FRANCK FIFE Afp
TAJNO ORUŽJE ZA DANSKU

Prvi put u Vatrenih 11: Dinamov ubojiti dvojac mogao bi premijerno startati u jednoj od najvažnijih utakmica!

U četiri godine u Europi zabili su ukupno čak 46 golova za Modre u europskim natjecanjima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. rujan 2022. 23:06

U četvrtak bi protiv Danske u udarnom sastavu mogla istrčati četvorica aktualnih dinamovaca - Dominik Livaković, Josip Šutalo, Mislav Oršić i Bruno Petković. Ukoliko Ivan Perišić s lijeve preseli na desnu stranu, ako se senator iz Tottenhama složi s takvom mogućnosti, po prvi puta bi od starta u Vatrenima skupa zaigrali Oršić i Petković, dvojac koji je trenutačno u odličnoj formi.

Oršić i Petković su - Dinamovi “blizanci”! Obojica su u plavi dom stigla u ljeto 2018. godine, Oršić iz Ulsan Hyundaija u srpnju, a Petković iz Bologne u kolovozu. Od tih mjeseci postali su udarni Dinamov nerazdvojni dvojac, koji je postao glavni europski trademark zagrebačkog kluba. Najveći europski uspjesi i dostignuća vezana su upravo uz njih.

image
RONALD GORSIC Cropix

Konačno, Oršić je najbolji Dinamov strijelac u povijesti europskih natjecanja s 28 golova, a Petković je na drugom mjestu s 18 golova. U te četiri godine u Europi njih dvojica su ukupno zabila čak 46 golova za Modre u europskim natjecanjima! Ali, nije samo ta hrpa golova ono što obilježava njihova dostignuća u plavom dresu, modri “blizanci” fenomenalno surađuju, asistiraju i pomažu jedan drugom na mnogim okršajima. Oni su Dinamovi Bud Spencer i Terence Hill, nekadašnji slavni glumci, koji su skupa igrali u mnogim filmovima, ponajviše u westernima. I uvijek su pobjeđivali. Nekako im i nalikuju, Petković je poput Spencera, jak i moćan, Oršić poput Hilla, manji, mršaviji, brži... Ali, jedan i drugi rijetko promašuju, kad izvade “revolvere iz futrole” teško vratarima!

Naravno da su nam ostale u najsvježijem sjećanju posljednje dvije utakmice Dinama u Ligi prvaka, protiv Chelseaja i Milana. U sudaru s Englezima je Petković sjajnom asistencijom glavom gurnuo u for Oršića, koji je zabio za jednu od najvećih pobjeda Dinama.

Sjajna suradnja

Na San Siru je Dinamova devetka genijalnim potezom proigrao Oršića, koji je smanjio Dinamov zaostatak na 1:2... Bile su to dvije očaravajuće akcije protiv velikih suparnika. Petković je u Europi još asistirao Oršiću protiv Villarreala u porazu od 1:2, te u pobjedama protiv Spartaka iz Trnave (3:1), Viktorije iz Plzena (3:0) i Saburtala (3:0). Dakle, Petković je u Europi šest puta asistirao najboljem Dinamovom strijelcu.

S druge strane, Oršić je itekako pomagao Petkoviću kod njegovih golova, ili asistencijama ili izborenim jedanaestercima koje je ovaj pogađao. Oršić je u europskim misijama tri puta izborio jedanaesterce koje je Petko zabio. Zbilo se to protiv Saburtala, Genka i Ludogoreca, a još pet puta mu je asistirao (Viktoria, dvaput protiv Krasnodara, Ferencvaros, Rapid).

Ovo su, naravno, podaci samo za europske utakmice, u domaćem prvenstvu je bilo još mnogo uzajamnih asistencija i golova. Ove sezone Oršić i Petković su ukupno najbolji strijelci Modrih, Mislav je zabio 11 golova, Bruno je iza njega sa 6... Kad su asistencije u pitanju, Oršić je opet najbolji dinamovac, upisao ih je pet, dok Petković s tri dijeli četvrto mjesto s Baturinom, Špikićem i Ristovskim, ispred njega su Bočkaj i Ivanušec. Definitivno, ako se Zlatko Dalić odluči da njih dvojica protiv Danaca staraju u udarnoj postavi, imat će u vrhu napada ubitačan dvojac. Bar kad je Dinamo u pitanju. Tko zna, možda to bude i u Vatrenima...

Oršić i Petković u Europi u Dinamu (od ljeta 2018.)

Oršićevi asisti za Petkovića

Dinamo - Viktoria Plzen 3:0 (za 3:0)

Saburtalo - Dinamo 0:2 (izboren 11-erac za 0:2)

Ferencvaros - Dinamo 0:4 (za 0:2)

Krasnodar - Dinamo 2:3 (za 0:1)

Krasnodar - Dinamo 2:3 (za 1:2)

Genk - Dinamo 0:3 (izboren 11-erac za 0:3)

Dinamo - Rapid Beč 3:1 (za 1:1)

Dinamo - Ludogorec 4: 2 (izboren 11-erac za 4:2)

Petkovićevi asisti za Oršića

Dinamo - Spartak Trnava 3:1 (za 3:1)

Dinamo - Viktoria Plzen 3:0 (za 1:0)

Dinamo - Saburtalo 3:0 (za 1:0)

Villarreal - Dinamo 2:1 (za 2:1)

Dinamo - Chelsea 1:0 (za 1:0)

Milan - Dinamo 3:1 (za 2:1)

Linker
10. travanj 2024 05:30