Ramon Mierez

 VLADO KOS Cropix
MERCATO NA MAKSIMIRU

‘Petković i Mierez mogu igrati zajedno. Evo koja bi odšteta za Argentinca bila plafon‘

Nikola Jurčević vjeruje da bi maksimirski klub napravio pametan posao dovođenjem Miereza iz Osijeka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 02. lipanj 2024. 10:51

I u dolazećem ljetnom prijelaznom roku (od 26. lipnja do 5. rujna) jedna od tema bit će možebitni prelazak argentinskog napadača Ramona Miereza (27) iz Osijeka u Dinamo. Iskusni je centarfor s 19 postignutih pogodaka osvojio Zlatnu kopačku u prošloj sezoni HNL-a (drugi je bio Dinamov napadač Fran Brodić sa šest postignutih zgoditaka manje) i opet se čuju informacije o potencijalnom transferu.

Je li Mierez potreban Dinamu, bi li to bio dobar posao vodstva maksimirskog kluba? Odgovor je pokušao ponuditi nekadašnji reprezentativni napadač, Nikola Jurčević:

- Mierez je svakako igrač koji bi dobro došao Dinamu. Vjerujem da bi u dresu hrvatskog prvaka bio ubojitiji, ili barem jednako ubojit, kao u Osijeku. Argentinac bi Dinamu donio neke potankosti koje sad Plavi nemaju. Primjerice, strahovito je jak u šesnaestercu, posebno u igri glavom, pa bi donio plan B u situacijama u kojima Dinamo, a to je u većini domaćih ligaških utakmica, kombinatorikom pokušava probiti zgusnuti obrambeni bedem suparnika - kaže Jurčević.

image
BORNA JAKSIC Cropix

Donedavni izbornik Libanona potom je nastavio...

- Mierez je klasični “killer”, nogometaš koji živi za gol, po njegovu se govoru tijela vidi koliko “pati” kad ne trese suparničku mrežu. A i koliko je bio sretan kad zabija, kao što je zabijao prošle sezone i postao najbolji strijelac HNL-a. Argentinac je igrač koji radi strahovito veliki pritisak na posljednji obrambeni red protivnika, ta je agresija bez lopte njegova velika vrlina i donio bi Dinamu i tu karakteristiku. Iako nije igrač kombinatorike i nije suptilni tehničar, Mierez zna zadržati loptu kad njegova momčad krene prema naprijed i sigurno bi Dinamu donio neke dobre stvari.

Sve te najave o možebitnom transferu Ramona Miereza u Dinamo treba gledati kroz prizmu ostanka ili odlaska Brune Petkovića?

- Naravno. I nema pritom nikakvih dvoumica, Petković i Mierez mogu zajedno igrati, posebno u HNL-u. Mierez bi, dakako, bio prvi napadač, a Petković bi ordinirao iza njega. Bruno ionako više voli organizirati igru, nego čekati loptu u šesnaestercu. I dobro bi se nadopunjavali u domaćem prvenstvu. Međutim, u jačim, europskim utakmicama, Dinamo će zacijelo igrati s jednim napadačem, a to bi, ostane li, trebao biti Bruno Petković, najbolji igrač HNL-a.

image
VLADO KOS Cropix

Zadovoljni igrači

Ostanu li u maksimirskom klubu Petković, Kulenović i Brodić, svojim bi dolaskom Mierez bio četvrti napadač. Bi li to bilo previše napadača u svlačionici trenera Sergeja Jakirovića?

- Mnogo toga ovisi i o sustavima igre. Primjerice, bude li Dinamo igrao u 3-5-2 sustavu, onda četvorica napadača nisu previše. Tada trener ima mogućnost rotacije, to je, recimo, ove sezone imao milanski Inter, s Lautarom, Sanchezom, Thuramom i Arnautovićem. Važno je imati u svlačionici zadovoljne igrače, koji spremni čekaju priliku za igru. To se i u Dinamu vidjelo proljetos, kad su Kulenović i Brodić, iako su bili u drugom planu, na najbolji način iskoristili svoju minutažu i dali svoj opipljivi doprinos osvajanju trofeja. Jedva su čekali da izađu na travnjak i da nešto naprave, na kraju su i u toj manjoj minutaži napravili mnogo. A to je vrlo bitno - kazat će 57-godišnji stručnjak.

Koliko bi zapravo mogla biti Mierezova realna cijena? U prošloljetnom i zimskom “koketiranju” s Dinamom, Osijek je izvjesio odštetni zahtjev od oko pet milijuna eura?

- Mierez nije mlad igrač i ulazi u zadnju godinu profesionalnog ugovora. Iako nisam neki veliki stručnjak za prijelazne rokove i cijene igrača, mišljenja sam da bi cijena od pet milijuna eura bila realna kad bi Mierez imao duži ugovor s Osijekom. A ovako, znamo li da ulazi u posljednju ugovornu godinu, ta bi svota trebala biti dvostruko manja. Dakle, oko 2,5 milijuna eura u ovom je trenutku nekakav Mierezov “plafon” jer sljedeće sezone postaje slobodan. K tome, govorimo o hrvatskom nogometnom tržištu, na kojem je transfer “težak” oko 2,5 milijuna eura ozbiljan posao. Međutim, jasno je da tu postoje razne inačice dogovora i doista je teško procjenjivati što je realno, a što ne - smatra Jurčević.

Mahir Emreli opet prema Azerbajdžanu

Mahir Emreli ovog će ljeta napustiti Dinamo. Za Azerbajdžanca je zainteresiran tamošnji prvak Qarabag, za kojeg je Emreli već igrao prije nego je 2021. otišao u Legiju iz Varšave.

Dinamu se priključio početkom 2022. nakon što je zatražio odlazak iz Legije zbog napada navijača. Od tada je za Dinamo skupio 47 nastupa u kojima je zabio deset golova i dodao pet asistencija. U dvije godine u Dinamu se nikada nije uspio nametnuti u prvom sastavu.

Najviše će se pamtiti njegov gol Rijeci na Rujevici u sezoni 2021./2022. Tada je Emreli svojim pogotkom započeo preokret Dinama, koji je pobjedom 2:1 napravio veliki korak prema naslovu prvaka.

I u ovoj sezoni je Emreli u malom broju minuta skupio solidne brojke. U 14 nastupa u Supersport HNL-u, od kojih je od prve minute igrao u četiri, skupio je četiri gola i tri asistencije. Kao najvažniji golovi ističu se onaj Osijeku u velikom preokretu Dinama ua Opus Areni te pogodak Varaždinu u 90+4. minuti kojim je Dinamo spasio bod. (psn)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 22:52