Foto: Cropix/Ilustracija: SN
JASNA PORUKA MENADŽERA

Petković je potreban Dinamu: ‘Plaća? Puno se gluposti piše oko Bruninog transfera, reći ću samo jednu stvar‘

Njegovim ostankom bitno bi se promijenila hijerarhija među napadačima u Dinamovoj svlačionici
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 17. svibanj 2023. 18:21

Posljednjih dana intenzivirala se diplomatska aktivnost između Maksimira i Rujevice oko transfera Matije Frigana. Prema nekim izvorima, posao je nadomak realizacije. Napadač Rijeke trebao bi u ljetnom prijelaznom roku potpisati za Dinamo. Uz odštetu od tri milijuna eura, te mladog playmakera Niku Jankovića.

No, Frigan nije jedina maksimirska meta. Tu je i napadač Maribora Žan Vipotnik. Za njega Dinamo nudi 3,5 milijuna eura i dvojicu igrača (Luka Menalo i Mario Ćuže). Uspije li dovesti navedeni dvojac, Dinamo bi uoči nove sezone imao čak šestoricu središnjih napadača!?

To su Bruno Petković, Josip Drmić, Fran Topić, Sandro Kulenović, te spomenuti Matija Frigan i Žan Vipotnik. Pritom valja naglasiti da bi se zbog reprezentativnih obveza Petković (Liga nacija) i Frigan (Euro U21) klupskim pripremama priključili naknadno.

image


Damir Krajač/Cropix

U maksimirskim odajama već postoje kalkulacije da bi u predočenoj situaciji Topić i Kulenović bili predodređeni za posudbu, a Petković - za transfer. Bišćan bi, dakle, novu sezonu započeo s Vipotnikom, Friganom i Drmićem.

Naprečac, to bismo promišljanje okvalificirati vrlo smionim. Radi se, ipak, o dvojici mladih i nedovoljno dokazanih igrača. Njihove preporuke za transfer u Maksimir su talent i tek jedna obećavajuća sezona: 21-godišnji Vipotnik zabio je 23 gola u 37 nastupa za Maribor u slovenskom prvenstvu i kupu (prošle sezone - 10 pogodaka u 26 utakmica), godinu dana mlađi Frigan postigao je 15 golova u 29 utakmica (lani 7 u 30 ogleda).

No, obojica bi tek "na licu mjesta" trebali odgovoriti na pitanje: jesu li oni uopće igrači za Dinamo? Jer, budimo iskreni, golovi u dresu Maribora i Rijeke nemaju istu specifičnu težinu poput onih u Dinamu. Eklatantan je upravo primjer Josipa Drmića. I on je uoči sezone Rujevicu zamijenio Maksimirom.

Važna je i hijerarhija

Došao je s preporukom iskusnog golgetera i odličnom statistikom: u posljednjoj sezoni za Rijeku je postigao 25 golova u 37 nastupa. No, kao igrač Dinama (ove sezone) zabio je 14 golova u 48 utakmica. Postoji još jedna mogućnost, koju ne treba zanemariti. Ako ne dobije adekvatnu ponudu, odnosno ako ne pronađe klub sukladan svojim ambicijama, Bruno Petković će posljednju sezonu maksimirskog ugovora biti na dispoziciji treneru Igoru Bišćanu.

image
TOM DUBRAVEC/CROPIX

Njegovim ostankom bitno bi se promijenila i hijerarhija među napadačima u Dinamovoj svlačionici. Objektivno, od svih napadača koji se posljednjih tjedana spominju u i oko Dinama, Petković je i nadalje najbolje rješenje.

Začudna je stoga politika maksimirskog kluba kada nudi puste milijune igračima koji bi se tek trebali dokazati. Istodobno se ne može dogovoriti o produženju ugovora s likom koji je stekao medijsku reputaciju nogometaša koji je u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva "srušio Brazil". Kao predmet prijepora navode se Petkovićeva potraživanja (1,2 milijuna eura po sezoni), a zanemaruje činjenica da Drmić kao njegova alternacija trenutačno ima takvu godišnju gažu. Simptomatično je da igrači koji dolaze u Maksimir bez odštete imaju izdašnija primanja, što ponekad uzrokuje nelogične financijske razmjere, poput onog kada je Francois Moubandje potpisao ugovor za 700.000 eura godišnje plaće, dok je, primjerice, Dani Olmo imao istodobno 300.000!?

Mandžukićeva plaća

U medijima se posljednjih dana pojavila i informacija da Petković traži najveću plaću u povijesti kluba.

- Mnogo se gluposti piše u kontekstu Bruninog transfera. Njegova navodna potraživanja ne želim uopće komentirati. Samo ću reći da sam još prije 14 godina imao u Dinamu igrača s plaćom većom od ove koja se spominje u kontekstu Petkovićeva produljenja ugovora. Stalno se oko njega stvara negativna klima. Nema tko ga u ovih pet godina u medijima nije ogadio - kazuje Petkovićev impresario Ivan Cvjetković.

Za one koji nisu prepoznali igrača o kojemu Tarzan zbori, radi se o Mariju Mandžukiću i sezoni 2009./10.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 02:10