GORAN MEHKEK Cropix
SASTAV DINAMA

Pogledajte kakvu bi momčad Ante Čačić mogao poslati na Chelsea: Ovih 11 lovit će čudo na Maksimiru?

Dinamo protiv Chelseaja na svojem stadionu počinje svoju osmu avanturu u najjačem klupskom natjecanju
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. rujan 2022. 05:55

Večeras je na Maksimiru veliki događaj. Dinamo protiv Chelseaja igra startnu utakmicu Lige prvaka. U metropoli vlada nogometno ludilo, gotovo da ne postoji mjesto gdje se na razgovara o tom spektaklu. Ulaznice su planule to smo vidjeli, navijači i svi oni koji vole Dinamo prepoznali su značaj maksimirske nogometne priče. Ne pretjerujemo kad tvrdimo da Zagreb živi za svoj Dinamo.

I ne samo Zagreb, stići će navijači iz mnogih dijelova Hrvatske, takve utakmice jednostavno se ne propuštaju. Na prvi pogled mnogima se čini da igra David protiv Golijata. Ne samo zbog pogleda na cifre kojima su oboružane vrijednosti igrača Chelseaja, već i zbog tradicije, činjenice da se radi o velikoj, grandioznoj engleskoj momčadi koja je dva puta osvajala Ligu prvaka, posljednji put u sezoni 2020./21.

image
RONALD GORSIC Cropix

No, zanemarimo malu tradiciju Chelseaja, pogledajmo u Dinamovo dvorište. Modri u svojim redovima imaju klasnog “engleskog ubojicu” Mislava Oršića koji je srušio već dva londonska kluba, Tottenham i West Ham. Imaju i Brunu Petkovića čije su škarice “ala Dražan Jerković” postale legendarne, nekoliko puta su dizale na noge i oduševljavale. Taj nogometni vragolan, koji se lukavo “igra lopte” i u čijem nogometu ima čarolije, finte, prijevare, “šatre”, taj loptački fakin može ukrasiti svaku zagrebačku nogometnu večer, pa i današnju, koja na prvi pogled ne obećava mnogo. Ima Dinamo još “španera” poput Baturine, Špikića, Ivanušeca, Josipa Šutala, iskusne dečke poput Ademija, Mišića, Perića, Ristovskog, Livakovića...

MOGUĆE POSTAVE:

image
SN

Dinamo danas na lageru ima više svojih talentiranih nogometaša nego mnogi engleski klubovi. Ti talenti bi trebali biti podloga za jedan snažni, europski Dinamo, koji neće biti autsajder, kanta za napucavanje, momčad koja povremeno zaluta u Ligu prvaka. Dinamo je zaista jedno vrijeme bio “igračka velikih” u Ligi prvaka, ali nama se čini da ovoga puta neće tako biti. Ovaj današnji Dinamo Ante Čačića, neopterećenog trenera koji je cijelog sebe posvetio zidanju ove momčadi i ostvario sjajne rezultate je zapravo, bez obzira na mladost u svom rosteru, iskusna momčad. Uz sitne promjene zbog nekih odlaznih transfera ovo je zapravo momčad koja dugo igra skupa, koja je skupila ogromno europsko iskustvo igrajući skupine Europske lige i Lige prvaka. Znamo koliko je kontinuitet bitan, Dinamo ga ima.

Moguć sastav Dinama za Chelsea:

Livaković; Ristovski, J. Šutalo, Perić; Moharrami, Ljubičić; Mišić, Ademi, Baturina; Petković, Oršić

Znate li primjerice da niti jedan igrač Chelseaja nije skupio europskih utakmica kao Arijan Ademi! Niti jedan... Kapetan Modrih odigrao je za Modre 98 europskih utakmica, a kod Chelseaja je igrač s najviše euro ogleda Thiago Silva koji ima jedan manje. Kovačić ih je skupio 92. Azpilicueta 91, Sterling 86, Koulibaly 82.... Osim rekordera Ademija, ogroman broj europskih utakmica nakupili su Theophile (78), Emreli (68) Livaković (64), Oršić (64), Petković (54), Ristovski (46), Dilaver (45), Mišić (41) Ivanušec (40)...

