstva, koji je nanizao pomalo nevjerojatnih devet pobjeda od 1. do 9. kola.

Najveće prednosti u europskim prvenstvima

+11

Dinamo (10 kola)

+10

Struga (8 kola)

+8

Olimpija (10 kola)

+5

Antwerp (9 kola)

+4

RB Salzburg (9 kola), Ferencvaros (8 kola), Šerif (8 kola), TNS (6 kola), Panathinaikos (5 kola)

Čak 15 ligaških strijelaca

U deset odigranih utakmica u prvenstvu ove sezone trener Ante Čačić koristio je usluge 26 igrača, s time da Marko Tolić (Olimpija) i Amer Gojak (Ferencvaros) više nisu članovi maksimirske svlačionice. Maksimalnih deset ligaških nastupa upisali su Dominik Livaković (jedini s maksimalnom minutažom od 900 minuta), Josip Mišić, Luka Ivanušec, Mislav Oršić i Josip Drmić. Trideset golova je zabilo čak 15 različitih igrača, a o kakvoj se brojci radi najbolje govori činjenica da je od preostalih devet klubova HNL-a samo Hajduk uspio zabiti više od 15 golova, njih 18.

Najbolji učinci u europskim prvenstvima

100 %

Antwerp (9 9 0 0)

Struga (8 8 0 0)

F91 Dudelange (7 7 0 0) Benfica (7 7 0 0)

Ferencvaros (6 6 0 0)

Karabah (6 6 0 0)

Real Madrid (6 6 0 0) Panathinaikos (5 5 0 0) Birkirkara (4 4 0 0)

Hamrun (4 4 0 0)

Dnjipro-1 (3 3 0 0)

Pennarossa (3 3 0 0)

Cosmos (3 3 0 0)

La Fiorita (3 3 0 0)

Tre Penne (2 2 0 0)

93,3 %

Dinamo (10 9 1 0)

91,7 %

Paris SG (8 7 1 0)

Viktoria Plzen (8 7 1 0)

28

bodova osvojio je Dinamo u prvih deset ligaških rundi

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 11:38