Ivan Nevistić

 Goran Mehkek/Cropix
Od margine do junaka

Ponajveća investicija u Dinamovoj povijesti sa zakašnjenjem se pretvara u dobar posao

Godinama je tesao strpljenje, a sad ga je sudbina odlučila nagraditi
Piše: Andro PolićObjavljeno: 20. veljača 2024. 06:31

Stavivši ključ u bravu, uz "pročitani" kazneni udarac, Ivan Nevistić otisnuo je debeli pečat na trijumf. Iako se ta sekvenca odvila i u nedjeljnoj večeri protiv Varaždina, aludiramo na maksimirsku noć iz siječnja 2021. godine, kada je vratar iz Đakova "otvorio oči" struci maksimirskog kluba. Ono što je protiv Varaždinaca "skuhao" Marku Dabri, u tom je dvoboju priredio - Bruni Petkoviću. U 53. minuti zaustavio je njegov udarac s bijele točke, da bi Stjepan Lončar i Franko Andrijašević zatim režirali pobjedu Rijeke (0-2), među čijim vratnicama je tada stajao Nevistić.

Niti deset dana kasnije, Dinamo je otključao blagajnu, izbrojavši tri milijuna eura za usluge, tada, 22-godišnjeg, perspektivnog vratara. Čuvara mreže koji je, vratimo li se naglim skokom u sadašnjost, u tri godine od potpisa ugovora skupio tek 18 nastupa za Zagrepčane. Međutim, u mandat je krenuo sa šestomjesečnom posudbom u Rijeci, a zatim i sezonom dodatnog "kaljenja" u Lokomotivi, dok se u maksimirske odaje vratio u ljeto 2022., kada se, kao i svakog prijelaznog roka, nagoviještao odlazak Dominika Livakovića. Nakon što su sage o odlasku hrvatske "jedinice" okončane prošlog ljeta, transferom u Fenerbahçe, prst je, nedvojbeno, bio uperen u Nevistića. Međutim, ostavština njegova prethodnika, hrvatske "jedinice", pretvorila se u leće kroz koje se vrednovao učinak na vratima.

image
Goran Mehkek/Cropix

Dok su Livakovićeve obrane na međunarodnoj sceni bile znatno upečatljivije, od kojih prva na pamet pada obrana Harryju Kaneu na izdisaju produžetka protiv Tottenhama, bivši Dinamov vratar u "X" navrata sačuvao je puni plijen i u HNL-u, kada su bodovi opasno "visjeli". Taj duh, sigurnost iza leđa posljednje linije, u nedjelju je oživio Nevistić, osiguravši si novi "pole position" na vratima, uz dodatnu injekciju samopouzdanja.

- Nikad ne volim pričati o sebi, uvijek sam tu za ekipu, nekad to izgleda lošije, nekad bolje. Hvala Bogu, danas je bilo dobro, najbitnije je da svi dajemo sve od sebe - skromno je poručio nakon pobjede protiv Varaždina.

"Četvorka" u Pragu, pad na Kosovu, porazi na Poljudu i u Gorici, domaći posrtaj protiv Viktorije… Paralelno s blijedim Dinamovim predstavama, u kojima su se nazirali deblji obrisi krize u Maksimiru, u nezahvalnu poziciju gurnut je i Nevistić. Crni niz sjenu je bacio i na njegov učinak na vratima, iako je kod nekih pogodaka mogao bolje reagirati, krupnije greške mogle su se prebrojati eventualno na prste jedne ruke. Plaćao je, zapravo, dugove cijele momčadi, koja je u jesenskom dijelu pala u depresiju, a obrana je otvorila autoput za suparničke ofenzivce, ostavljajući vratare - i njega, i Danijela Zagorca - "na streljani". Stavimo li u jednadžbu i potragu za novim vratarom, kada se šuškalo o Ivi Grbiću i Nediljku Labroviću, ali i faktor promjene momčadi, gdje je Dinamo ostao bez dijela "senatora", uslijed čega su stigle i turbulencije u formi, Nevistić je sve to "preživio" i postao junak momčadi, dokazavši zavidnu mentalnu stabilnost.

Treći najveći transfer

Nadalje, kada je Sergej Jakirović prelomio da će 37-godišnji vratar biti prva opcija, crni oblaci nadvili su se nad Nevistićevu sudbinu, koji je, praktički, mogao pasti u još gori status. Šuškalo se zimus u Maksimiru o potencijalnom povlačenju Nikole Čavline s posudbe u Lokomotivi, gdje se 21-godišnji vratar razvija u kandidata za buduću Dinamovu "jedinicu", ali taj se potez, mudro, prolongirao (barem) do ljetnih mjeseci. Tako bi "modri", od glavobolja s vratarima, na ljeto mogli stići do slatkih briga, ako Nevistić zadrži svježe izbrušenu formu, a Čavlina dodatno rasplamsa potencijal na Kajzerici.

image
Goran Mehkek/Cropix

Prolistaju li se povijesne knjige ulaznih poslova na Maksimiru, kupovina Nevistića za tri milijuna eura i dalje je na diobi trećeg najvećeg Dinamovog transfera, koliko je plaćeno i za Roberta Ljubičića, i Luku Ivanušeca, dok je Boško Šutalo kupljen za četiri, a Marko Rog za pet milijuna eura. U prijevodu, investicija od tri milijuna eura sa zakašnjenjem se počela kristalizirati u dobar posao. Ujedno, i s poljupcem sudbine. Originalno, Nevistić je minutažu u proljetnom dijelu kampanje trebao hvatati u Kupu i Europi, da bi ga sitna ozljeda Zagorca prometnula u prvu opciju, što je objeručke prihvatio.

Dok je godinama tesao strpljenje, po posudbama, ali i kao Livakovićeva sjena, sudbina je odlučila nagraditi rad i strpljenje 25-godišnjaka iz Đakova. Iako ga je trener vidio kao "plan B", kao nekoć, recimo, Takura Kaneka ili Maura Perkovića, koji su ga također "spašavali", Nevistić je "zaključao" svoj Varaždin, za koji je branio 85 puta, i Jakiroviću donio mir u kući. Međutim, za Dinamo i trenera počeo je pakleni tjedan. Betis i Rijeka mogu puno toga oduzeti, ali uz uspješan epilog po "modre", mogu poslužiti i kao odskočna daska prema sunčanom proljeću...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 16:39