U ukupnom zbroju, igrači Dinama su odigrali 853 utakmice u Europi, zabili su 95 golova, imali 72 asistencije. Nogometaši Chelseaja su, pak, odigrali 985 utakmica, zabili 133 gola uz 105 asistencija. Ima Dinamo ogroman europski pedigre, makar je samo jednom osvojio europski trofej, onaj prije 55 godina, Kup velesajamskih gradova. Napisali smo sve ove statističke podatke kako bismo vam pokazali da je Dinamo europska vrijednost, da su njegovi igrači odigrali mnogo europskih okršaja i da su sposobni za moguće “čudo u Maksimiru”. Konačno, bilo je mnogo europskih čuda u plavom domu. Arsene Wenger i Jose Mourinho su plačući odlazili s Maksimira.

image
RONALD GORSIC Cropix

Zato treba vjerovati u ovaj Čačićev Dinamo koji je već sad autorizirao uspjeh plasiravši se u Ligu prvaka. Ali nisu se zbog toga trener i plavi dečki opustili, nisu prekrižili mogućnost osvajanja bodova u Ligi prvaka. Znaju oni dobro da imaju moći, snage i kvalitete da i od najvećih “trgaju” bodove. Konačno, Dinamu leže londonski klubovi. Već su do sad pala tri. Arsenal, Tottenham i West Ham. Zašto ne bi pao i četvrti? Pa da Modri imaju “londonski quatro stagione”. Ako i ne uspiju, neće biti nikakva tragedija, bitno je samo da ponude ono što znaju, navijači će to znati prepoznati, sigurno će plavi dečki dobiti pljesak tribina i na kraju dizati ruke podno sjevera.

image
RONALD GORSIC Cropix

Ništa, probajte dinamovci, večeras svoje navijače učinite ponosnima, pa i ako ne pobijedite. Makar mi svi skupa želimo da Zagreb gori kao i nakon utakmice sa Spursima, da navijači čekaju Modre ispod zapada i s njima skupa slave još jedan čudesni europski rezultat.

ROSTERI:

Igrači Dinama:

853 utakmice u Europi, 95 golova, 72 asistencije

Igrači Chelseaja

985 utakmica u Europi, 133 gola, 105 asistencija

Najviše nastupa u Europi:

DINAMO

1. Arijan Ademi 98

2. Kevin Theophile-Catherine 76

3. Mahir Emreli 68

4. Mislav Oršić

Dominik Livaković 64

CHELSEA

1. Thiago Silva 97

2. Mateo Kovačić 92

3. Cesar Azpilicueta 91

4. Pierre-Emerick Aubameyang 87

5. Raheem Sterling 86

Najviše golova u Europi:

DINAMO

1. Mislav Oršić 26

2. Bruno Petković 18

3. Arijan Ademi 13

4. Mahir Emreli 12

5. Petar Bočkaj 5

Luka Menalo 5

CHELSEA

1. Pierre-Emerick Aubameyang 42

2. Raheem Sterling 24

3. Hakim Ziyech 14

4. Kai Havertz 11

5. Jorginho 8

Najviše asistencija u Europi:

DINAMO

1. Mislav Oršić 11

2. Arijan Ademi 9

Bruno Petković 9

4. Stefan Ristovski 7

5. Robert Ljubičić 5

Kevin Theophile-Catherine 5

Luka Ivanušec 5

CHELSEA

1. Raheem Sterling 23

2. Hakim Ziyech 20

3. Pierre-Emerick Aubameyang 12

4. Christian Pulišić 10

5. Kai Havertz 8

Linker
19. travanj 2024 22:19