Marko Novak-Stanko (u sredini), Takuro Kaneko (desno) i Milan Tučić (lijevo)

 Privatni arhiv
OD SAPPORA DO MAKSIMIRA

Pohvale za novog igrača Dinama: ‘Sjajan je jedan na jedan, probit će se u udarnu postavu‘

Kaneko će postati drugi Japanac u povijesti kluba, prvi je bio još uvijek aktivni Kazuyoshi Miura
Piše: Andro PolićObjavljeno: 20. srpanj 2023. 10:35

Dok Dinamo pegla završne detalje za dolazak drugog Japanca u klupskoj povijesti, koji bi do kraja tjedna trebao zakoračiti u maksimirske odaje, na društvenim mrežama za oko nam je zapela zanimljiva fotografija.

U centru pažnje bio je Marko Novak-Stanko, bivši branič "modrih", zagrljen sa slovenskim napadačem Milanom Tučićem, koji igra za Hokkaido Consadole Sapporo, a fotografiju je uz svojevoljni upad, takozvani "photobomb", dodatno začinio - Takuro Kaneko. Japanac je navijačima prije nekoliko dana, u emotivnom obraćanju, obznanio odlazak u Dinamo, a kako je nastala spomenuta fotografija u Sapporu, iz prve ruke ispričao nam je Novak-Stanko.

- Bio sam nedavno kod tate u Japanu dva tjedna. Otac Mario šest je godina fizioterapeut u klubu, a prilikom mojeg posjeta, dogovorili smo s trenerom i direktorom da odradim par treninga s njima, čisto da osjetim japanski nogomet. Što se tiče fotografije, tek kasnije sam primijetio da je Kaneko bio u pozadini, tada još nije bilo govora o njegovu odlasku u Dinamo - govori nam 20-godišnji branič, koji iza sebe ostavlja prvu seniorsku sezonu u karijeri, a odradio ju je u dresu Solina u drugom razredu hrvatskog nogometa.

Iskustvo prve momčadi

Prije odlaska u Dalmaciju, Novak-Stanko 12 je godina bio stanovnik Maksimira, a u Dinamu je prošao cijelu akademiju i pritom svlačionicu dijelio s brojnim poznatim imenima. U lipnju prošle godine, s mladom momčadi "modrih" u Madridu je srušio Real u polufinalu Al Abtal Cupa, a upravo je njegov udarac u raspucavanju s bijele točke bio presudan.

image

Robbie Burton, Marko Novak-Stanko, Milan Vukotić i Dino Perić u utakmici protiv Dinamo Kijeva u travnju 2022.

Ronald Goršić/Cropix

S obzirom na to da je iz Dubrave, tradicionalno, jednog od najjačih tabora Dinamovih navijača, ne krije ljubav prema maksimirskom klubu. U travnju prošle godine, zaigrao je u humanitarnoj utakmici između zagrebačkog i kijevskog Dinama. U dvoboj je krenuo od prve minute, zaigravši u obrani tada s Dinom Perićem i Emirom Dilaverom. S obzirom na to kako je, ne tako davno, trenirao s prvim sastavom hrvatskog prvaka, pitali smo ga što Kaneko može donijeti Dinamu?

- Iznimno dobar igrač. Jako je brz i okretan, odličan u igri "jedan na jedan". Vrlo dobro koristi obje noge i dosta je okomit u fazi napada. Sudjelovao sam na treninzima dok su se koncentrirali baš na igru. Dobar je u fazi obrane i vraćanju po izgubljenoj lopti, ima kvalitetan pregled igre i dobre duge lopte. Po meni, bit će jedno od bolji pojačanja koje je Dinamo mogao dovesti, vjerujem da će se probiti u udarnu postavu - kaže Novak-Stanko.

image

Takuro Kaneko

NAOKI NISHIMURA/AFLO/PROFIMEDIA

Kaneko će tako postati drugi Japanac u Dinamovoj povijesti. Prvi je, naravno, još uvijek aktivni Kazu Miura, "mladić" koji je prije devet dana, u 57. godini života, potpisao novi jednogodišnji ugovor s portugalskim drugoligašem Oliveirenseom.

Japan u usponu

Ipak, prošle su 24 godine od njegove epizode u Maksimiru. Da je japanski nogomet u naglom usponu, osim sve više igrača u velikim europskim klubovima, svjedoči i rezultat s posljednjeg Mundijala. Nakon što su u skupini srušili dva bivša svjetska prvaka, Njemačku i Španjolsku, Japanci su u osmini finala naletjeli na "tvrde orahe" poznate pod nadimkom "vatreni". No, jaz između japanskog i europskog nogometa sve je manji, gotovo nepostojeći…

- To je kao neka druga dimenzija, svi su jako hitri. Jasno, Dinamo je klasa više, što se vidi i po rezultatima, radi se na tehnici i taktici, a japanski nogomet je malo više koncentriran na motoriku. Svi su brzi, ali nemaju toliko široki aspekt nogometnog razmišljanja, rijetko koji igrač odluči se raditi višak na terenu - zaključio je Novak-Stanko.

Dinamo će tako dobiti drugo ovoljetno pojačanje, a 25-godišnji Japanac trebao bi stići na jednogodišnju posudbu, s mogućnošću otkupa ugovora. Iza sebe ostavlja vrlo dobru sezonu u elitnom razredu japanskog nogometa, postigavši osam pogodaka uz četiri asistencije u 21 odigranom susretu. Kroz karijeru najčešće je okupirao poziciju desnog veznog igrača, a u modrom dresu mogao bi zaigrati na desnom krilu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 19:05