Goran Tomić

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
GORAN TOMIĆ ZA SN

‘Padali su u Maksimiru i mnogo veći klubovi! Imam recept za Salzburg, Čačić jednu stvar nikako ne smije zaboraviti‘

‘Dinamo ne treba hazardirati, ali treba se postaviti hrabro, jer ima igru i momčad za pobjedu‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 10. listopad 2022. 12:05

Goran Tomić (45) već devet godina živi u Salzburgu. Odnosno toliko godina njegova obitelj, supruga i troje djece su u tom prekrasnom gradu, on je kao trener ‘u pokretu‘. Za klub iz Salzburga koji se tada zvao Austrija odigrao je 65 utakmica, zabio je 19 golova. Zanimljivo, iz Salzburga je otišao 2005. godine u Lierse, baš mjesec dana nakon što je klub promijenio ime u Red Bull. Pitamo ga ima li što novoga kad je u pitanju njegova trenerska karijera?

- Bilo je dosta ponuda, dosta toga sam i odbio... Nisam se želio negdje zaletjeti, stanka mi je dobro došla. Nema žurbe, vidjet ćemo. Ako mi stvarno nešto dobro dođe...

Bio je u kombinacijama za trenera Dinama, Osijeka...

- Kad god nekoga smijene, eto mene, odmah se pojavi moje ime, ha, ha, ha... Ali praktički sam 12 godina radio bez ikakve stanke, pa mi je ovo ljeti zaista ispalo super, da budem s obitelji.

image

Goran Tomić

NIKSA STIPANICEV Cropix

Tomić je na svakoj utakmici Red Bull Salzburga sad kad je u Austriji.

- Da, pogledao sam baš svaku utakmicu Salzburga. Prva utakmica s Dinamom? Kad se utakmica izgubi, uvijek se krene s pričama, mogli smo ovo, mogli smo ono... Činjenica jest da je utakmicu u Salzburgu odlučio jedan nesmotren potez Moharramija. Taj jedanaesterac je prelomio ogled u Red Bull Areni. Salzburg jest pritiskao Dinamo, ali nije imao ozbiljnih prilika za gol. Modri su sve kontrolirali, da nije poražen, dojam utakmice bio bi skroz drukčiji.

Priča da je Salzburg momčad koja skoro dvije godine nije doma izgubila.

- Salzburg je bio favorit protiv Dinama na svom terenu. Činjenica jest da nisu ovog trenutka u nekoj bajnoj formi. Posljednjih nekoliko utakmica nisu na visokoj razini. Međutim, radi se o momčadi s mnogo odličnih igrača.

Ipak, igrali su neodlučeno s Milanom, Chelseajom, pobijedili su Dinamo, prvi su u skupini.

- Ti njihovi rezultati su me iznenadili. Posebno njihovi ogledi protiv Chelsea i Milana. Jer ova momčad Salzburga nije kao ona od prošle godine. Mnogo im nedostaje ozlijeđeni Fernando, to je njihov najbolji napadač. Tako da zaista nisu na razini od prošle godine. Tako da Dinamo danas u uzvratu ima svoje šanse. Jer zaista je na trenutke igrao dobro u prvoj utakmici. Naročito kad su spustili loptu na travnjak i brzo prebacivali strane. Onda je za Dinamo bilo dosta prostora. Dakle, dobro se vidjelo da Dinamo može odlično parirati Salzburgu kad spusti loptu na teren.

Što bi Dinamo danas na Maksimiru morao promijeniti da pobijedi Salzburg? Možda sustav igre, neke igrače?

- Ante Čačić je do sada vukao odlične poteze. Tijekom cijele sezone. Pa je sigurno vidio što mu je momčad mogla bolje u toj prvoj utakmici u Salzburgu. Pa onda vjerujem da će to promijeniti sutra u Maksimiru. Meni se čini da je recept za Salzburg podizanje linija. Tada Dinamo više može zaprijetiti.

Ali Tomić upozorava...

- Nikako se ne smije zaboraviti da je Salzburg tranzicijska momčad. Jako su dobri u tranziciji s Okaforom i Šeškom. Tako da tu treba biti itekako oprezan. Jer ako se krene previše visoko, previše va banque, onda Salzburg može u tranziciji raditi velike probleme, može iskontrirati Dinamo. Tako da bi takva igra mogla biti mač s dvije oštrice.

Priča nam što bi u Maksimiru moglo odlučiti.

- Vjera u pobjedu! To je vrlo važno za Dinamo. Nakon one utakmice u Salzburgu sami igrači Modrih su u izjavama govorili o toj vjeri kad se radi o današnjoj utakmici u Maksimiru. Svaki igrač mora imati samopouzdanja, vjere da se Salzburg može pobijediti. Kad se u utakmicu ulazi s takvim stavom, onda se sve može napraviti. Dinamo će imati i veliku podršku navijača, igra na svom stadionu, tako da ima šanse da se veseli nakon utakmice i da napravi veliki korak prema mogućem prezimljavanju u Europi.

Tomić je uvjeren da su plavi dečki u stanju pripitomiti Bikove.

- Dinamo je u Maksimiru rušio mnoge velikane, mnoge velike momčadi. Padali su mnogo veći klubovi od Salzburga. Ove sezone gledali smo mnogo odličnih utakmica Čačićeve momčadi. Kad Dinamo igra u Maksimiru osjeća se mnogo moćnije nego kad igra na gostovanjima. Ima veće samopouzdanje, to se baš naglašeno može primijetiti. Ako je na startu Lige prvaka srušio Chelsea, onda može pobijediti i Salzburg - zaključio je Goran Tomić.

Linker
05. svibanj 2024 18:16