Josip Šutalo

 RONALD GORSIC Cropix
NEUSTRAŠIVI VATRENI

Ovog ljeta bit će najtraženiji eksponat Modrih: ‘Gdje bih htio igrati? Gvardiol mi je odličan primjer‘

Iznimno sam napredovao ove sezone, Dinamo je na sjajnom putu, a Vatreni nikome neće priznati da je bolji!
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. svibanj 2023. 15:28

Nismo sigurni da ima neka priča koju ne znate o Josipu Šutalu (23), stoperu Dinama, hrvatskom reprezentativcu, mladiću kojeg bi u svojim rosterima željeli vidjeti mnogi veliki europski klubovi. O njegovom talentu, tehnici kojom može iznijeti loptu kvalitetnim dodavanjima, mobilnosti i mijenjanju smjera kretanja, čitanju igre, mirnoći pod suparničkim presingom ili čvrstoći u duelima mogli ste mnogo toga pročitati. Josip je svakako jedna od perjanica hrvatskog nogometa. Pitali smo ga jučer je li zadovoljan s ovom sezonom, igrama i rezultatima Dinama?

- Moram reći da sam zadovoljan. Ostvarili smo glavni cilj, a to je obrana naslova prvaka. Igrali smo najveće klupsko natjecanje, Ligu prvaka i na to moramo biti ponosni. Ostaje žal da možda nismo izborili proljeće u Europi, ali kada pobijediš jedan Chelsea na svom Maksimiru, ne možeš biti nezadovoljan. Isto tako pružili smo odlične partije protiv Milana u Italiji kao i obje utakmice sa Salzburgom. Jedina, ajmo to reći negativna stvar je naravno ispadanje iz kupa. Stvarno jako želimo taj kup, ali ako moram birati naravno da je naslov prvaka važniji. Sezona je rano počela i trajala je, odnosno traje još uvijek. Imali smo tu malu krizu ovog proljeća koju smo na vrijeme zaustavili. Momčad je zrelija, puno promjena je napravljeno tijekom sezone, ali ponovno smo izgurali i odradili svoj dio najbolje što smo mogli i potvrdili novu titulu prvaka - priča nam Josip.

A kako je zadovoljan sa svojom sezonom, svojim prezentacijama?

- Jesam, zadovoljan sam. Moram biti. Osvojio sam čak tri medalje što nije mala stvar. Superkup i naslov s Dinamom i naravno broncu reprezentacijom u Katru. Tu je još prilika za medalju i u završnici Lige nacija tako da stvarno jedna lijepa godina za mene. Igrao sam punoutakmica i to nekih zaista velikih. Skupio vrijedno iskustvo s reprezentacijom, igrao protiv igrača kao što su Leao ili Sterling i drugih... Za mene kao mladog igrača to je sjajno iskustvo i mislim da moram biti zadovoljan.

Koliko je sazrio kao igrač u ovoj sezoni?

- Strašno puno. Biti uz sva ta velika imena na Svjetskom prvenstvu, učiti od njih i na kraju evo i zaigrati u toj najvažnijoj utakmici sigurno da sazreš i stekneš važno iskustvo. S druge strane, s Dinamom sam igrao najelitnije natjecanje sa strašnim momčadima i sve je to neka vrsta škole i najbolji način da sazreš kao mladi igrač.

image

Robert Ljubičić i Josip Šutalo

RONALD GORSIC Cropix

Znamo da ste bili jako traženi na tržištu, da je bio dogovoren transfer u Leipzig. kako vam je bilo tih dana? Jeste li bili spremni za odlazak van?

- Očito vi znate nešto što ja ne znam ha, ha, ha... Ma ne bavim se tim stvarima. Koncentriran sam isključivo na Dinamo, reprezentaciju i na svoju igru. Uživam u nogometu i sretan sam. Što se tiče tih natpisa sigurno da godi kad te se veže uz tako neke klubove. To je i neka vrsta dokaza da sam na pravom putu. Jesam li spreman otići van? Mogu reći samo da sam u svom Dinamu jako sretan. Klub mi nudi sve što mladi igrač treba imati.

S druge strane znamo kako Dinamo funkcionira i vidjet ćemo što će biti na ljeto. Ne zamaram se s tim stvarima. I ne volim pričati o tome Neka procijeni struka. Na meni je da nastavim marljivo raditi na terenu, a onda ćemo vidjeti što donosi budućnost.

Spominje se Arsenal, veliki klub, velika liga? Biste li radije neku međustepenicu kao Leipzig ili odmah najjači klub?

- Generalno sam mišljenja da treba ići korak po korak. Za mladog igrača najbitnije je da igram. Odličan primjer je Joško Gvardiol, koji je iz Dinama napravio sjajan transfer u Leipzig i koji je igrao Ligu prvaka, bori se za Kup, u vrhu je Bundeslige i ono najvažnije, igra svaku utakmicu i raste iz dana u dan. Mislim da je to pravi put. Ja sam i na svom primjeru pokazao da mi je najvažnije igrati. Otišao sam u Istru i odigrao punu sezonu u HNL-u i to mi je bila odlična stepenica za razvijanje i evo sretan sam da sam danas standardni igrač velikog kluba kao što je Dinamo.

Trener Igor Bišćan je bio stoper, može vam sigurno pomoći?

