SRDJAN VRANCIC/CROPIX
IPAK SE KREĆE

Pao veliki dogovor ključan za izgradnju maksimirskog stadiona! Ovo je rješenje za spor koji je kočio planove

Uz novi stadion u Maksimiru u planu je još jedan na kojem bi Dinamo privremeno igrao
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. studeni 2023. 07:28

U prosincu bi konačno trebao biti potpisan sporazum o zemljištu nužnom za izgradnju maksimirskog stadiona. Grad Zagreb, država i Zagrebačka nadbiskupija našli su rješenje i postigli dogovor, govore informacije koje smo dobili u nogometnim krugovima. To je najviše u interesu hrvatske reprezentacija i Dinama.

Tim sporazumom prevladat će se prva točka u projektu izgradnje novog maksimirskog stadiona. Druga etapa je još jedan novi stadion, manji, za 10-12 tisuća mjesta u Kranjčevićevoj ulici, kojeg je javno predstavio Grad i najavio njegovo financiranje. U isto doba treba riješiti sve papire za Maksimir, prije svega pitanje investitora. Spominju se Francuzi, građevinska tvrtka Bouygues koja je izgradila Stade de France, a u Zagrebu Zračnu luku Franjo Tuđman i, dakako, još jako puno toga, ali moguće su i druge opcije jer svim zainteresiranima šansa je na stolu. Po otvaranju novog objekta u ulici pjesnika Dinamo bi počeo privremeno igrati tamo, a u Maksimiru bi krenuli radovi.

HNS čini što može po tom pitanju, u Savezu su uvjereni kako se neće dogoditi da se napravi mali stadion u Kranjčevićevoj i na tome stane, kako ćemo doista za koju godinu moći kročiti na novi Maksimir. Za utorak i utakmicu Vatrenih s Armenijom još jednom su dali povjerenje starom zadnju, ali ne treba ni isticati da ga je vrijeme pregazilo.

Podsjećamo, Grad Zagreb je vlasnik zemljišta na kojem je stadion i okolni objekti, no Zagrebačka nadbiskupija tražila je povrat 300.000 kvadrata zemljišta. Taj spor nikad nije dobio epilog pred Gradskim uredom za imovinske poslove, a sad hoće. Nadbiskupija bi trebala dobiti odštetu u vidu zemljišta na drugim lokacijama u gradu na kojima će moći graditi nove crkve.

Kako bi stadiona u Zagrebu na kraju doista bilo, Grad Zagreb i država moraju odigrati ključnu ulogu.

Linker
03. svibanj 2024 18:35