GORAN MEHKEK Cropix
ZAJEC PRED TEŠKIM ODLUKAMA

Petkovića ne može zadržati, u Jakirovića nije siguran, a sve je izgledniji i odlazak najskupljeg igrača

Tko je uopće u ponudi ako se raziđu? Nije tajna da je Igor davni Zajecov ‘libling‘, no postoji problem
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 24. svibanj 2024. 10:17

Stao sam uz njega i kad nije bilo dobro, ima podršku i ostat će tu do kada mi budemo u njega vjerovali, mlakim izrazom naklonosti prema treneru Velimir Zajec je s Rujevice plavu obitelj vratio na isto mjesto na kojem se zatekla prije desetak dana.

Dinamo je tada pobijedio Rijeku 2:1 i zapečatio titulu prvaka, ali je zapravo odigrao skromnu utakmicu s rijetko tragičnom bilancom udaraca na gol (na poluvremenu 11-0 za Rijeku). Premda će u pravilu zagletati sve neravnine u životu jednog nogometnog kluba, rezultat ovom prilikom nije bio dovoljan razlog da u Maksimiru prestanu razgovarati o treneru. O budućnosti Sergeja Jakirovića polemiziralo se nakon što je fasovao peticu u Solunu, kada mu je Zajec tvrdoglavo obnovio kredit, ali o njoj se nastavilo debatirati i nakon što je spasio sezonu te osvojio duplu krunu.

Dinamo želi iskorak

I nema u toj pedanteriji Zajeca i njegovih suradnika ničeg spornog, jer Dinamo je u našoj nogometnoj stvarnosti odavno izdvojena galaksija koja živi prema vlastitim pravilima. Za razliku od Rijeke, Hajduka i Osijeka, koji se u našem heliocentričnom sustavu vrte oko (Rabuzinova) sunca i na skupinu Konferencijske lige gledaju kao na majku svih bitaka, plavima je samo nebo granica. Godinama već oni ciljaju i nerijetko pogađaju skupinu Lige prvaka, zbog čega je proračun kluba odgalopirao do granice od 60 milijuna eura. Zato, ako je u trenucima krize bilo razumno spriječiti lomove i zadržati Jakirovića na klupi, danas nije potpuno neracionalno zapitati se - je li Jakirović pravi čovjek za sljedeći iskorak?

"Nakon dvostruke krune otkad sam ja tu, a trostruke za klub, više ću se posvetiti sebi i svojim odlukama i u idućim danima moram porazgovarati s klupskim čelnicima da vidimo gdje smo i što smo", dok s trofejima u rukama prolazi kroz ciljnu ravninu Jakirović priznaje da još nije siguran gdje će raditi sljedeće sezone.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

47-godišnjak posjeduje čvrste argumente za nastavak plave priče, uzeo je sve što se našlo u ponudi, ali svjedoci smo posljednjih dana da klupski šefovi baš i ne robuju dobrim starim navikama. Juventus je, ilustracije radi, sprašio otkaz Allegriju dan nakon što je osvojio talijanski kup, Zekić je ispraćen ‘pedalom‘ s Opus Arene jutro nakon što je Osijeku čekirao europsku vizu za sljedeću sezonu, a Pochettino je već ispraznio ured na Stamford Bridgeu iako je temeljito razmontiranu i disfunkcionalnu momčad Chelseaja parkirao na šestom mjestu Premier lige. Hvala lijepa na svemu, svoj trojici poručuju gazde, ali to nije ono što smo tražili.

Bišćan nije spreman

Ako se na sljedećem križanju Dinamo i Jakirović zaista raziđu, bit će to upravo iz ovog razloga. Otpuštajući Igora Bišćana u kolovozu klub nije tražio samo lice za šok-terapiju, čovjeka koji će nagnutu kompoziciju vratiti na tračnice, nego i stratega za sljedeću petoljetku. Takav trener morao bi izglancati prepoznatljivu fizionomiju igre, udahnuti joj vlastitu filozofiju onako kako to čine Guardiola u Cityju, Ancelotti u Realu ili Inzaghi u Interu. Za devet mjeseci mandata Jakirović to nije uspio učiniti. I u ovom tromeču s Rijekom (dvije finalne utakmice kupa i jedna prvenstvena) iz kojeg je iskoračio kao ultimativni pobjednik nerijetko se nalazio u podređenom položaju, sijući upitnike oko sebe. Koji je Dinamo pravi: onaj diskretni i oprezni iz prvih tridesetak minuta uzvrata finala ili ipak onaj goropadni koji je otpuhao Rijeku s terena?

Dok hladi šampanjac, naručuje otvoreni autobus za nedjeljnu proslavu na Trgu bana Jelačića i naizgled se predaje atmosferi ludog partyja, Velimir Zajec zapravo se znoji odvagujući neke teške odluke. Brunu Petkovića neće moći zadržati, sve je izglednije da će i Martin Baturina ovog ljeta krenuti prema nekom glamuroznom odredištu, a za Jakirovića nije siguran treba li ga zadržati i počastiti ga prilikom da gradi novu momčad.

Tko je uopće u ponudi ako se dvije strane raziđu? Nije tajna da je Igor Bišćan davni Zajecov ‘libling‘, pritom i praktično rješenje jer tek treba naplatiti ‘alimentaciju‘, ali iz nogometnih krugova stižu vijesti da se Bišćan još nije oporavio od razlaza s plavima i nije spreman za ekspresni povratak u Maksimir...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
31. svibanj 2024 10:55