DUSKO MARUSIC/CROPIX Cropix
NOVO RUHO MODRIH

Pogledajte kako izgleda novi Dinamo! Željko Kopić sprema tri, četiri promjene za proljeće

Kakvu momčad trener Modrih sprema za skori početak drugog dijela aktualne sezone 2021./22.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 23. siječanj 2022. 18:03

Idućeg vikenda u Maksimir dolazi Rijeka. I premda Željko Kopić neće javno reći koga vidi u udarnom sastavu, podcrtava da će u idućih desetak dana još kristalizirati momčad, neke stvari ipak su već očite.

Dakle, ono što je Kopić definitivno prelomio jest da ćemo Dinamo na proljeće gledati u sustavu s tri igrača u zadnjoj liniji. Ili s petoricom u defenzivnoj formaciji, primjerice, protiv Seville, ali zapravo se taj sustav, s igračima koje ima Kopić, može transformirati u sustav s četvoricom. Viđali smo to već i kod Damira Krznara, no kod njega ta ideja nije postala konačna i glavna, Kopić je odlučio da će sustav s trojicom i sve njegove varijacije biti Dinamovo proljetno “odijelo”.

Bulat se nametnuo

Petar Bočkaj, zasad jedino Dinamovo pojačanje, iz Rovinja se u Zagreb vratio kao siguran starter. Došao i jest iz Osijeka da bi bio prvotimac, od prvog je dana u najužim Kopićevim planovima, a tijekom istarskih priprema i dodatno se nametnuo kao član udarnih 11. Okrunio je izvedbe i efektnim golom protiv Kopera, a u svim je nastupima bio dosta aktivan, često s loptom u nogama. Iako njegovi centaršutevi nisu još prečesto pronašli metu u šesnaestercu, vidljivo je da bi baš ta lijeva strana trebala biti jako Dinamovo oružje na početku proljeća. Uz Bočkaja tamo je Mislav Oršić, čak i kad je špica bliži je lijevoj strani, a često tim dijelom terena ordinira i Luka Ivanušec, koji više neće biti “klasično” krilo, već će igrati tamo gdje mu najviše odgovara, u sredini. Na lijevoj je strani i prirodno mjesto Luke Menala, koji se na pripremama pokazao u odličnom svjetlu, no, on može igrati i na desnoj strani, s obzirom na raspored snaga, možda ćemo ga tamo i više gledati.

S desne strane Kopić još traži sličnu snagu, zasad se još nije odlučio. Zato, uostalom, Dinamo i jest u lovu na krilo (Ojeda), htjeli bi Modri imati i na tom dijelu terena svojevrsni balans. Dario Špikić se u Rovinju nametnuo kao ozbiljno rješenje u ovom odnosu snaga, ofenzivniji je od Ristovskog, koji će, vjerojatno, veću minutažu imati u utakmicama gdje treba pojačati defenzivu, primjerice, protiv Seville. Nije da Kopić na toj strani nema rješenja, Špikić je, uostalom, zabio i pogodak i nametnuo se s nekoliko lijepih poteza, međutim, činjenica jest da je u ovom trenutku lijeva strana opasnija, konkretnija i raznivrsnija i da puno više lopta ide preko te osovine.

Je li Kopić odlučio i tko je udarni stoperski trio? Po onome što se vidjelo u Rovinju dalo bi se zaključiti da su Theophile, Šutalo i Franjić prvi “ešalon”, dok će Lauritsen, Perić i Dilaver priliku čekati s klupe. U veznom redu pažnju je na sebe skrenuo Bulat, no je li to dosta da iz prvih 11 “izbaci” Mišića pa i Gojaka koji je na kraju jesenskog dijela sezone dosta igrao? To su još te neke dvojbe, ali priču i ne treba svoditi samo na prvih 11, Kopiću će trebati široki roster, Dinamo će na proljeće imati opet dosta utakmica, pogotovo u prvom dijelu zgusnut raspored i trebat će trener rotirati momčad. U napadu je najviše pokazao Deni Jurić, ali tu je jasno da će, kad su zdravi i spremni, Petković i Oršić imati veliku prednost, no svakako još jedan napadač u formi nije naodmet. Kao što smo već pisali, vidjet ćemo i hoće li konačno “eksplodirati” Tolić, kolika će biti njegova minutaža i njegov doprinos u lovu na naslov i europski uspjeh.

Protivnik je bio isti

Koliko će se, dakle, Dinamo promijeniti u odnosu na kraj prvog dijela sezone? Kako sad stvari stoje, tri su ili četiri izvjesne promjene. Prva je, svakako, Bočkaj, zatim povratak Franjića na stopersko mjesto te Špikić kao prva opcija na desnoj strani. Ostaje vidjeti tko će u dobiti prednost u sredini terena, tko će se nametnuti od trija Mišić-Gojak-Bulat. Petković u završnici jeseni nije puno igrao, jer je bio ozlijeđen, ali uzmimo da bi bio standardan da je bio zdrav.

A zavirili smo još malo u povijest, pogledali koliko se udarni sastav Modrih razlikuje od onoga koji je lani, u siječnju 2021. započeo drugi dio sezone. Zanimljivo, protivnik je bio isti, Rijeka u Maksimiru, tada je Tomićeva momčad zasluženo slavila (0:2). Tada je Dinamo, pod palicom Zorana Mamića, igrao u drugačijem sustavu (4-2-3-1), a petorica igrača koji su tada bili starteri sad to neće biti; Jakić i Kastrati su otišli iz Dinama, Leovac je u B momčadi, Moharrami i Lauritsen su trenutno u statusu pričuva.

U svom debiju na Dinamovoj klupi, u porazu od Hajduka, Kopić je krenuo s istim sustavom, u momčadi su, uz standardne Livakovića, Theophilea, Šutala, Ademija, Mišića, Ivanušeca, Oršića i Petkovića, bili Moharrami, Štefulj i Menalo. Gledajući i tu utakmicu, otprilike smo na tragu da će u proljeće Kopić osvježiti udarni sastav s tri ili četiri igrača.

Dinamo na početku 2022.

Livaković - Theophile, Šutalo, Franjić - Špikić (Ristovski), Ademi, Mišić (Bulat), Ivanušec, Bočkaj - Petković, Oršić

Prva Kopićeva utakmica

DINAMO - HAJDUK 0:2
Livaković - Moharrami, Theophile, Šutalo, Štefulj - Mišić, Ademi - Menalo, Ivanušec, Oršić - Petković

Zadnja Kopićeva utakmica

HD - DINAMO 0:2
Livaković - Šutalo, Lauritsen, Perić - Ristovski, Mišić, Gojak, Štefulj - Špikić, Andrić, Oršić

Europska utakmica

WEST HAM - DINAMO 0:1
Livaković - Theophile, Perić, Šutalo - Ristovski, Ivanušec, Ademi, Gojak, Štefulj - Oršić, Andrić

Prva utakmica u 2021. (Zoran Mamić)

DINAMO - RIJEKA 0:2
Livaković - Moharrami, Theophile, Lauritsen, Leovac - Ademi, Jakić - Kastrati, Ivanušec, Oršić - Petković

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 10:35