DAMIR KRAJAC Cropix
BIŠĆAN NA MEDIA DAYU

‘Protiv Osijeka nećemo izvesti šest juniora. Pojačanja? Nekog ćemo morati dovesti, ali igrači će i otići‘

‘Lijep je osjećaj osvojiti naslov, ali znam gdje se nalazimo i gdje radim‘
Piše: SNObjavljeno: 03. svibanj 2023. 13:28

U plavom domu je prema očekivanjima super raspoloženje, Dinamo je obranio naslov prvaka Hrvatske. Danas se ispod južne tribine, u hotelu ‘67 okupilo veliko novinarsko društvo, razgovarali smo s Igorom Bišćanom, trenerom koji je već na startu svog mandata ušao u srca navijača.

- Većina igrača imala je dva slobodna dana, za neke nije bilo slobodno, neki su trenirali. Osjećaj nakon što smo osvojili titulu? Lijep je osjećaj. Najvažnije jest da smo ostvarili cilj, pa nam je pao određeni teret s leđa. Možemo mirnije i opuštenije dalje. Dinamo je navikao na titule, sve drugo bi bio veliki neuspjeh. Ta činjenica u podsvijesti uvijek stvara teret. Sad je to završeno, imamo još četiri utakmice, mjesec dana u kojima možemo nešto mirnije raditi. Ali naravno zadržati ozbiljnost, jer Dinamo je Dinamo i svaku utakmicu mora pokazati visoku razinu igre i pristupa. Od toga nema odstupanja. Očekujem da ćemo do kraja prvenstva biti maksimalno ozbiljni i da ćemo biti bolji nego što smo bili do sada - kazao je u uvodu Bišćan

Igor je u kratkom vremenu zaista postao ljubimac Dinamovih navijača, to je zapravo vidljivo od prve sekunde kad je preuzeo klupu prvaka. Pitamo ga kakav je to osjećaj?

- Lijepo jest da imaš pozitivan tretman kod bilo koga, a posebno kod navijača. Kad već o tome pričamo, mogu primijetiti da je od dana kad smo došli i u medijima pozitivna priča. U svakom slučaju to je plus za nas. Nekad prije nisam imao najbolji odnos s medijima jer nisam tip koji je dobar za medije u nekoj stalnoj komunikaciji. Čini mi se da smo pozitivno primljeni od strane medija i navijača, to dosta znači mom stožeru i meni. Olakšava cijelu situaciju. Ljubimac? Ne znam... Ako se tako dogodi super, puno više mi odgovara da sam negdje u pozadini, da navijačke emocije budu usmjerene prema momčadi, igračima. Oni su izravni akteri i na terenu donose ono najvažnije, rezultat, igru... Puno lakše se navijačima poistovjetiti s njima, neka tako ostane i dalje.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Kakav mu je plan u ove četiri utakmice do kraja HNL-a, protiv Osijeka, Šibenika, Rijeke i Gorice?

- Plan je kao što sam rekao, odigrati maksimalno ozbiljno. U toj ozbiljnosti isprobati neke igrače. Svakako da će svakome od njih biti lakše pokazati svoju kvalitetu ukoliko su okruženi s ozbiljnom momčadi, s igračima koji su motivirani odigrati kako spada. Očekujem da ću vidjeti igrače za koje vjerujem da imaju kvalitetu, tipa Bulat, čak i Bočkaj koji bi nakon dva tjedna dobrog treninga trebao biti u boljoj formi, samim time i lakše pokazati što svi znamo da ima, kvalitetu. Očekujemo da isprobamo još kojeg mladog igrača, da Bruno Petković odigra veliku minutažu. Želimo ga dignuti, jer dugo nije igrao. To je možda i najvažnija stvar. Možda ćemo dati priliku i nekima od vratara, kako bi malo branili, jer su dečki svojim radom i ponašanjem na treninzima svakako to i zaslužili.

Modri igraju s momčadima koje se bore za Europu, te s Šibenikom i Goricom kojima se radi o prvoligaškoj glavi. Razmišlja li o tome kad govori o promjenama u sastavu, jer ne smije se utjecati na regularnost prvenstva?

- Sigurno je da nećemo divljati i svojim odlukama utjecati na regularnost natjecanja ili na to da se netko osjeća loše. Nećemo staviti šest juniora, sasvim sigurno. Voditi ćemo se sličnim razmišljanjima u svim utakmicama. Ako protiv Šibenika stavim dva juniora ili skoro najbolju momčad, sasvim sigurno neću protiv Gorice staviti šest juniora i oslabiti momčad. Ili obrnuto. Treba voditi računa o tome. Dinamo bi trebao biti nekakav pokazatelj kad je u pitanju poštenje, ponašanje i pristup, moramo biti primjer svima. Uvijek će tu biti igrača koji su imali manju minutažu, imamo puno juniora, ali neće se na terenu naći njih šest.

Trener je već naravno u ovom razdoblju uspio skenirati momčad. Gdje ima prostora za napredak, a gdje će se morati tražiti novi igrači, pojačanja?

