Dinamovo sutra slijeva na desno Faris Krkalić (20), Luka Vrbančić (17), Jakov Gurlica (18), Luka Lukanić (18), Marko Brkljača (18) i Gabriel Rukavina (18)

 Luka Stanzl/Pixsel, GNK Dinamo
BUDUĆNOST ZG KLUBA

Predstavljamo najveće mlade nade Dinama: ‘Oršić je jednom izjavio da sam ja njegov nasljednik...‘

Dame i gospodo, ovo je Dinamova budućnost, novi ‘livakovići‘, ‘oršići‘, ‘petkovići‘...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. siječanj 2023. 12:31

Krug nogometnog života... Iz Dinama je otišla klupska legenda Mislav Oršić, ali na scenu stupaju neki novi klinci. Nadaleko poznata Dinamova nogometna škola uvijek izbacuje svježa lica, velike talente, dečke koji će u budućnosti možda postati velike zvijezde, možda ljubimci navijača kakav je bio Oršić.

Najveće mlade nade Modrih su na pripremama u Rovinju. Trener Ante Čačić je na pripreme poveo vratara Farisa Krkalića (20), lijevo krilo Gabriela Rukavinu (18), veznjake Luku Lukanića (18), Marka Brkljaču (18), Luku Vrbančića (17) i stopera Jakova Gurlicu (18). Osim Rukavine, koji je bio i na ljetnim pripremama prije starta sezone, svima su to prve pripreme s najboljom momčadi. Popričali smo s tim mladim dečkima, željeli smo ih predstaviti hrvatskoj nogometnoj javnosti jer uskoro stiže njihovo vrijeme. Pa, dame i gospodo, ovo je Dinamova budućnost, novi “livakovići”, “oršići”, “petkovići”...

Gabriel Rukavina je u Dinamu od najmlađih nogu, od 2011. godine, sin je poznatog Tomislava Rukavine, nogomet mu je obiteljski DNK. Prošao je sve selekcije.

- Bio sam stvarno sretan kad sam bio pozvan ne ljetne pripreme, što sam imao priliku igrati s tako sjajnim igračima. Na mene je najveći utisak ostavio Mislav Oršić, koji je, eto, otišao u Premiership. On je moj uzor. Čuo sam da je u jednom intervjuu kazao da sam ja njegov nasljednik. Jako mi je drago zbog toga, ali za neke usporedbe s njim je prerano, znamo kakav je Mislav vrhunski igrač. Inače, moji u obitelji jako su sretni, stalno mi šalju poruke, pitaju kako mi je tu u Rovinju. Moji snovi vezani su uz Dinamo. Već ove godine želio bih skupiti koju minutu za prvu momčad - kazao nam je Gabriel.

image

Gabriel Rukavina

DAVOR PONGRACIC Cropix

Veliki ponos

Marko Brkljača je prije šest mjeseci iz Hajduka stigao u Dinamo. Veli nam da se sjajno prilagodio, da su ga novi suigrači sjajno primili.

- Osjećao sam se jako ponosno nakon što sam odradio prvi trening s najboljom momčadi Dinama. Velika je čast biti u društvu igrača koji su prvaci Hrvatske. Ako Bog da, među tim vrhunskim igračima vjerujem da ću postati bolji nogometaš. Na mene je na terenu najbolji dojam u Dinamu ostavio Josip Mišić, a izvan terena Robert Ljubičić i Josip Drmić. Ali, moram naglasiti da su svi stariji momci dobri prema nama mlađima. Također želim kazati da je moja obitelj jako ponosna što sam na pripremama s najboljom momčadi. Želim u Dinamu napredovati, postati pravi igrač.

image

Marko Brkljača u reprezentativnom dresu

DAMIR KRAJAC Cropix

Nagrada za trud

Luka Lukanić je mladi dečko za kojeg se svi stručnjaci s kojima smo razgovarali kunu da će biti nova velika zvijezda. U Dinamu je od svoje šeste godine, bio je kapetan u svim selekcijama.