- Naravno da može. Bišćan je odličan trener, pravi profesionalac. Uživamo s njim na treningu. Legenda kluba evo sada na klupi Dinama. I odlično smo kliknuli i odradili prvenstvo. Imamo još četiri utakmice i idemo u svaku po pobjedu. Mislim da nas očekuje lijepa budućnost s njim na klupi.

Je li Bišćan drugačiji od trenera koji su vas do sada vodili?

- Teško je to reći. Svaki trener ima svoju filozofiju i neku svoju viziju. Samim time i treninzi su drugačiji. S druge strane imam osjećaj da se trener Bišćan u ovo kratko vrijeme više prilagodio nama nego mi njemu. Što je i logično s obzirom na trenutak kada je došao na klupu. Mislim da ćemo tek na pripremama vidjeti točno što trener želi i očekuje od nas. Kako ćemo igrati i kako ćemo izgledati.

Što ako Dinamo ostane bez Livakovića, Petkovića, Ivanušeca i vas ovog ljetnog mercata?

- Ne želim o sebi, ali svaka momčad koja bi ostala bez Ivanušeca, Petka i Livija bila bi jako oslabljena. Pa Livi je jedan od najboljih vratara na svijetu. Za mene definitivno najbolji vratar Svjetskog prvenstva. Meni kao obrambenom igraču jako puno znači kada imaš takvog čuvara mreže iza sebe. Petko i Ivanušec s druge strane su plus za svaku momčad. Petko je klasa za sebe. Može riješiti utakmicu u svakom trenutku dok Ivanušec evo ima sjajnu polusezonu iza sebe i pokazao je svima da mu je mjesto u reprezentaciji. Izgubili smo Ademija i Oršića i nije lako, ali to je tako u nogometu. Ivanušec je zablistao na poziciji Oršića. Isto tako mislim da će i drugi mladi igrači pokazati svoju kvalitetu kada dobiju više minuta.

image

Šutalo je postao važna karika i u reprezentaciji

ZABULON LAURENT/ABACA/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Zabulon Laurent/abaca/shutterstock Editorial/profimedia

Kakvo je vaše mišljenje, što treba Dinamu da postane još bolji nego što je sada?

- Kada pogledate unazad nekoliko godina mislim da je Dinamo na sjajnom putu. Rastemo iz godine u godinu. Novim formatom lakše ćemo ući u Ligu prvaka i upravo zato je bitna sljedeća sezona za nas. Nekako smo se navikli na Europsku ligu i na proljeće tamo. I to je odličan rezultat za nas. Mislim da je vrijeme i za stepenicu više, a to je izboriti proljeće preko Lige prvaka. Tome težimo i mislim da klub kao Dinamo i mora tako. Možemo li se plasirati u Ligu prvaka? Daleko je još taj dio. Znamo koji su ciljevi Dinama i sigurno da ćemo napraviti sve što možemo da izborimo ponovno Ligu prvaka, a onda naravno da i izborimo proljeće u njoj ili u Europskoj ligi.

Koliko dugo će još Dinamo vladati hrvatskim nogometom? Može li mu se Hajduk ili bilo tko drugi približiti ili je to ipak nemoguća misija?

- Svake sezone je sve zanimljivije i sve napetije. Kažu da je teže opstati na vrhu nego doći do njega. Mi to već godinama radimo i prevladavamo svakakve izazove koji su stavljeni pred nas. Ne znam do kada će trajati ta naša dominacija, ali ja se svakako nadam da će trajati što duže. Nudit ćemo sve od sebe da nastavimo ići ovim putem. Za dobrobit kluba, navijača, ali i hrvatskog nogometa.

Čeka nas finale Lige nacija. Trebao biste biti standardni, zar ne?

- To će odlučiti izbornik kao i svaki puta do sada. Ja sam tu na dispoziciji i naravno da sam spreman igrati. Nema većeg ponosa nego igrati za svoju reprezentaciju, pogotovo na tako velikim pozornicama.

Idemo to osvojiti? Napraviti još jedan veliki reprezentativni uspjeh? Može li se protiv Nizozemske pa onda protiv bilo koga u finalu?

- Idemo dati sve od sebe. Nikome ne priznajemo da je bolji od nas. Imamo respekt jer su to zaista velike reprezentacije, ali moramo vjerovati u sebe. Imamo odličnu momčad, odlično Svjetsko prvenstvo iza nas i s punim pouzdanjem idemo u Nizozemsku. Kada igraš tako jednu utakmicu sve je moguće. Moramo se dobro pripremiti, odigrati kako znamo, a onda vjerujem da će i rezultat biti pozitivan za nas.

Vi i Gvardiol kao tandem... Vrline? Mane?

- A što da vam kažem za Joška, a da već nije napisano. Strašan igrač. Uživam igrati uz njega. Znamo se još iz Dinamove škole. Super se slažemo i mislim da dobro funkcioniramo. Mladi smo oboje, ali opet za svoje godine imamo jako puno velikih utakmica iza sebe, pogotovo on. Smatram da smo moderni stoperi koji vole igrati s loptom. Volimo ući u dubinu i pokrenuti napad. Sigurno da imamo i neke mane, ali zato su tu stariji igrači da nam pomognu - zaključio je Josip Šutalo

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:10