DAMIR SKOMRLJ Cropix
FINALNI TEST?

Ozljeda revitalizirala priču o novom golmanu Modrih, uzdaju se u onoga kojeg prošlog ljeta - nisu željeli

Nevistić je status standardnog čuvara Dinamove mreže uživao do utakmice s Viktorijom iz Plzena
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 08. prosinac 2023. 17:21

"Šta ima" - zbunjeno je pitao 21-godišnji Faris Krkalić kada se u ponedjeljak javio na telefonski poziv klupskim dužnosnicima. Poziv je stigao neposredno uoči utakmice Slaven Belupo - Dinamo. Razlog mobilizacije trećeg vratara Dinama poprilično je bizaran. Morao se promptno zaputiti u Koprivnicu, jer je uvršten u zapisnik utakmice nakon ozljede Danijela Zagorca. Naime, "Zagi" se prigodom izlaska na travnjak okliznuo na zaleđenoj stepenici i iskrenuo gležanj! Nevistić je promoviran u prvog vratara, a pričuvnog nije bilo...

image

Faris Krkalić

DAMIR KRAJAC Cropix

Zagorac je sedam godina čekao priliku da postane standardnim vratarom Dinama, a onda se bukvalno - "poskliznuo na prvoj stepenici". Stoga se može očekivati da će umjesto dosadašnjeg nadimka ("Zagi"), dobiti novi - "Pegula". Distorzija gležnja Dinamova vratara iznova je revitalizirala priču o maksimirskom problemu - "broj jedan". Otkako je krajem kolovoza Dominik Livaković napustio Dinamovu svlačionicu, kontinuirano se poteže pitanje u svezi njegova nasljednika.

Nevistićev pad

Dinamo je aktualnu sezonu započeo pod trenerskim vodstvom Igora Bišćana. Čak i u posljednjoj utakmici svoje maksimirske misije (u Ateni, protiv AEK) on je imao Livakovića na dispoziciji. Njegov je nasljednik (i aktualni izbor) Sergej Jakirović uspostavio vratarsku hijerarhiju, s Ivanom Nevistićem kao prvim vratarom.

image

Ivan Nevistić

RANKO SUVAR Cropix

Nevistić je status standardnog čuvara Dinamove mreže uživao do utakmice s Viktorijom iz Plzena (0-1), u Maksimiru, 26. listopada. U spomenutom je ogledu Nevistić bio jedan od najbolje ocijenjenih pojedinaca u momčadi hrvatskog prvaka. U primljenom pogotku nema njegove krivnje. Naime, nakon što je "skinuo zicer" protivničkom napadaču, njegovi suigrači nisu pravodobno reagirali, pa su Česi u nastavku akcije zabili odlučujući pogodak. Svejedno, za sljedeću utakmicu (protiv Lokomotive) u sastavu se pojavio Danijel Zagorac.

image

Danijel Zagorac

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Iako je u sedam godina promatranja Dinamovih utakmica s klupe, "Zagi" postao i "mentalna pričuva", optimalno je iskoristio ponuđenu mu prigodu, i u narednih se šest utakmica etablirao kao prvi vratar "modrih" (Nevistić je branio jedino u Kupu, protiv Oriolika). No, usporedno s promocijom 36-godišnjeg Zagorca, u medijima se provlačila teza o angažmanu novog vratara.

Novinski su napisi s maksimirskim menadžmentom povezivali i neka zanimljiva vratarska imena. Primjerice, Ivu Grbića, vratara madridskog Atletica, koji živi u sjeni Jana Oblaka. Poznata je i legitimna Grbićeva ambicija - biti među trojicom vratara hrvatske reprezentacije na Euru. Mali su, međutim, izgledi da ambiciju ostvari ako mu se u dogledno vrijeme ne promijeni status. A ugovor s Madriđanima završava idućeg ljeta...

image

Ivo Grbić

PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA Pressinphoto/ddp Usa/profimedia

Rumunj bez mogućnosti

U kontekstu eventualnog transfera u Dinamo, spominjao se i 25-godišnji rumunjski reprezentativac Horatiu Moldovan (iz bukureštanskog Rapida). No, sve kalkulacije i medijska naklapanja otklonio je Jakirović konstatacijom kako "za tog čovjeka nije nikada čuo"!? Vjerojatno je najbliže maksimirskom transferu (bio) 21-godišnji vratar Lokomotive i mlade reprezentacije Hrvatske, Nikola Čavlina (veći dio karijere proveo je u Dinamovim mlađim uzrastima).

image

Nikola Čavlina

TOM DUBRAVEC Cropix

Čavlina igra za tri strane

No, maksimirska je struka smatrala racionalnijim potezom ostaviti ga do kraja sezone u Lokomotivi (s kojom ima ugovor do 15. lipnja iduće godine). Spomenuta se odluka čini jednom od najtrezvenijih u transfernoj politici Dinama ove sezone. Nakon što su klub s Kajzerice napustila trojica stožernih igrača i preselila se u Maksimir (Stojković, Kulenović, Kačavenda), iznimno mladu momčad Lokomotive potresa turbulencija slabijih rezultata. A u toj i takvoj momčadi "lokosa" Čavlina je jedna od najbitnijih uzdanica trenera Silvija Čabraje.

Bit će to i danas, kada u Kranjčevićevoj gostuje Hajduk. S obzirom na situaciju, koju potencira redoslijed na prvenstvenoj tablici, Nikola Čavlina će protiv Hajduka braniti za Lokomotivu, sebe, ali i Dinamo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. ožujak 2024 19:24