Bruno Petković

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
U IZLOGU I BATURINA

Petković odlazi iz Dinama? Već je razgovarao o prodaji, Modri krenuli po novog talenta

Klub s Maksimira na ljeto će zaraditi dovoljno novca za izgradnju nove budućnosti
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 23. ožujak 2024. 17:28

Novi sportski direktor Dinama, pa makar s prefiksom vršitelja dužnosti, Marko Marić u petak je dao opširni intervju za nekoliko medijskih kuća, u kojem je istaknuo osnovni plan i ideju novog "modrog" kursa, no određene stvari logično su ostale otvorene.

U razgovoru s mnogima, prije svega, Marić se doima kao kadar koji bi uskoro trebao strgati taj "vd" prefiks, no i o tome će odlučiti vrući prijelazni rok pred nama, kao i preslagivanje karata u samom rukovodstvu Dinama, s naglaskom na Upravu. Premda je Marić, naime, vrlo korektno i PR-ovski logično odbio ući u konflikt s određenim članovima Uprave, jasno je da postoji veliki prijepor između ljudi koji su prvo stopirali određene procese, a onda i javno hvaleći sebe, hrpu navodno krivih poteza svaljivali na pleća Marka Marića, kao i Darija Šimića.

Pitanje kompatibilnost

Pitanje njihove kompatibilnosti je, koliko se god stvari željele pomesti pod tepih - stvarno. Nadalje, slijedom izrečenoga, jasno je da se Dinamo želi vratiti osnovama, gdje leži pitanje "satelita", kluba za razvoj igrača, koje je zamrlo gubitkom druge momčadi, što se pokazuje kao rak-rana za izvlačenje maksimuma iz galerije talenata koji stoje u rascjepu, a na čemu se temelji cjelokupni sustav kluba, ne samo od Mamića, kako mnogi neobjektivno tumače, već mnogo prije.

image

Martin Baturina i Bruno Petković

GORAN MEHKEK Cropix

Ustrojiti taj razvoj esencijalno je pitanje i same dugoročne klupske strategije.

Konačno, Marić je u govorio i o tržištima, gdje je određeni aspekt stavio (i) na francusko tržište. Što je logično, s obzirom na iracionalne cijene igrača u HNL-u, ali je mudro ostavio prostor. Govoreći o ljetu, recimo, mora se znati sljedeće: Martin Baturina definitivno je igrač koji je prvi u izlogu i za kojeg se očekuje da će se prodati, a iza njega stoje "unutarnja" pojačanja u vidu Stojkovića i Kačavende, ali pritom se planira i prodaja Petkovića, koji je, navodno, to i verbalizirao s klubom prilikom produljenja ugovora, gdje je, usmeno ili pismeno, ugradio klauzulu od 2,5 milijuna eura.

Neminovne prodaje

Kada njima nadodate postotak od izvjesne prodaje Olma, završetak ugovora Josipa Drmića, dobije se masa od kojih 25 milijuna eura, na čemu se itekako može graditi neka nova budućnost. Uz platformu koja klincima treba, stoje pitanja posuđenih igrača, analiza cjelokupnog kadra, a potom i smislena ulaganja.

Sigurno vani postoje igrači koji mogu odgovoriti sve većim zahtjevima, jer treba znati da su danas svi rivali jači nego za doba Mamića, ali svakako postoje i rješenja unutar Prve HNL. A tu dolazimo i do umijeća pregovora. Jedan od podcrtanih je, koliko čujemo, i Lokomotivin Šotiček. A potom i "izgubljeni HNL-sinovi", kao i povratnici. Modrić? On bi bio samo šlag na tortu strukturalnih promjena i temelja kvalitetne strategije, ali on je, realno - nerealna opcija...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. ožujak 2024 17:29