Ovako je zadnji put bilo ispred Sheratona: BBB skandiraju, pale baklje i bacaju petarde

 GORAN MEHKEK Cropix
SKUPŠTINA U MAKSIMIRU

Pred Dinamom je potpuno neizvjesna večer: Tko će biti ‘novi‘ gazda, dogovor o velikoj koaliciji je propao?

U sklopu varijante “rušenje kvoruma” postoji i razmišljanje nekih “zorićevaca” da podnesu ostavke
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. rujan 2023. 14:38

Stigao je “dan D”. Koji bi mogao postati i “dan NE”. Radi se, naravno, o Dinamovoj Skupštini, koja je na programu danas (ponedjeljak, 18 sati, Maksimir). Glavno pitanje jest hoće li se Skupština uopće održati jer je posve neizvjesno hoće li se skupiti kvorum. Da bi sve bilo pravovaljano u Maksimiru se treba pojaviti 41 član Dinamovog parlamenta, onda bi to bio potrebni kvorum. Za odluke će biti potrebno da njih 21 bude za neki od zaključaka.

Inspekcijski nalaz

Imamo ovdje jednu zanimljivu situaciju. S obzirom na to da je u zadnjih godinu dana sedam članova Skupštine umrlo ili podnijelo ostavke, a osam članova treba biti popunjeno iz redova povjerenika na početku sjednice, Skupština ovog trenutka broji 65 članova.

Ako se uzme u obzir nedavno priopćenje Sportske inspekcije da jedan član ima pravne zapreke biti u Skupštini, onda je punopravnih članova s pravom glasa zapravo 64. Skupština odlučuje pravovaljano ako je nazočna natpolovična većina svih članova Skupštine, a odluke donosi većinom glasova nazočnih članova.

image

Damir Zorić i Mirko Barišić

Foto: Cropix, Ilustracija:sn

Zašto je onda potreban kvorum 41? Zašto se računaju umrli i oni koji su dali ostavke? Kako nam kažu naši izvori, to je čvrsto tumačenje Gradskog ureda za opću upravu. Neobično, ali je tako. Kakvi su mogući scenariji?

Iako je proteklih dana bilo više sastanaka između pojedinih predstavnika jedne i druge opcije, Zorićeve i Barišićeve, vjerojatno je da načelni dogovor o koaliciji, čiji je temelj u Barišićevom odbijanju stavljanja novog Statuta na dnevni red Skupštine, za sada nije uspio. Kako tvrde naši izvori, “zorićevci” (bivši “mamićevci”) su pretežitog stava da njihovi članovi neće doći na sjednicu u ponedjeljak jer nikakav konsenzus s Mirkom Barišićem i ostalima nisu postigli.

Prema nekim procjenama, njihova opcija ne broji manje od 28 članova, što znači da u slučaju njihove homogenosti neće biti kvoruma. Time bi kriza bila nastavljena pa i produbljena jer bi novi pokušaj održavanja Skupštine bio neizvjestan, a bliži se vrijeme kada banka odobrava kredit za 2024. godinu. Sigurno je da u narušenoj stabilnosti kluba i krizi upravljanja koja traje već sedmi mjesec niti jedna banka ne bi bila spremna izložiti se riziku nemogućnosti otplate kreditne linije.

U sklopu varijante “rušenje kvoruma” postoji i razmišljanje nekih “zorićevaca” da podnesu ostavke i time trajno sruše postojeći saziv Skupštine.

Za sada, koliko znamo, u tom razmišljanju nisu imali većinu. Druga opcija je da se u zadnji trenutak ostvari dogovor i da veći dio Zorićeve opcije dođe na sjednicu, time održi kvorum, nakon čega će biti izabrani Izvršni i Nadzorni odbor, a u Skupštinu će ući sedam povjerenika iza kojih stoje BBB. Idući dani bi pokazali na koji bi način bi Barišić honorirao ovaj kompromis.

image

Mirko Barišić daje izjavu medijima nakon Skupštine 9. ožujka

GORAN MEHKEK Cropix

Peras na rubu

Treća opcija je da se iz neke od struja dogodi “preletavanje” u onu drugu i da slijedom toga netko dobije većinu. Ako bi to bio Zorić, onda bi vjerojatno došlo do smjene Barišića i imenovanja Izvršnog odbora po Zorićevim notama.

Ono što je nakon toga gotovo sigurno jest da bi postojeća Uprava bila smijenjena, možda bi ostala jedino Vlatka Peras. U slučaju da je Barišić uspio “kupiti” dovoljan broj zastupnika koji mu nedostaju, onda bi bio izabran njegov Izvršni odbor, a ta opcija bila bi ojačana podrškom navijačkih zastupnika. Zorić bi tada trajno izgubio mogućnost vladanja klubom.

