DAMIR KRAJAC Cropix
POČETAK NOVE ERE

Pet stvari s Bišćanove premijere: Promijenio ulogu Ljubičiću, probudio Menala i primirio nezadovoljnog talenta

Promjene su bile vidljive u pristupu i atmosferi, a "klinci" bi konačno mogli postati važne karike
Piše: Andro PolićObjavljeno: 09. travanj 2023. 12:15

Osim što su Modri u nastavku dvoboja okrenuli rezultatski deficit protiv Lokomotive, čitava premijera Igora Bišćana može se svesti na jednostavan radni naslov - preokret. Atmosfera, pristup, zamjene. Iako u nešto manje od 48 sati, koliko je otprilike prošlo od njegova službenog predstavljanja na mjestu trenera, nije mogao u potpunosti udahnuti svoj „potpis“ u svlačionicu i taktičke ideje, prekid crnog niza od četiri gostovanja bez trijumfa, kao i ponovni bijeg na devet bodova viška nad Hajdukom, početak je koji bi 44-godišnji strateg vjerojatno potpisao i prije početka utakmice.

Štoviše, bivši je kapetan kluba već u prvom susretu donio i puno „nevidljivih“ inovacija koje bi mogle biti dobar zalog za optimizam među Dinamovim navijačkim pukom, dok bi "Bišćanov Dinamo" u potpunosti mogao zaživjeti s početkom iduće sezone. Ovo je pet sličica s debija novog trenera Modrih...

1. Dobio je veće ovacije od igrača

Da se radi o početku neke nove ere u redovima hrvatskog prvaka, dokazano je već i prije početka susreta u Kranjčevićevoj, u kojoj su gosti, kao i inače, imali domaćinsku atmosferu. Zaista se teško sjetiti trenutka (ako je takvog uopće i bilo), kada je trener Dinama dobio veće ovacije od igrača. Dok je službeni spiker čitao sastav Modrih, daleko najveći pljesak dobio je - Bišćan. Upravo bi podrška i povjerenje navijača, na koje treneri u Maksimirskoj 128 i nisu baš navikli proteklih godina, mogli biti najveća snaga Dinama u Bišćanovoj eri. Mogao bi to biti neprikosnoveni „vjetar u leđa“ koji bi svlačionici, ali i treneru, garantirao stabilnost i mir, čak i u trenucima kada dođe do rezultatskih posrtaja.

2. Novi pristup i efekt pozitivnog šoka

S obzirom na to kako je u stolicu uskočio u četvrtak, Bišćan je u dva dana igračima Dinama donio jedino što je mogao, barem zasad, a to je dobro poznati - „pozitivni šok“. Najbolji dokaz toj tezi može se vidjeti i u standardnoj formaciji 4-2-3-1, ali i sličnom sastavu kakav je istrčao u srijedu u Šibeniku. Ipak, za razliku od ispadanja iz Kupa u foto-finišu, Dinamo je u Kranjčevićevu istrčao s pravim pristupom, naročito u nastavku. Ruho „matchwinnera“ odjenuo je Luka Menalo, koji na pogodak čeka od 15. srpnja prošle godine, i prvog kola HNL-a, kada je zabio baš Lokomotivi. Upravo takvi detalji, poput prekida golgeterskog posta u itekako važnoj utakmici, ali i podrške s tribina u trenucima zaostatka, donose novi zrak u svlačionicu i daju zamašnjak za povratak pozitivnog ozračja i rastjerivanje crnih oblaka krize.

3. Ljubičić na prirodnoj poziciji

Era bez Arijana Ademija počela je prošle subote u Gorici, a na premijeri novog trenera na mjestu dugogodišnjeg kapetana zaigrao je Robert Ljubičić. Iako je iz bečkog Rapida stigao nominalno kao zadnji vezni, gotovo cijeli mandat u Dinamu proveo je na poziciji lijevog beka. Ako se po jutru dan poznaje, čini se kako bi Ljubičić kod Bišćana konačno mogao dobiti konkretniju priliku u sredini. Iako je u Šibeniku prije četiri dana također zaigrao u veznom redu, bila je to tek endemična pojava u Čačićevoj eri, koja bi sada ipak trebala postati običaj.

Mjesto lijevog braniča zauzeo je Mauro Perković, 20-godišnji branič koji je u Maksimir stigao prije nepuna dva mjeseca, a kod Čačića je priliku od prve minute dobio dvaput (u porazima kod Istre i u ispadanju iz Kupa u Šibeniku). Bivši igrač Istre u Dinamu bi trebao dosegnuti puni igrački potencijal, a čini se kako će kod Bišćana dobiti priliku za dodatno kaljenje i procvat u važnu kariku maksimirske obrane za budućnost.

4. Ozbiljno računa na talente

Puno se prašine proteklih dana diglo oko Gabriela Rukavine. Najzvučniji eksponat Dinamove mladosti kod Čačića je bio na marginama, a da ozbiljno računa na njega Bišćan je pokazao uvevši ga u igru potkraj susreta. Iako se radilo o tek desetak minuta igre, bilo je to u trenucima dok je domaćin još bio itekako "živ". S druge strane, Rukavine je u eri prošlog trenera prilike dobivao tek na kapaljku u dvobojima lišenim rezultatske neizvjesnosti.

Mjesto pod suncem pronašao je i Fran Topić, 19-godišnji ofenzivac koji je trenutačno najbolji strijelac juniorske HNL (17 pogodaka), a kojega je bivši trener iz nepoznatog razloga ignorirao. Uvođenje Rukavine, kao i aktivacija Topića, pokazatelji su kako bi Bišćan zaista mogao ozbiljnije računati na modre mladiće, za razliku od njihove dosadašnje uloge koja se uglavnom svodila na nužnu popunu zapisnika.

5. Dobra priča s Kajzerice

Za kraj jedna crtica iz momčadi Lokomotive. Ibrahim Aliyu u 35. minuti potvrdio je ovosezonsku specijalizaciju za najteže utakmice. Bio mu je to peti pogodak u tekućoj sezoni HNL-a, a svih pet zabio je protiv - Dinama i Hajduka. Upravo je 21-godišnji Nigerijac prije mjesec dana režirao trijumf Lokomotive na Poljudu (4:3) s dva gola u završnici dvoboja, dok je Splićanima zabio i u remiju (2:2) u listopadu prošle godine. Modrima je mrežu tresao mrežu još na otvaranju sezone u Maksimiru u prvom kolu (slavlje Dinama 3:2).

I ova je utakmica najsvježiji dokaz da se na Kajzerici ponovno kotrlja dobra priča. Osim Aliyua, najveća snaga Čabrajine momčadi upravo je mladost, gdje se posebno ističu Luka Stojković i Lukas Kačavenda, talenti koji bi uskoro mogli i promijeniti nogometnu adresu, usput napuniti klupsku blagajnu, a za čije bi usluge zainteresiran mogao biti upravo i gradski rival…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 13:38