- Jako sam sretan što sam pozvan na pripreme prve momčadi. Svi moji su također bili jako sretni poput mene. Rekli su da dam sve od sebe i pokažem ono što znam. Moj cilj jest izboriti se da igram za prvu momčad. No, isto tako mogu otići i na posudbu, pa da se opet vratim u Dinamo. Poseban mi je osjećaj biti u istoj momčadi s našim kapetanom Arijanom Ademijem. Zaista je privilegij biti u njegovom društvu. Od njega mogu puno naučiti, kao i od Josipa Mišića. Ne samo u igračkom smislu, nego i kako biti pravi čovjek - kazao nam je Lukanić.

image

Luka Lukanić

RONALD GORSIC Cropix

Jakov Gurlica je stasiti stoper, sedam godina je već u plavom domu. Kaže nam da mu je prvi trening sa seniorima bio veliko iskustvo.

- To sam shvatio kao nagradu za sav svoj dosadašnji trud. Svi dečki su sjajni prema nama mlađima. Mi mlađi im inače nosimo stvari, vodu, lopte, rekvizite... To je tako normalno, tako mora biti. Slobodno vrijeme? Igram stolni tenis i spavam. Veliki mi je san startati na jednoj utakmici na maksimirskom stadionu. Iz naše škole izašli su Joško Gvardiol, Josip Šutalo... Super je trenirati s ovim sjajnim stoperima u Dinamu, od njih mogu puno toga naučiti - pričao nam je Jakov.

image

Jakov Gurlica

Luka Stanzl/Pixsell, GNK Dinamo

Faris Krkalić najviše vremena, naravno, provodi u društvu svojih kolega, vratara Dominika Livakovića, Danijela Zagorca i Ivana Nevistića. U plavom domu je skoro pet godina.

- Osjećao sam se nevjerojatno dobro kad sam odradio prvi seniorski trening. Moji stariji kolege vratari su mi najveća potpora. Znam da moram odraditi neko pjevanje kad sam prvi put sa seniorima, ha, ha, ha... Nisam još ništa otpjevao, ali to bi mogla biti najveća zadaća i prepreka. Ali,ovdje sam da ispunjavam svoje snove, obitelj mi pruža podršku. Kroz nekoliko godina se vidim u Dinamu kao prvi vratar. To mi je najveća želja. Ovdje imam priliku trenirati s najboljim vratarem Svjetskog prvenstva Dominikom Livakovićem. On je fantastičan čovjek, on je moj pravi uzor. Zaista je privilegij i čast biti s njime na treningu - kazao nam je Faris.

image

Faris Krkalić dok je nosio dres NK Sesvete

DAMIR KRAJAC/CROPIX

Najmlađeg smo ostavili za kraj. Luka Vrbančić ima tek 17 godina. Još je jedan u kojeg stručnjaci upiru prstom i kažu: “To je taj”. U nogometnoj školi Modrih proveo je punih osam godina.

- Kad sam dobio poziv na pripreme prve momčadi bio sam u nevjerici. Biti među svim ovim sjajnim igračima poseban je događaj i velika čast. Oni su igrali na Svjetskom prvenstvu, Ligu prvaka... Od njih se može neizmjerno puno naučiti. Moji stariji suigrači odlični su ljudi i igrači. Ali, istaknuo bih kapetana Arijana Ademija. On je primjer nama mladima. Pravi je kapetan - priča nam iznimno simpatični Vrbančić.

image

Luka Vrbančić

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

I Dinamo ima Scholesa

Inače, na pripremama je dobio nadimak “Dinamov Paul Scholes”. Stvarno je sličan poznatom bivšem engleskom nogometašu. Ispričao je, međutim, da je nadimak dobio od - Josipa Mišića.

- Na jednom treningu Mišić se nije mogao sjetiti kako se zovem te mi je doviknuo: “Scholes!”. Tako sam ostao Scholes... I godi mi taj nadimak. Bio je veliki igrač, tako da to shvaćam kao pohvalu, a ne ruganje. Inače, plaše nas mlađe Boško i Josip Šutalo da ćemo morati proći inicijaciju za prvu momčad i da ćemo morati pjevati pred svima. A Luka Menalo kaže da to baš i nije ugodno, ha, ha, ha... Nego, svi su ponosni što sam najmlađi na Dinamovim pripremama, roditelji, prijatelji iz škole i oni drugi. To mi je još veći motiv. Jako bih u budućnosti volio igrati na Maksimiru pred našim navijačima. Igrati Ligu prvaka! - kaže nam najmlađi igrač na pripremama u Rovinju. D. Olivari

Linker
20. travanj 2024 22:18