Postoji mogućnost miksa svega nabrojanog, a to je da Skupština na početku ima kvorum, odradi dnevni red do točke izbora Izvršnog i Nadzornog odbora, nakon čega bi “zorićevci” srušili kvorum i otišli sa Skupštine. Tom strategijom, doduše, riskiraju da s povjerenicima Barišić ima kvorum i bez njih, ali ta varijanta ovisi o tome koliko je Zorićeva strana zaista homogena, te na koliko ruku može računati Mirko Barišić.

Svojevrsni blitzkrieg

Postoji i opcija primijenjena u ožujku 2019. godine, kada je redovna izvještajna sjednica Skupštine na samoj sjednici pretvorena u izbornu Skupštinu, te su Izvršni i Nadzorni odbor, Skupština i predsjednik, dobili nove mandate od četiri, odnosno, pet godina.
Da bi se to ostvarilo, u ponedjeljak bi neka od opcija trebala imati stabilnu većinu i svojevrsnim “blitzkriegom” zabetonirati svoje pozicije uz istovremenu eliminaciju opozicijskih zastupnika. Dakle, bit će uzbudljivo danas u plavom nogometnom klubu.

Sportska inspekcija

Sportska inspekcija je 15. rujna 2023. godine donijela rješenje kojim klubu nalaže izbor Izvršnog i Nadzornog odbora u roku od 60 dana od donošenja. Ako se klub bude žalio (rok je 15 dana), onda to znači da bi ta tijela morala biti izabrana do polovice prosinca 2023. Ako se klub ne žali, onda rok od 60 dana kreće od 15. rujna, što znači da izbor mora biti do 15. studenoga 2023. Nadalje, naloženo je da takav novi Izvršni odbor u roku 15 dana nakon izbora poništi odluku bivšeg Izvršnog odbora kojim je 11. ožujka poništena odluka bivšeg Nadzornog odbora kojim su prihvaćene žalbe na isključenje iz članstva kluba Damira Zorića, Maria Paponje, Mate Tokića, Marija Primorca, Damira Žigrovića i Nikole Polaka. To nema nikakve veze sa statusom skupštinara Damira Zorića, niti s eventualnim povratkom u Skupštinu Paponje, Tokića, Primorca i Žigrovića u sastav skupštine. Oni, bili članovi ili ne, nisu klupski povjerenici, te niti teoretski ne mogu biti članovi Skupštine iz redova najboljih klupskih povjerenika. (do)

Barišić jedini zna sve kandidate za klupske odbore

Zadnji saziv Izvršnog i Nadzornog odbora završio je sa svojim mandatom 11. ožujka 2023. godine. Od tada klub djeluje bez tijela koje imenuje i razrješuje Upravu (Izvršni odbor) i tijela koje nadzire financijsko poslovanje kluba (Nadzorni odbor), čime zapravo već šest mjeseci vrijedi protustatutarna situacija. Prije neodržane sjednice Skupštine, tada aktualnom Izvršnom odboru njegov predsjednik Mirko Barišić za novi saziv Izvršnog odbora je kao njegove članove predložio Većeslava Bergmana, Nikolu Hanžela, Ivicu Cvitkovića, Ognjena Naglića, Antu Todorića, Mladena Vedriša, Dragutina Kamenskog, Ivana Naukovića, Janka Gogolju, Danijela Tomačića, Miroslava Vukića i Gorana Đulića. Tada su za Nadzorni odbor predloženi Vladimir Gašparović, te odvjetnici Zdravko Kačić i Saša Pavličić Bekić.

Kako je u ožujku srušen kvorum, ova klupska tijela nisu izabrana, nego su većim dijelom pretvorena u Predsjednikovo savjetničko tijelo (Bergman, Hanžel, Cvitković, Naglić, Todorić, Vedriš), zatim Radnu skupinu za izradu novog Statuta (Gašparović, Naglić, Nauković, Pavličić Bekić, Đulić), Klupsko tijelo za stadion (Kamenski, Todorić) i za Upravu (Tomačić). Kakva je sad situacija? Predsjednik Barišić je u sklopu ostvarenog pakta s predstavnicima BBB-a obećao da će u saziv budućeg Izvršnog i Nadzornog odbora ući četiri predstavnika koje predlažu navijači, a u Nadzorni odbor dva takva predstavnika. Unatoč sastanku održanom prije nekoliko dana, na kojem su predstavnici navijača predsjednici Uprave i predsjedniku kluba predali popis svojih kandidata, nije poznat epilog Barišićevog obećanja. Vjerojatno jest da će prijedlog predsjednika za Izvršni i Nadzorni odbor sadržavati imena šestorice članova bivšeg Izvršnog odbora, a koji mu cijelo vrijeme daju podršku. Moguće je da će tu biti i Saša Pavličić Bekić, odvjetnik Zdravko Kačić, te predsjednikov prijatelj Kamenski. Jedino točno jest da sastav cijelog Izvršnog i Nadzornog odbora zna Barišić, a ostali će saznati u ponedjeljak. Ako se skupi kvorum... (do)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 01:43