- Uvijek je malo nezahvalno razgovarati konkretno i direktno. Ako kažeš da ti recimo nedostaje stoper, šalješ čudnu poruku onima koji u momčadi igraj na toj poziciji. Ali generalno, mislim da je evidentno, još nismo u stanju držati visok ritam, bar nekakvih sat vremena utakmice. Ili u razdoboljima od petnaestak, dvadeset minuta utakmice, što bi u svakom slučaju bilo poželjno i što bih ja volio. Sad su to samo sporadična razdoblja, pa je to nešto na ćemu ćemo raditi. Činjenica da imamo toliki broj juniora na klupi govori da se kompletna momčad treba osnažiti. Na većini pozicija, kako bi bili konkurentni, i unutar treninga, unutar njih samih. Mislim da je to najvažnija stvar, to podiže kvalitetu rada i potiče igrače da budu bolji. Kad se kvalitetno radi, onda se i kvalitetno igra.

Pitali smo ga je li možda zakasnilo s pojačanjima? Je li već trebalo biti jasnije sve oko novih igrača, onih koji su blizu ili onih za koje se zna da dolaze u Maksimir?

- Dinamo je klub koji ovisi o tome što će se događati u suprotnom smjeru, o odlascima. Postoje želje. Na nekima od njih se radi. Nemamo puno vremena. Odlično jest da smo sad na neki način završili prvenstvo. Ja se sad mogu više posvetiti gledanju i analiziranju možebitnih pojačanja. Iz toga razloga je bilo bitno u Splitu ostvariti rezultat, potvrditi titulu. Nisam htio da se rješava recimo u Osijeku, koji se zahuktao. Ili da se dogodi da se i u Gradskom vrtu ne riješi, pa onda izgubiš dva tjedna, što je puno. Da, pratimo igrače, Imamo neke želje, skrivene želje i perverzne želje. Koje teško da ćemo ostvariti. No i na tome se radi. Svjesni smo da ćemo morati biti aktivni.

Najavljuju se transferi krucijalnih igrača, Livakovića, Ivanušeca, Josipa Šutala, Petkovića.... Plaši li ga da ne ostane bez njih nekoliko ili čak svih?

- Kako ne... Ponekad se stvarno zapitam što će biti ako se to dogodi. Ako ode Livaković, nemoguće ga je zamijeniti, ako ode Ivanušec, slično, gotovo nemoguće... Ako ode igrač koji vrijedi 15 do 20 milijuna eura, ne možeš nadomjestiti s igračem kojeg ćeš najviše platiti četiri-pet puta manje. Jedino ako nemaš nekog svog mladog igrača koji je takav potencijal da za nekih šest mjeseci ili godinu dana dođe na takvu razinu. Ali tako ne možeš od njega dobiti ono što bi dobio od krucijalnih igrača u kvalifikacijama za europska natjecanja. No, s druge strane, što možeš? Sve sam to znao prije nego što sam dolazio u Dinamo. Ne bi bilo logično da se sad žalim na te stvari. Prilagoditi ćemo se situaciji kad dođe ili kao dođe, te ćemo pokušati biti spremni na to, spremiti ćemo alternativne igrače ako se stvari tako raspletu. Osobno bih najviše volio da dečki ostanu tu, da odradimo tih prvih nekoliko mjeseci skupa, da se napravi posao, pa da onda mogu otići možda još s boljim uvjetima. A da mi onda nastavimo sezonu s glavnim ispunjenim ciljem.

Što će biti s novim ugovorom Brune Petkovića, zašto nije potpisao?

- Neke stvari su se pokrenule prije mog dolaska. S obzirom na sve što se događalo, nisam bio uključen u to. Bruno Petković kod mene ima status prvog napadača, Iako praktički kod mene do sada nije igrao. Oko njega želim biti jasan, tu nema dvojbe. Što će se događati dalje, ne znam. Cilj mi ga je dovesti u što bolju formu, u što je kraće mogućem vremenskom roku. Na taj način dobiti igrača od 15 do 20 milijuna eura. Kad dobiješ takvog igrača, život je puno, puno lakši. To je moj plan koji bih želio ostvariti u ovih tri-četiri tjedna. Sve ćemo napraviti da Brunu dovedemo u najbolje moguće stanje nakon što duže vremena nije igrao.

Ljetne pripreme Modrih biti će specifične. Vatreni igraju Final Four polovicom lipnja, s Dalićem bi mogli biti Livaković, Petković, Ivanušec, Josip Šutalo, moguće i Špikić, igra se i Euro mladih, kod Skočića bi mogli Perković i Baturina, možda Bulat, reprezentativci svojih država su Moharrami, Ristovski...

- Da, bit će nezgodno. Da vam budem iskren, ne znam niti sam s kojim brojem igrača ću raspolagati. Ali neće to biti niti blizu dovoljan broj. Imamo dosta mladih igrača, dosta njih na posudbama. To je možda prilika da neki, za koje nisam ni sam sto posto siguran koliko mogu pokazati, dođu na prvi dio priprema, da budu s nama, pa da budemo pametniji - zaključio je Bišćan

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 13:27