Igor Bišćan i Dominik Livaković

 Vojko Bašić/Cropix
POGLED U NOVU SEZONU

Pred Dinamom je vruće ljeto. ‘Četiri mušketira‘ najbliža su transferu, Bišćanu prijeti zamka

Modri će u sljedeću sezonu krenuti u novom ruhu, ali odmah na startu suočit će se s problemom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. svibanj 2023. 08:54

Jedna knjiga je pročitana i spremljena na policu. To je ona kojoj se zadnja stranica okrenula na Poljudu, koja je opisala još jednu Dinamovu titulu u nacionalnom prvenstvu. Već je 24-ta s istom tematikom, tu i tamo izmijenjenog sadržaja, zavisno do toga kako su glavni likovi dolazili do naslova prvaka. Još nije niti počela skupljati prva zrnca prašine, a maksimirski pisci već moraju početi pisati nove stranice, one kojima će fabula biti napisana sljedeće sezone. Zasad moraju samo skicirati ono što će biti predstavljeno u novoj vrijednoj knjizi ‘edicije Dinamo‘.

Četiri reprezentativca

Ono što najviše zanima Dinamove navijače jest s kakvim će rosterom Modri krenuti u obranu naslova i početi krčiti europski put. Na ta pitanja odgovora zasad nema. Niti službeno niti neslužbeno nitko se iz kluba ne oglašava na tu temu, što je zorni pokazatelj da su stvari zasad posve nedefinirane. Gradivo možemo samo ponoviti. Dakle, već se dugo špekulira o tome tko bi ovog ljetnog mercata mogao napustiti Maksimir. ‘Pole position‘ drže Dominik Livaković, Luka Ivanušec, Josip Šutalo i Bruno Petković. Četiri glavna mušketira, četiri reprezentativca.

image
Vojko Bašić/Cropix

Ono što pouzdano znamo je sljedeće: ako za bilo koga od njih stigne adekvatna ponuda, ona koja će biti idealna za klub i za igrače, onda svatko od njih može otići iz plavog doma. Mogu i sva četvorica odjednom, nogomet je veliki biznis, novac je potreban svakome klubu, pogotovo Dinamu koji zapravo i živi od prodaje igrača. Mnogi klubovi pojavljivali su se u eteru kao mogući kupci, interes definitivno postoji i zaista je izražen, tu uopće nema dvojbe.

Uspostavljeni su i usmeni kontakti kluba s raznim menadžerima i predstavnicima klubova, ali istina je zasad samo jedna. U Maksimir nije stigla niti jedna službena ponuda za bilo kojeg nogometaša Dinama. Što i ne treba čuditi, sezona još traje, ljetni mercato još nije startao, do toga ima još dosta vremena.

Potencijalni bonusi

Realno je ipak očekivati da će doći do transfera najboljih igrača, jednog, dvojice ili više njih, te da će Dinamo u narednu sezonu krenuti u novom ruhu. I teško je vjerovati da će se moći za ta kvalitetna imena pronaći adekvatne zamjene. A kad smo već kod toga, nema niti novih saznanja o dovođenju pojačanja, spominjali su se Frigan, Kačavenda, Vipotnik, Stojković...

Jasno jest da će se kod kupovine voditi računa o stanju klupske blagajne, znamo jedino da se maksimirski klub neće razbacivati s novcima, neće investirati velike milijunske svote eura jer ih jednostavno - nema! Investicije će ovisiti o prodajama igrača, ali i o onim bonusima ako se transferiraju bivši igrači Joško Gvardiol i (ili) Dani Olmo.

image

Joško Gvardiol

TOBIAS SCHWARZ Afp

Bez sedmorice glavnih igrača?

Još je jedna priča jest nezgodna za društvo iz Maksimira. Modri u novu sezonu startaju 15. srpnja u Superkupu, 22. srpnja igra se prvo kolo HNL-a, a europsku avanturu kreću u drugom pretkolu Lige prvaka, 25. ili 26. srpnja. Nekako nam se po glavi vrzma pitanje s kime će Bišćan uopće krenuti na ljetne pripreme u lipnju?

Naime, Vatreni se okupljaju za Final Four Lige nacija, 14. lipnja igraju s Nizozemskom. Na popisu Zlatka Dalića se očekuju sva četiri spominjana Dinamova mušketira, a tko zna, možda i Dario Špikić, koji je bio na pretpozivu kod prošle reprezentativne akcije. Sedam dana kasnije od starta Lige nacija, starta i mlada U-21 reprezentacija na Europskom prvenstvu, prva utakmica se igra s Ukrajinom, 21. lipnja. U vrsti Dragana Skočića gotovo je sigurno, bit će Martin Baturina i Mauro Perković.

image
Vojko Bašić/Cropix

Dakle, sasvim je moguće da Dinamo ljetne pripreme starta bez sedmorice glavnih igrača!? Ne samo to, Bišćan će sigurno nakon završetka Lige nacija morati dati neki odmor Dalićevim reprezentativcima, a Liga nacija završava 18. lipnja. Pitanje jest i koliko će se mlada vrsta zadržati na Euru. Vruće i neizvjesno ljeto jest pred Bišćanom i njegovim Dinamom...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. rujan 2024 02:38